USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинські медики лобіюють виробників ліків для гіпертоніків?

1 Листопада 2013 16:37
Держава вирішила допомогти гіпертонікам. Ліки в аптеках тепер можна купити дешевше, але тільки за рецептом лікаря з трьома печатками. Здається, добра справа, але чому ж тоді люди не перестають скаржитися, що від такої «турботи» у них тиск зашкалює, - інформує Вісник+К.
Держава вирішила допомогти гіпертонікам, запровадивши спеціальний пілотний проект: ліки в аптеках тепер можна купити дешевше (деякі з них за 50 копійок!), але тільки за рецептом лікаря з трьома печатками. Здається, добра справа, але чому ж тоді люди не перестають скаржитися, що від такої «турботи» у них тиск зашкалює?
«Не хочу знижки, дайте імпортні пігулки»
«Я перенесла два інсульти, ходити не можу – і як мені дістати рецепт на ліки, які я п’ю? Діти подзвонили в райлікарню, а там кажуть: ніхто до вас не приїде, везіть бабу сюди. Найняли машину, привезли, а там величезні черги. Скількись там годин висиділи, коли врачиха виходить і каже: «Все, я більше приймати не буду, я замучилася» – плачучи скаржилася Олена Киричик з Ківерців.
До слова, у Ківерцівській райлікарні рішуче відкинули усі звинувачення, мовляв, такого бути не може, щоб до лежачої жінки ніхто на виклик не приїхав – або вона не туди телефонувала, або не так зрозуміла. Пояснили, що Центр сімейної медицини на Ківерцівщині з дня на день запрацює, а поки райони обслуговують дільничні лікарі, у селах є ФАПи та амбулаторії.
В аптеці стала свідком такої сцени: жінка, молитовно склавши руки, благала молоденьку фармацевта відпустити їй «хоч пластинку еналаприлу, бо тиск зашкалює». Дівчина співчувала, але мусила вкотре відмовити: «Продаж ліків від гіпертонії тільки за рецептами».
Інша покупець рецепт мала, але аж пашіла від обурення: «Я не хочу знижки, згодна купувати його за повною вартістю, тільки ж випишіть! І виписала дешеві українські пігулки. Таке враження, ніби вони за спеціальною вказівкою працюють».
Фармацевт невеличкого приватного аптечного пункту, відмовившись давати офіційний коментар, «не для преси» каже, що участь у пілотному проекті регулювання цін саме вони беруть «добровільно-примусово» і зі страхом. Мовляв, варто державі їм декілька разів не відшкодувати вартість проданих ліків за списком, і вони «підуть з торбами по світу». Це по-перше. А по-друге, чітко простежується лобіювання лікарями окремих виробників. Або у рецептах вказують 50 чи 100 таблеток, коли в пастилці або пачці їх по 30 і ділити заборонено. Тоді доводиться знову відправляти ту бідну бабусю чи дідуся до лікарні по новий рецепт.
У районних поліклініках констатують, що потік хворих суттєво збільшився, лікарі мало не всіх профілів зайняті тим, що «строчать» рецепти для гіпертоніків. Навантаження шалене, кожного треба послухати, перевірити, потім записати все це в карточку, виписати по два-три рецепти в одні руки. Нервуються і пацієнти (особливо «киплять» працюючі): у того карточка не в порядку, тому кардіограму ще пройти, а декого взагалі з аптеки «відфутболили» через неправильний рецепт…
Візит до лікаря по рецепт – профілактика інсультів
Хоча, якщо згадати, ліки за рецептами – це ж не нововведення. У Радянському Союзі за написані на звичайному папірцеві список ліків медик міг вилетіти з роботи. А Європа і не збирається припиняти таку практику. У незалежній Україні до «рецептурної теми» теж періодично поверталися, але все закінчувалося… зміною профільного міністра. І лише тепер взялися до справи серйозно.
Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк у цьому пілотному проекті вбачає лише плюси. Пояснює, що візити до лікаря по рецепт зможуть вберегти багатьох гіпертоніків від раптових інсультів та інфарктів. Бо ж раніше змусити людину пройти профілактичний огляд було нереально. Хронічним хворим будуть виписувати ліки наперед, щоб кожного місяця дарма не ходити, а до лежачих приїжджатимуть лікарі з амбулаторії чи центрів сімейної медицини. Крім того, зі слів пана Ващенюка, треба пам’ятати, що аптека – це не торгова точка з продажу хот-догів, а серйозний заклад охорони здоров’я. Шкода, коли люди так непродуктивно витрачають більшу частину своїх грошей на ті препарати, які навіть не входять у доказову медицину.
«З вересня перелік препаратів, які підлягають під знижки, – розширено, з’явилися імпортні ліки. Не виключено, що список буде змінюватися й далі. Держава відшкодовує від 50 до 90 відсотків вартості медичних препаратів. Лікар виписує лише хімічну назву препарату, а не запатентовану якоїсь фірми. А фармацевт уже може запропонувати людині ряд аналогів і поінформувати, на який саме є знижка і в якому обсязі», – повідомив Ігор Степанович.
Директор державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк теж нічого поганого у проекті не бачить:
«Це не нововведення, а повернення до старих, але забутих норм і правил. Що стосується нашого підприємства, то ми цих позицій дотримувалися й раніше – у пілотному проекті працюємо вже рік. І хоча з 11 вересня вся країна вступила у другу, істотно жорсткішу фазу, нічого поганого у тому не бачу. Ми починаємо повертатися обличчям до споживача. Змушуючи людей йти до лікаря по рецепти, держава спонукає їх проходити профогляд, стежити за своїм здоров’ям. Зрештою – дає їм можливість купувати ліки за дуже низькими цінами», – акцентував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
сер... Показати IP 1 Листопада 2013 22:21
щоб ти півень до смерті купляв таблетки по рецептам кажеш профогляд а скільки людей померло так і не дочекавшисьтих таблеток.
Вчителька Показати IP 1 Листопада 2013 23:23
Сволоч, наволоч та проклятуща медицина, я особисто мало не померла в аптеці,прошу,дайте таблетки,бо зараз помру тиск зашкалює,а вона не маю права,та щоб ви не мали права на світ білий дивитися.Ото поробили ,тільки зло людяям роблять і все, Хочуть,щоб вимерла українстка нація.А вже випадки є,коли чоловік помер,бо не дали в аптеці ліківвін жив по Молоді.
Вчительці до Вчителька Показати IP 4 Листопада 2013 11:07
Оце вчителька! Ви, напевно, собою гордитися тепер будете. Так медиків "висвятила"! Вчителі - всезнаючі і дуже-дуже толерантні. Це видно із Вашого коментаря. Наперед дякую за побажання які литимуться із Ваших вуст в мою адресу.
Петро Показати IP 2 Листопада 2013 10:23
А будматеріали, чому продають без технічного проекту? Що мало будинків розвалилось і людей повбивало?
майже офіційно Показати IP 4 Листопада 2013 10:43
До чого привело те, що люди купують ліки без рецептів? По-перше, до поширення трамадолової наркоманії. При потребі України у 7-9 мільйонів доз трамадолу, в 2006-2008 роках випускалося 178 мільйонів. Наслідком цього стали десятки тисяч загублених життів молодих людей. Поширилися і інші медикаментозні наркоманії в різних комбінаціях. Наркомани могли придбати медикаменти і самі виробляти наркотики. По-друге, продаж ліків без рецептів призвів до зниження рівня кваліфікації медиків, їх відповідальності, а також відповідальності людей за своє здоров’я, тому що вони почали купувати медикаменти по рекомендаціям засобів масової інформації та аптечних працівників. Через це сьогодні більшу кількість медикаментів у продажу складають медикаменти задоволення: «Їж, що хочеш, пий, скільки хочеш, випий «Мезим», і добре з ним» - це одна з найшкідливіших реклам. Результатом безрецептурного відпуску також є минула політична епідемія грипу, де за один-два місяці аптеки заробили річну, а деякі і більшу виручку. Згідно даних американської і європейської статистики, від невірного припису ліків пацієнтам в країнах, де є страхова медицина і існує контроль за цим, щороку гине більше людей, ніж в дорожньо-транспортних пригодах. Таким чином, я вважаю ведення рецептурних форм вкрай необхідним. Це підвищить відповідальність лікаря і контроль за його діяльністю; підвищить відповідальність пацієнта за своє здоров’я і необхідність звернення до лікаря; знизить можливість поширення медикаментозної наркоманії; підвищить контроль за якістю медичних препаратів. Це буде одним з кроків переходу до страхової медицини, коли пацієнтам буде проводитися відшкодування закуплених життєво необхідних медикаментів. Однозначно це веде до цивілізованої форми прийому медикаментів, бо ліки можуть бути медикаментами, а можуть бути і отрутою. Пацієнт з хронічними захворюваннями хоча б раз в три місяці вимушений буде підійти до лікаря і проконтролювати своє здоров’я, що теж надзвичайно важливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus