USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Коронований» письменник презентував новий роман у Луцьку. ФОТО

16 Жовтня 2013 21:00
Доля поліської жінки на тлі подій двадцятого століття розгортається у романі лауреата конкурсу «Коронація слова» Володимира Лиса «Соло для Соломії».

Презентація книги відбулася 16 жовтня у книгарні «Клуб сімейного дозвілля» у Луцьку. Під час заходу автор розповів про історію створення роману та образ головної героїні, а також відповідав на запитання читачів.

Роман вийшов друком на початку вересня, презентувався під час Львівського форуму видавців.

«У мене була ідея написати про долю жінки на селі у XX столітті, яка остаточно викристалізувалася після того, як був завершений роман «Століття Якова». Це певною мірою збірний образ, але в основному він написаний на двох реальних долях жінок. Це доля поліської жінки на фоні XX століття та того, що вона пережила. Мені, як автору, світло писалося спілкування Соломії з отцем Андронієм, сільським священиком, коли вона була ще дитиною і через поетичне сприйняття світу ставила питання, на які навіть священик не міг відповісти. Він помирає у 1939 році, коли прийшли, як у нас казали, «перші совєти», він промовляє знаменні слова – «це не мій світ». Тобто, людина відчувала, до якого рубежу підійшла. А Соломія проходить багато рубежів – вона декілька разів жертвує собою, декілька разів намагається врятувати інших», - розповів письменник.



Автор повідомив, що роман - це історія трьох Соломій – матері, дочки та онучки, а також двох жінок, які народилися в один день 15 вересня 1925 року, і в яких абсолютно по-різному склалася доля. У творі Володимир Лис прагнув показати, як конкретна жива людина протистоїть натиску ідеології. Так, тут змальовані образи трьох представників влади - голови колгоспу – колишнього партизана, трішки п’янички, який з розумінням ставиться до людей, «не приходиться до двору» радянській владі, жорстокого керівника, який вважає себе власником усього села та третього представника влади, який вміє улесливо говорити. Автор пояснив, що ідеологія, яка прийшла після війни, будувалася не лише на примусі, а й на намаганні довести те, чого насправді не було у цьому житті.



«Головне для мене – людина серед часу. Випадково відкривши збірку Євгена Маланюка, я натрапив на рядок, який мене вразив «що ж можеш ти, надламана тростино». А виявляється, тростина може багато чого, вона може вижити», - розповів Володимир Лис.

У романі автор використовує західнополіський діалект, яким розмовляють герої. Він зізнався, що раніше сперечався з колегами щодо того, чи потрібно використовувати діалекти у романах і був прихильником «сухої» прози. Книга містить примітки, які пояснюють читачам діалектизми. Зі слів автора, одна з редакторів додала також власні примітки, у яких перекладає для читачів зі Східної України навіть такі слова, як перебиранці чи боцюн.

Відповісти на запитання про улюблену книгу із власного творчого доробку автор не зміг, тому що вважає кожен твір своєю дитиною. З його слів, серед читачів є різні думки щодо того, який роман найкращий. Він зізнався, що з чистою совістю може визнати образ Соломії найкращим жіночим образом зі своїх творів. На його думку, писати жіночі образи цікавіше.



«Жінки – непередбачуваніші, багатогранніші, складніші, письменнику писати про них цікавіше, ніж про однопланових, однолінійних чоловіків. Я хочу, щоб той, хто читатиме книгу, полюбив Соломію, хоч вона й була надто довірлива до тих, хто виявився негідником», - зазначив письменник.

«Я не бачу обмежень серед читачів книги, її може читати як молодь, так і старші люди, позаяк доля головної героїні Соломії описується змалечку до того, як жінка доживає до поважного віку. Будь-яка людина може знайти щось важливе для себе у цій книжці. Обкладинка книги зроблена дуже вдало, тому що, читаючи роман, ми розуміємо, що головна героїня не лише красива зовнішньо, а й красива духовно», - поділився враженнями від нового роману письменник Олександр Клименко.

Ще до початку презентації усі наявні в книгарні примірники нового роману Володимира Лиса придбали читачі.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus