USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Євреї заховали скарб у Луцьку. ФОТО

6 Червня 2013 16:44
Археологи знайшли в старій частині Луцька срібні вироби вагою майже 2 кілограми.

Про це інформує Волинь-нова.

Працівники ДП «Волинські старожитності» вкотре натрапили на скарб: цього разу в старій частині Луцька, на вулиці Кафедральній, 13. При розчистці одного з підвалів археологи наткнулися на цікаві знахідки. З ґрунту видобули кількадесят столових срібних предметів. Окремі з них позолочені. Ложки, виделки, ножі, чарки були загорнуті у тканину, а деякі ще й у газети. Тож археологи поспішили помістити знайдене у холодильник. Таким чином провели первинну консервацію й забезпечили умови для збереження ветхої тканини, дослідження якої може дати важливу інформацію. Більша частина речей зі скарбу досі обгорнена фольгою. Адже від контакту з повітрям знахідки починають швидко псуватися.

«Ці речі виготовлені наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. Проте скарб виявили у верхніх шарах ґрунту і до того ж він був загорнений в єврейські та польські газети. Тому є підстави пов’язувати його з існуванням Луцького гетто, яке створили гітлерівці під час Другої світової війни», — розповів завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета. «Докладнішу інформацію матимемо після реставрації предметів», - додав він.

Загальна вага скарбу — близько 2-ох кілограмів (разом із ґрунтом, окисами та рештками тканини). Предмети умовно поділили на чотирнадцять груп, загальна їх кількість — близько тридцяти штук. До виделок та ложок приклеїлися шматки газет. Від столових ножів залишилися тільки срібні ручки, бо сталеві леза поіржавіли нанівець. Найбільше захоплення викликають кілька чарок та кубків. Усі вони прикрашені різьбою, на вінцях стоять проби. Кілька чарок без ніжок із одного набору. Вони різні за розмірами, їх вкладали одна в одну за принципом російської матрьошки.

Крім столового срібла, археологи знайшли деталі від годинникових гирьок. Ще один предмет, ймовірно, є кришкою від дзигаркового дзвінка. Поруч знайшли залишки металевої окантовки та невелике скло. Можливо, власник ховав скарб у дерев’яній, оббитій залізом, скриньці, або ж у корпусі настінного годинника. Власне, тому поруч опинилися і його деталі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
загреб Показати IP 6 Червня 2013 16:46
Евреи спрятали, евреи нашли.
Абрам Показати IP 6 Червня 2013 16:53
Внесу ясність: сховали жиди, а знайшли єврейські наймити))) Ето для всєх, а шож тода Голєрман сібє прігрєл)))
Не Абрам Показати IP 6 Червня 2013 17:12
Для Абрама: Люди, що сховали ці речі, вочевидь пішли під розстріл під час ліквідації гетто, а ти недоумок, живеш і не розумієш, що ці жиди закрили своїми тілами, можливо твоїх бабунь і дідусів, що були б на черзі після гетто. І не було б дебіла, що насміхається над мертвими.
загреб до Не Абрам Показати IP 6 Червня 2013 17:16
Парень ти нечего не попутал?Кто кого еще прятал?
Александр до Не Абрам Показати IP 6 Червня 2013 17:32
Неужели такие метаморфозы с генофонодм возможны? Хотя...скорее, дебил в третьем поколении - наследование своих предков.
загреб до Александр Показати IP 6 Червня 2013 18:32
Александр вот ви и доказали вашу гипотезу собственним примером.
Александр до загреб Показати IP 7 Червня 2013 07:42
Оторвался от зеркала? И на кого сегодня похож?
Баннед до Не Абрам Показати IP 6 Червня 2013 18:05
Жиды как раз из тех, кто "закроют своими телами". Ага, ага!
Григорій до Баннед Показати IP 6 Червня 2013 18:13
Тілами закриють тільки власний карман!
Абрам до Не Абрам Показати IP 6 Червня 2013 19:51
Від недоумка чую: належу до тієї частини Великого Народу Іудейського, самоназва якого - ЖИДИ і які протягом багатьох століть були невід'ємною частиною волинського етносу. Євреїв, тобто хебреїв тут на Волині ніколи не було. Їх привели Совєти, а фамілії їх були - іванови, пєтрови, голєви і т.п. Тому не робіть, панове, з гівна куль і не стріляйте по горобцям. Старий Абраша добре знає, про ЩО пише.))) Вчіть Історію, шукайте ПРАВДУ.
Вова Показати IP 6 Червня 2013 18:13
Среди всех наций есть негодяи.. А гетто в военные года в Луцке действительно было ужасным. Но вообще поражает уровень злобы всех ко всем.. Ребята, это только на руку ворам во власти, что бы мы друг друга делили на жид, москаль, хохол.. так нами легче управлять! не помогайте режиму негодяев!
TheРоман до Вова Показати IP 7 Червня 2013 01:34
+1
свідок Показати IP 7 Червня 2013 12:13
А де поділось зі скарбу ще 3 кілограми позолочених срібних виробів??? Чому про це мовчать?
Абрам до свідок Показати IP 7 Червня 2013 15:21
Читай віщє.
Українець Показати IP 7 Червня 2013 16:12
Слід визнати, що проти жидів наші співвітчизники - ще те лайно...
Скептик Показати IP 7 Червня 2013 19:13
25%,т.е.где-то 2кг серебром - дежавi, остальные 75% в желтеньких монетках, себе.Все по чесному!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus