USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Якби не було цієї лікарні, ми б сиділи вдома та помирали, – волиняни

8 Лютого 2016 17:31
У віддаленому селі Самари, що у Ратнівському районі, можуть закрити лікарню. Працює цей медичний заклад ще з 1986 року. Двоповерхова будівля – більш-менш у нормальному стані, чиста та охайна. Тут здається зупинився час – меблі, медобладнання, плитка та лінолеум, охайні затишні кабінети із зеленими вазонами – все нагадує радянську епоху.

Про це повідомляють у прес-службі УКРОПу.

Стаціонарне відділення лікарні розраховане на 25 пацієнтів: цілодобове стаціонарне відділення – на 15, денне – на 10 ліжок. До слова, тут цілком реально організувати проходження психологічної та фізичної реабілітації місцевих бійців АТО. Звичайно ж при залученні додаткового фінансування.

Самарівська лікарня обслуговує три населених пункти – Язовні, Самари, Оріхово та 47 хуторів, а це майже 4000 людей (серед них – 60 діток до року).

Серед 28 працівників лікарні – лише троє лікарів – терапевт (він же головний лікар), педіатр та стоматолог. Останній на постійній основі приїде працювати сюди лише з серпня цього року.



Два роки тому Самарівській лікарні призупинили дію ліцензії. Згідно із законом, медзаклади не можуть здійснювати діяльність без цього документу.

Лікарня перебуває на балансі Самарівської сільської ради, а розпорядником коштів значиться Ратнівська районна державна адміністрація.

А нещодавно на ім’я голови Ратнівської районної ради Михайла Макарука (до речі, депутата від партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП») надійшов лист від Волинської обласної адміністрації від 29.01.2016 року №565/50/2-16 з вимогою припинити діяльність Самарівської лікарні, адже «цей заклад працює без ліцензії та неакредитований, тим самим адміністрація закладу порушує законодавство України». У листі облдержадміністрації також наголошується, що «за здійснення господарської діяльності без ліцензії або з порушенням ліцензійних умов передбачена відповідальність, в тому числі кримінальна та адміністративна».

Головний лікар Самарівської лікарні (з 35-річним медичним стажем) Михайло Яворський розповідає, що, аби отримати ліцензію передусім потрібно виготовити технічний паспорт, оформити земельну ділянку, на якій розташована лікарня.

«А для цього потрібні кошти, – говорить Михайло Яворський. – Ми зі свого бюджету не можемо виділити цю суму, адже нам заборонено робити такі витрати. Упродовж 2015 року звертався на кожну сесію з цим питанням. І тільки в середині грудня, вже за нового голови, на сесії районної ради нам нарешті виділили кошти на оформлення документації. Поки що документи ще не готові. Після отримання технічного паспорту я повинен викликати санітарну службу з Камінь-Каширського, аби вони дали свої висновки. Весь пакет документів необхідно везти у Луцьк. Після отримання ліцензії, за процедурою, ми повинні звернутися в управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації з проханням провести нашій лікарні акредитацію».

Головний лікар Самарівської лікарні Михайло Яворський каже, що кошти на лікарню передбачені: працівники отримують зарплату, оплачуються енергоносії, виділені гроші з медичної субвенції.

«У порівнянні з п’ятьма минулими роками, цього року на нас виділили найбільше», – каже Михайло Яворський.

Більшість пацієнтів лікарні – це люди, з гіпертонічними та кардіологічними хворобами.

Медична сестра фізіотерапевтичного кабінету Самарівської лікарні Валентина Тарасюк працює тут вже 29 років.

«У нас лікується багато людей різного віку, – розповідає Валентина Тарасюк. – На фізіотерапію приходять пацієнти не лише нашої лікарні, а й районної та обласної. Наші процедури дають хороший результат, особливо якщо люди звертаються на ранньому етапі розвитку хвороби».



Акушер Надія Сидорук говорить, що в селі вже давно ходять чутки про закриття лікарні. «Персонал реагує на такі новини дуже негативно, адже всі бояться залишитися без роботи, – наголошує Надія Володимирівна. – Та й потреба у лікарні значна. У нас був випадок, коли довелося тут у Самарах приймати пологи у жінки, оскільки не встигли б довезти її до районної лікарні. Взагалі на огляд та консультації приходять чимало жінок».



Пацієнтка Самарівської лікарні (вже старшого віку) Тетяна Шинкарук переймається тим, що невдовзі тутешні мешканці можуть не мати, куди звернутися до лікарів за допомогою.



«Якби не було цієї лікарні, ми б сиділи вдома і вмирали б, – каже Тетяна Михайлівна. – До районного центру їхати далеко, а лікарня обслуговує чимало хуторів. Окрім того, ми завжди були задоволені якістю надання тут медичних послуг. Однієї зими був випадок, коли жінку з мікроінсультом привезли на санях у лікарню. А якби не було медичного закладу у селі, то від крововиливу могла б і померти, допоки довезли б у Ратне. Громада готова відстоювати нашу лікарню і якщо треба буде ми всі вийдемо на її захист».

До слова, найближча станція «швидкої» допомоги знаходиться у селі Межисить, а це майже за 14 кілометрів від Самарів. До Ратного ще 25 кілометрів, в часі – близько години, адже дорожнє покриття цього шляху в жахливому стані.

Начальник управління фінансів Ратнівської райдержадміністрації Людмила Ковч каже, що зупинити діяльність Самарівської лікарні можна тільки рішенням органу місцевого самоврядування. Саме тому відповідний лист і було направлено до Ратнівської районної ради.

«Управління фінансів складає бюджет, – говорить чиновниця. – Оскільки заклад є в мережі бюджетних установ, тому ми його фінансуємо. А у функції нашого управління не входить перевірка ліцензій. Кошти направляє не обласна адміністрація, а кошти ідуть з державного бюджету у Ратнівський район, як медична субвенція. Якщо державна фіскальна служба перевірить і знайде порушення, то вона зупинить рух коштів по рахунку лікарні і все стане на свої місця. Ми не маємо до того ніякого відношення. Кожен медичний заклад підконтрольний управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації».

Голова Ратнівської районної ради Михайло Макарук каже, що докладе усіх зусиль, аби лікарню в Самарах все-таки не закрили.

«У цій ситуації виконавча влада має взяти на себе усю відповідальність у вирішенні цього питання, – говорить Михайло Макарук. – Виникають дивні випадки, коли виконавча влада зверху не знає, що насправді робиться знизу. Ратнівська райдержадміністрація є розпорядником коштів Самарівської лікарні. Сама лікарня перебуває на балансі Самарівської сільської ради.

Розпорядник коштів – Ратнівська райдержадміністрація – запропонувала виділити на Самарівську лікарню цього року 1 мільйон 89 тисяч гривень, за що і проголосували депутати. Ми розуміємо побоювання людей, що лікарню можуть забрати. Наша медицина не ідеальна, а ліквідувавши заклад зовсім люди залишаться взагалі без нічого. У цьому випадку хотів би, щоб виконавча влада більш професійно підходила до виконання своїх обов’язків. Ми звертаємо увагу на те, що у нас в районі вже фактично 1,5 року відсутні голова райдержадміністрації та його перший і другий заступники. Також у мене виникає ряд питань щодо співпраці районної адміністрації і обласної державної адміністрації».

Аби детально розібратися у ситуації голова Ратнівської районної ради Михайло Макарук підготував звернення до депутата обласної ради від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП», голови постійної депутатської комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Олександра Зінчука. У свою чергу Олександр Зінчук готує депутатський запит до обласної держадміністрації з проханням пояснити ситуацію.

Сподіваємося, що у владних кабінетах таки знайдуть відповідальних осіб, які повинні були контролювати питання щодо отримання ліцензії Самарівською дільничною лікарнею.

Ця історія матиме продовження. А допоки, чиновники шукають крайніх, старші та найменші мешканці Самарівської сільради, просять почути їхню думку: вони мають право на ЖИТТЯ, право на ВЧАСНЕ отримання медичної допомоги, врешті право на те, аби зберегти лікарню, яка працює вже 30 років.

Соломія Добролюбова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
11111 Показати IP 8 Лютого 2016 17:44
Макарук Михайло молодець. З приходом до керівника району багато що робить. Так тримати
Думаю так Показати IP 8 Лютого 2016 17:46
Ті, хто ліквідовує створене руками наших батьків - злочинці! Ті, хто руйнує основу народу - його здоров'я - злочинці!
38 до Думаю так Показати IP 8 Лютого 2016 18:23
правильно думаєте, давай за здоров"я вип"ємо, файно закусимо, викуримо цигарку і далі подумаємо про здоров"я народу та негідників, які його руйнують
Правда Показати IP 8 Лютого 2016 18:19
А це не часом Нальковича округ?
Житель села до Правда Показати IP 13 Лютого 2016 08:08
Уже ні. Тепер цей округ за Михайлом Григоровичем Бегалем, який є головним лікарем району, який, ще ведучи передвиборчу кампанію, заявив, що лікарня в Самарах - розтринькування державних коштів, а от хоспіс - саме те, що треба... Люди, які користувалися послугами лікарні десятки років, до уваги не беруться. Нехай трясуться за 40 км по бездоріжжю в район, там, мовляв, медичні послуги високого рівня... Було б смішно, якби не було так сумно...
Ратно Показати IP 8 Лютого 2016 19:50
«Персонал реагує на такі новини дуже негативно, адже всі бояться залишитися без роботи". Саме з цього треба і починати. Значить з 28 працівників медзакладу 25 обслуговуючого персоналу!!!!! Медсестри, прибиральниці, водії, вартівники, кочегари і т.д. і т. п. АБСУРД!!!!! І три супер -пупер-лікаря - терапевт, педіатр і ще якийсь примарний стоматолог, який через місяць втіче звідти. Як вже до речі втікла сім'я молодих нормальних лікарів кілька років тому. Цікаво як ця трійця має обслуговувати і лікувати 4000 тис. людей. Далі 25 ліжок, з них 15 стаціонарних та 10 денних. Це сотні тисяч грн вкрадених коштів на харчування і так зване горе лікування. Пан Яворський отих трьох жіночок що на фото найняв собі в охорону і як тільки пахне смаленим вони тут як тут. І саме головне це те, що ніхто закривати цей заклад не збирається-має відбутись переформатування в АМБУЛАТОРІЮ що перейде у відання Ратнівського районного комунального закладу Центру первинної медико-санітарної допомоги, що є нормальним і адекватним. А це в свою чергу відсуне від корита головного лікаря пана Яворського. А голова райради молодий і перспективний, просто не розібрався ще. І пану Гунчику ГАНЬБА - на район положив він повністю. Навіть голови не може призначити вже майже 2 роки, то про що вже казати. А журналістам треба було б ретельніше розібратись в цій ситуації і подати більш-менш об'єктивну інформацію з даного питання.
Тарас Чурило Показати IP 8 Лютого 2016 22:25
Пора вже про людей думати, а не тільки про те як зекономити кошти
Хлоп до Тарас Чурило Показати IP 8 Лютого 2016 22:49
У вас такi глибокi коменти...вам за кожну лiтеру платять чи построчно? А якщо за IРину Таран-то як за 1.5 Чурили?
Оля Показати IP 8 Лютого 2016 22:47
Взагалі окрім лікаря, у лікарні працюють також медсестри, акушер - всі вони також відносять до МЕДИЧНОГО персоналу, а не до технічного.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus