USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Гармидер» поїде до Києва вшановувати Курбаса

15 Березня 2012 18:17
Виставу режисера театру-студії «Гармидер» Руслани Порицької покажуть у Києві під час відзначення 125-річного ювілею видатного режисера Леся Курбаса. Лучани презентуватимуть речитативно-пластичне дійство «Містерія любові».
Про це йдеться у повідомленні на сайті театр-студії «Гармидер».
Цього року Україна святкує 125-літній ювілей видатного режисера Леся Курбаса. Через це Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса спільно із Київським академічним обласним музично-драматичним театром імені Панаса Саксаганського оголосив конкурс для участі у фестивалі Молодої української режисури імені Леся Курбаса, що відбуватиметься в межах міжнародного мистецького-освітнього проекту «Лесь Курбас і світова художня культура».
До участі у фестивалі запрошувалися постановники віком до 33 років. Потрібно було подати анкету-заявку учасника та представити відбірковій комісії відеозапис вистави.
Порицька прокоментувала рішення комісії. «Трапилося неймовірне – в число молодих українських режисерів, які представлять свої роботи на фестивалі, за результатами конкурсного відбору потрапила і я. І тепер «ГаРмИдЕр» має честь показати на фестивалі речитативно-пластичне дійство «Містерія любові», ‒ зауважила митець.
Фестиваль відбудеться 25-29 квітня 2012 року в приміщенні Київського академічного обласного музично-драматичного театру імені Панаса Карповича Саксаганського і проходитиме на конкурсній основі. До складу журі запрошені провідні українські режисери і театральні критики. Переможці Фестивалю отримають відзнаки та преміальні винагороди.
У Фестивалі молодої режисури братимуть участь:
Ігор Матіїв («Дочки-матері», Донецький національний академічний український музично-драматичний театр);
Андрій Лелюх («Небесна геометрія», Народний аматорський театр-студія «Данко» м. Київ);
Станіслав Жирков («Наташина мрія», Києво-Могилянський Театральний Центр «Пасіка», м. Київ);
Тамара Антропова, Анастасія Осмоловська («Мене нема (пізно лякати)», Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра);
Василь Цимбал («Матуся хуртовина», Миколаївський обласний театр ляльок);
Тамара Трунова («Холостяки і холостячки», Театр «Сузір’я», м. Київ);
Руслана Порицька («Містерія любові», театр-студія «ГаРмИдЕр» Луцького РБК);
Максим Какарькін («За течією» Вінницький драматичний театр ім. Садовського);
Павло Юров («Депо «Північне», Театр «Сузір’я», м. Київ);
Петро Сова («Що трапилося у зоопарку», Муніципальний театр «Київ»);
Кіра Малініна, Юлія Даниленко («Жовтим», «Лабораторія театру», м. Харків);
Антон Романов («Очі блакитного пса», театр-студія «Ми», м. Сімферополь).
У межах Фестивалю заплановано проведення публічних ознайомчих акцій (відеодемонстрації, лекції) з творчістю Леся Курбаса та провідних сучасних зарубіжних і вітчизняних режисерів; організація майстер-класів, відкритих показів, обговорень, дискусій за участю практиків театру, театральних критиків. Майстер-класи проведуть Венсан Гійом (Франція), актриса Галина Степанова, драматурги Неда Неждана, Ярослав Верещак, Олег Миколайчик, заслужений артист України Олег Драч.
Організатори стверджують, що Фестиваль молодих режисерів, приурочений ювілею Леся Курбаса, невипадково організований у Білій Церкві. Адже саме в цьому місті певний час працював створений Лесем Курбасом «КийДрамТе». Згодом тут була відкрита одна з кількох театральних майстерень Мистецького об’єднання «Березіль» (МОБ), створеного Лесем Курбасом, ‒ унікального творчого закладу, який не мав на той час аналогів в Україні і де аналізувалися та вивчалися основні аспекти театральної роботи. При МОБ Курбас організував режисерську лабораторію (пізніше вона називалася також режисерським штабом), яка стала центром підготовки режисерів, а всі майстерні, комісії, станції ‒ платформою художніх, соціокультурних експериментів нової режисерської генерації учнів Курбаса. Білоцерківська драматична студія з відкриттям МОБу була реорганізована в ІІІ майстерню «Березоля» 27 січня 1923 року і очолена Я. Бортником. Того ж 1923 року в Білій Церкві організовуються драматичні інструкторські курси, де студійці набували навичок імпровізації, вчилися принципам мімодрами, удосконалювали мовний апарат і пластику, вивчали методи роботи над виставою, роботи режисера з акторами тощо. Тому фестиваль молодих режисерів створено для заохочення молодих постановників до експериментальних театральних проектів і практик та одночасно з ціллю ще раз актуалізувати та зацікавити дослідницькою роботою молодого Леся Курбаса, яка повинна продовжуватися ‒ своїми індивідуальними методами та шляхами ‒ і сьогодні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Діана Поян Показати IP 17 Березня 2012 11:56
Буду за вас тримати кулачки))!!! Успіхів!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus