USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Люди, смерть яких приголомшила світ у 2012 році

1 Січня 2013 15:41
Високосний 2012 рік забрав чимало відомих, яскравих, талановитих людей. Зокрема, діячів культури, спортсменів, письменників, політиків, громадських діячів. Gazeta.ua створила власний рейтинг людей, які і після своєї смерті лишаються не менш впливовими постатями, та смерть яких була найбільш приголомшливою і значущою подією року, що минув.

Вітні Х'юстон ( 9 липня 1963 — 11 лютого 2012)

Одна з найяскравіших зірок світової поп-музики, Вїтні Г'юстон померла в номері лос-анджелеського готелю Beverly Hilton. Причина смерті не встановлена досі: основною причиною називають серцевий напад.
Г'юстон увійшла до Книги рекордів Гіннеса, як володарка найбільшої кількості музичних нагород, в тому числі шістьох премій "Греммі" та 15-и премій "Біллборд" (Billboard Music Awards), 21 музичної премії США (American Music Awards) та двох "Еммі".
Поп-діва переживала не найкращий період у своєму житті, захоплення наркотиками привело її до банкрутства, але в останні місяці Уїтні пройшла курс лікування від алкогольної та наркотичної залежності, готувалася до роботи над новим альбомом і навіть збиралася знятися у кіно.

Іван Дем'янюк (3 квітня 1920 — 17 березня 2012)


Колишній громадянин СРСР і США. Під час Другої світової війни був солдатом Червоної армії і потрапив у німецький полон. Від початку 1980-х і до смерті у 2012 звинувачуваний як співучасник у нацистських злочинах, проти Дем'янюка була розгорнута світова медійна кампанія.
У Німеччині його було звинувачено у співучасті у вбивстві понад 28 тисяч людей під час служби охоронцем у концентраційному таборі Собібор. 2011 року Дем'янюка засудили до 5 років ув'язнення, проте вирок так і не набув чинності, оскільки апеляційний суд не встиг винести свого вердикту.

Борис Возницький (16 квітня 1926 - 23 травня 2012)

Український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв, Герой України (2005), лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.
Зробив значний внесок у розвиток музейної справи на Львівщині: створив туристичний маршрут "Золота підкова", до якого входять Олеський,Золочівський, Підгорецький, Свірзький замки; був ініціатором відкриття нових сучасних музеїв, таких як Музей першодрукаря Івана Федорова, Музей "Русалки Дністрової", музей Пінзеля тощо.
Загинув 23 травня 2012 року на 87 році життя в автокатастрофі, яка сталася внаслідок серцевого нападу.

Рей Бредбері (22 серпня 1920 — 5 червня 2012)


Корифей американської фантастики, лауреат Пулітцерівської премії, автор всесвітньо відомої антиутопії "451 грaдус по Фaрeнгeйту", роману "Вино з кульбаб", циклу оповідань "Марсіанські хроніки" і багатьох інших творів. Бредбері вважається одним з кращих письменників-фантастів, однак сам він фантастом себе не вважав і неодноразово звертався до жанру фентезі, а також казок та притч.
Чимало його творів були екранізовані. Рей Бредбері помер у віці 91 року.

Джон Лорд (9 червня 1941 — 16 липня 2012)


Легендарний британський рок-музикант, клавішник рок-груп "Deep Purple" і "Whitesnake" пішов з життя у 71 рік. Останній рік Лорд страждав від раку підшлункової залози, але причиною смерті стала легенева емболія.
Джон Лорд відомий свої значним внеском в розвиток рок-музики. Поціновувач та знавець блюзу і електрооргану, він також ніколи не втрачав повагу та любов до класичної музики. Саме він став першим клавішником-"класиком", в його партіях неважко почути вплив бахівської органної поліфонії. Також без особливих зусиль йому вдавалися віртуозні імпровізації.

Богдан Ступка (27 серпня 1941 — 22 липня 2012)

Відомий український та радянський актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії , Народний артист УРСР та СРСР , Герой України (2011).
Кар'єра Богдана Сильветсровича починалася у Львові, в театрі ім. Марії Заньковецької. Вчителем молодого актора став режисер Сергій Данченко. Найзнаменитішими театральними ролями Ступки стали зокрема роль Миколи з п'єси І.Франка "Украдене щастя" та роль Тев'є- молочника з п'єси "Тев'є-Тевель" Г. Горіна.
Син Богдана Ступки Остап - вже відомий актор і режисер, а онук Дмитро також грає в театрі ім. І.Франка.
Помер у 71 рік від гострої серцевої недостатності.

Ірина Стасів-Калинець (6 грудня 1940 — 31 липня 2012)

Українська поетеса, педагог, активістка українського національного і правозахисного руху, художниця, філолог. Разом з чоловіком, поетом Ігорем Калинцем, брала участь у дисидентському русі пліч-о-пліч з В'ячеславом Чорноволом та Валентином Морозом. Була ув'язнена протягом 6 років та протягом 3 років відбувала заслання разом із чоловіком.
Померла внаслідок тяжкої і тривалої недуги на 72-му році життя.

Ніл Олден Армстронг (5 серпня 1930 - 25 серпня 2012)


Знаменитий астронавт NASA, космічний інженер і льотчик-випробувач. Помер на 83 році свого життя. 7 серпня 2012 Нілу була зроблена операція аортокоронарного шунтування, проте згодом від ускладнень він помер.
Ніл Армстронг став всесвітньо відомий, як людина, нога якої першою ступила на поверхню Місяця разом з екіпажем "Апполон-11". Після закінчення роботи в NASA став займатися бізнесом і очолив компанію AIL Systems Inc.

Олександр Пороховщіков (31 січня 1939 - 15 квітня 2012)


Радянський, російський актор театру і кіно, режисер, продюсер, народний артист РФ. Помер на 74-му році життя в лікарні.
Працював у Московському театрі на Таганці, Московському театрі імені Пушкіна. У 1967 році відбувся його дебют у кіно. Знімався в таких фільмах, як "Свій серед чужих, чужий серед своїх", "Зірка привабливого щастя", "Капітан Немо". З 1998 року викладав акторську майстерність в Російському університеті театрального мистецтва (ГИТИС).
За місяць до смерті актора покінчила із собою його дружина Ірина, яка дізналась від лікарів, що чоловікові стало гірше.

Майкл Кларк Дункан (10 грудня 1957 — 3 вересня 2012)


Всесвітньо відомий американський актор, здобув світову популярність після того, як зіграв головні ролі в таких фільмах, як "Зелена миля", "Шибайголова" і "Турнір". За роль злочинця Джона Коффі в знаменитому фільмі "Зелена миля" актор був висунутий на премію "Золотий глобус" і "Оскар".

Ілля Олейников (10 липня 1947 - 11 листопада 2012)

Ілля Олейников (справжнє прізвище Клявер), народний артист Росії, відомий актор і телеведучий передачі "Городок", помер на 66 році життя від зупинки серця внаслідок тривалої хвороби.
Здобув славу у дуеті "Клявер і Козаков", в якому виступав під своїм справжнім прізвищем. Сценічний псевдонім "Олейников" актор узяв після того, як розпочав свою співпрацю з Володимиром Винокуром за його ж порадою. Після смерті Казакова актор почав виступати в програмі "Сміх та шок", а в 1993 спільно з Юрієм Стояновим випустив у світ програму "Городок", яка виходить і донині.

Борис Стругацький (15 квітня 1933 - 19 листопада 2012)


Один з найвідоміших радянських і російських письменників-фантастів XX століття. У співавторстві з братом Аркадієм написав близько 30 романів і повістей, в тому числі культові "Понеділок починається в суботу", "Важко бути богом" і "Пікнік на узбіччі".
Твори Стругацьких неодноразово екранізувалися. Найбільш відомий фільм "Сталкер", знятий Андрієм Тарковським за твором "Пікнік на узбіччі" у 1979 році; також відомі картини "Дні затемнення" Олександра Сокурова і "Залюднений острів" Федора Бондарчука.
Після смерті брата в 1991 році Борис Стругацький випустив кілька творів, написаних ним в одноосібно. Лауреат премії президента Росії в області літератури і мистецтва і володар ордена Пошани. Помер у 79 років.

Галина Вишневська (25 жовтня 1926 — 11 грудня 2012)


Російська співачка, народна артистка СРСР, кавалер французького ордена Почесного легіону, почесний доктор ряду університетів.
У 1952 році стала солісткою Большого театру, де виконала більш ніж 30 оперних партій. Була заміжня за відомим віолончелістом Мстиславом Ростроповичем, разом з яким протягом 16 років проживала у США та Франції. У 1990-му році повернулася в Росію, стала почесним професором Московської консерваторії. У своїй книзі "Галина" (1984) критично описала громадське життя в СРСР.
Померла на 87-му році життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Антибандерлог Показати IP 1 Січня 2013 18:39
Смерть Дем"янюка порадувала...
ісса ндойє Показати IP 1 Січня 2013 20:07
Якого грому там опинився Іван Демянюк ? Таким с*отам місьце на вішаку. Як його тільки КДБ не грохнула в период 1945 -85 р.р.В мене рука не здригнулася б..., як і До Іншиих " СВОБОДИВЦІВ" загін МОРАЛЬНИХ ТА ФІЗИЧНИХ УРОДІВ, подивиться на обліччя - це натуральгі виродки в них немає ничого людського .... Вішати та стриляти як скажених псів !!!
Анастасія Показати IP 3 Січня 2013 00:04
Цікаво яке обличчя у тебе,"ЧЕРВОНИЙ " ВИ.....К?
Анастасія Показати IP 3 Січня 2013 00:29
Увага! Коментарі, які ображають.....! То навіщо Ви пропустили образливий коментар цього "ЧЕРВОНОГО" СКОТА?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus