USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Факсимільна копія Луцького Псалтиря XIV століття- у Києві.ФОТО.ВІДЕО

25 Квітня 2013 08:02
Унікальний манускрипт XIV століття – Луцьке Євангеліє, яке минулого року перевидала Волинська єпархія УПЦ, представили сьогодні у Києві.

Презентація відбулася у прес-студії «Сьогодні» 24 квітня. Участь у ній взяли архієпископ митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, - пише Сегодня.ua

За словами видавців, це одна з найдавніших богослужбових книг України, що збереглася до наших днів. Її оригінал виявили у Російській державній бібліотеці у Москві. Згодом у Лаврентієвській бібліотеці Флоренції віднайшли ще одну унікальну пам’ятку книжкового мистецтва Волині – Луцький Псалтир XIV століття.

Факсимільну копію рукопису видали накладом у тисячу примірників за благодійні кошти. Концепція книги увібрала в себе колорит Луцька і Волині. У палітурному оформленні манускрипту використані мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVIIстоліття.
До слова, в одній із цих наукових праць манускрипт навіть назвали «найбільш екзотичною книгою» серед уже відомих рукописних книг.


Участь в презентації книги взяли: архієпископ митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменія Серафима Шевчик, директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту українського архівознавства та джерелознавства НАН України В’ячеслав Корнієнко, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.


Довідково:
Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 році до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові описав події, що відбувалися на Волині після того, як її захисник помер. Тож рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.

Однак за шість століть слід Луцького Псалтира зник. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 році у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ммм Показати IP 25 Квітня 2013 08:31
Шоу, бізнес на нетямущих.
Всевидяще око Показати IP 28 Квітня 2013 14:47
А яке відношення має до цього Марчук.це ж авантюрист.
Правдолюб Показати IP 28 Квітня 2013 14:53
А де знову ж Батюшка Онуфрій. Він працює а ті пожинають лаври
Пегас Показати IP 28 Квітня 2013 17:06
А в нас так. Одні працюють, а другі привласнюють чужу працю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus