USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянин здав 4 відра крові. ФОТО

14 Червня 2013 08:51
Своїм професійним святом вважає Всесвітній день донора 55-річний лучанин, вчитель фізкультури Луцької школи №9 Петро Пилипчук. Він здавав кров понад 100 разів і має звання «Почесний донор України».

Так, щорічно 14 червня в Україні відзначається Всесвітній день донора. Свято запроваджено з ініціативи ООН для вшанування австрійського вченого, лауреата Нобелівської премії Карла Ландштейнера, який у 1901 році відкрив групи крові людини, - інформує Волинь-нова.

Петро Пилипчук - дуже скромний і тому своє донорство не вважає геройством.

«Хочу всім пояснити, що це дуже корисно для здоров'я, – розповідає Петро Васильович. – Раніше, коли не так часто здавав кров, то мав високий тиск, аж зашкалювало. Зараз роблю це 5—6 разів на рік. Тепер маю стабільний тиск, як у космонавта».

Вперше Петро Пилипчук став донором у 1977–ому під час трирічної служби на Балтійському флоті. Уже тоді моряк із Волині здавав кров кожних три місяці, адже має дуже рідкісну четверту групу. Донором був у студентські роки під час навчання у Луцькому педінституті.

«Тоді з пропусками занять на факультеті було дуже строго, а після кожної здачі крові отримував право на законний вихідний. І таким чином мав можливість поїхати у рідне село Пнівне Камінь–Каширського району», – згадує Петро.

Після закінчення інституту він 16 років викладав фізкультуру у селі Рудка-Червинська Камінь-Каширського району. З 1999–ого живе в Луцьку і працює в міській школі № 9.

«За моїми підрахунками, доводилося здавати кров понад 100 разів, а одна доза — 420 грамів. Ось і рахуйте, скільки це виходить літрів, – продовжує пан Петро. – Бувають випадки, коли навіть серед ночі телефонують. Нікому не відмовляю. Якось близько першої години ночі звернувся за допомогою мій колишній учень. Його дружина народжувала дитину і терміново потрібна була кров саме такої групи. Доводилося і в Києві здавати, і в районних центрах нашої області».

Рецепт відновлення у Петра Пилипчука досить простий.

«Треба добре харчуватися: вживати багато фруктів та овочів, особливо яблук, столових буряків, із м'яса найкраще їсти телятину та печінку. Медики рекомендують пити якісне вино, але не багато. Горілки я взагалі не п’ю. Веду активний спосіб життя, із сім'єю їздимо відпочивати в Карпати і на море. Крім цього, люблю риболовлю, у сезон збираю гриби, адже виріс на Поліссі», - резюмує чоловік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus