USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцький театр «ГаРмИдЕр» відзначили в Естонії за творчий експеримент

12 Вересня 2013 11:54
З 4 до 8 вересня колектив Народного аматорського театру-студії «Гармидер» Луцького районного будинку культури перебував на 3-ому Міжнародному театральному фестивалі аматорських театрів «Любителивы», повідомили у прес-службі луцьких театралів.

Захід відбувся у місті Сіллямае - Естонія. У ньому взяли участь одинадцять колективів із Литви, Латвії, Росії, Чехії, Естонії та України. Нашу державу представляли луцький театр «ГаРмИдЕр» та київський театр «Маскам Рад».

Учасники потішили естонського глядача постановками за творами відомих авторів Івана Вирипаєва, Рея Куні, Ж.-Б. Мольєра, Леоніда Андрєєва, Володимира Винниченка та інших. Зі своєю авторською роботою «Містерія любові» приїхав тільки театр «ГаРмИдЕр».

Судили вистави журі у складі: екс-міністра культури Естонії Яака Алліка, представниці Міжнародної асоціації аматорських театрів Алли Зоріної, старшого викладача Російського університету театрального мистецтва («ГИТИС») Тетяни Тарасової та актора Російського театру Естонії Олександра Окунєва. Особливо важливим для театрів було детальне обговорення кожної вистави, а також майстер-класи від членів журі.

«ГаРмИдЕр» виступив увечері 6 вересня.

«Ми отримали чимало теплих відгуків від колег та естонських глядачів. А особливо приємно було відчувати підтримку естонських українців, які завітали на виставу» - кажуть гармидерівці.

Опісля представники українського земляцтва міста Сіллямае «Водограй» запросили гармидерівців на гостину. Їхня організація існує з 1999 року. Про активну її діяльність та здобутки розповіла голова організації Лариса Житник. Більшість українців потрапили до цього невеличкого міста ще у радянські часи, згідно з направленням. Нині вони тримаються разом, активно популяризують українську мову, пісню та народні традиції у місті, навчають рідного дітей.

Наприкінці насиченого 4-денного фестивалю «Любителивы» журі підбило підсумки. Зокрема, прийняли рішення не присуджувати першого, другого та третього місць. Тож, єдиною найвищою нагородою (гран-прі) відзначили театр «Синтез» із Санкт-Петербурга за постановку твору Леоніда Андрєєва «Жизнь человека».

«ГаРмИдЕр» отримав відзнаку «За творчий експеримент».

Фестиваль, окрім відзнак, приніс театралам багато цікавих знайомств. Скажімо, театр «ГаРмИдЕр» попередньо запросили до Чехії із виставою «Містерію любові».

Участь «ГаРмИдЕру» у фестивалі стала можлива завдяки фінансовій підтримці облдержадміністрації. Зокрема, театрали висловлюють вдячність Олександрові Курилюку та Володимирові Лисюку, а також Луцькій райдержадміністрації.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus