USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: як катували «грішників» у Середньовіччі. ФОТОРЕПОРТАЖ

7 Серпня 2013 09:37
Ох, і винахідливими були наші предки, коли мова йшла про тортури і катування. Це зараз, у мирний час, я собі чухаю потилицю: «Як? Ну, як до такого можна додуматися?»



Та цікавість узяла своє, тож, щоб на власні очі побачити знаряддя тортур, довелося вирушити до славетного міста Дубна, у музей інквізиції.

«Заходьте, заходьте», - ввічливо привітався охоронець «підвалу», - «Вам на тортурки? Ну, гаразд, ви не проти, якщо я вас тут закрию?»



«Так, початок уже багатообіцяючий», - подумалося, та відступати було нікуди.

Так званий музей складається із декількох зал. У першій – проектор, екран, на якому «наживо» демонструють що, як і куди, дерев’яний трон з опудалом крука та щура, яких, при бажанні, можна «погладити». А ось у другій і третій залі – найцікавіше! Голова йде обертом від величезної кількості дивних конструкцій. Одразу і не зрозуміти, як їх використовували. Та екскурсовод, який навідався згодом, усе гарненько пояснив.




Отож, розповім про найпоширеніші види катувань.

Колесування

У середні віки колесування було розповсюджене в Європі, особливо у Німеччині та Франції. У Росії цей вид катування відомий із 17 століття, однак регулярно його почали застосовувати при Петрі I.



Відбувалася ця «неприємна процедура» приблизно так:

На ешафот встановлювали в горизонтальному положенні «Андріїївський хрест», який виготовляли із двох колод. На кожній гілці цього хреста робили два заглиблення на відстані один фут один від одного. Злочинця розтягували таким чином, щоб обличчям він «дивився» у небо. Кожна його кінцівка знаходилася на одній із рамен хреста і в місцях згину він був прив’язаний до цієї ж «установки». Потім кат, озброєний чотирикутним ломом, наносив удари по тим частинам тіла, що знаходилися над різьбленням. Таким способом переламували кістки. Тортури закінчували ударами ногами по животу та переламуванням хребта. Поломаного та понівеченого злочинця прив’язували на горизонтально закріплене колесо так, щоб п’ятки та голова сходилися в одній точці та залишали його помирати в такому положенні.



Жертва опинялась обличчям доверху, дивлячись на небо, та закінчувала своє земне життя в тяжких муках від больового шоку та обезводнення. Часто це тривало досить довго.

Станок для заливання води



Цей спосіб наші «підглянули» у східних інквізиторів. Грішника прив’язували колючим дротом чи мотузками до спеціального дерев’яного пристосування типу стола із сильно піднятою серединою – щоб живіт засудженого випинався якнайвище. Його рот набивали соломою, щоб він не закривався і вставляли до рота лійку, через котру вливали в жертву величезну кількість води, потім «періщили» палицею по надутому і вигнутому черевці. Іноді застосовували тортури холодною водою. У цьому випадку нещасний чи нещасна годинами лежали на столі голі під струменем крижаної води.



Цікаво зауважити, що цей вид тортур розглядали як легкий (авжеж, таке собі «моржування»), і зізнання, отримані таки способом, суд приймав, як добровільні й дані підсудним без застосовування тортур. Найчастіше цей вид катування застосовувала іспанська інквізиція для того, щоб вибити визнання з єретиків та відьом.

Саджання на палю



Вид смертної кари, при якій засудженого насаджували на вертикальний загострений кіл. У більшості випадків, жертву «садили» на палю на землі, в горизонтальному положенні, а потім кіл встановлювали вертикально. Утім, іноді інквізитори «лінувалися» і насаджували підсудного на уже встановлений кіл (нікому не чужі земні «пороки»).

Посадження на палю широко застосовували ще у Давньому Єгипті та на Близькому Сході. До речі, перші згадки про цей вид покарань сягають II тисячоліття до нашої ери. Особливо популярною страта була у Ассирії, Середземномор’ї та на території Близького Сходу. Відома вона була і римлянам, хоча особливого поширення в Стародавньому Римі не отримала.
Жертв насаджували на товстий кіл, верх якого був заокруглений і змащений олією на глибину кількох десятків сантиметрів. Жертва під впливом ваги власного тіла повільно сковзала вниз по колу, при чому смерть часом наступала лише через кілька днів, так як округлений кіл не пронизував життєво важливі органи, а лише входив все глибше у тіло.

У деяких випадках на палі встановлювали горизонтальну поперечину, що не давала тілу сповзати занадто низько, і гарантувала, що кіл не дістане до серця та інших найважливіших органів. У такому випадку смерть наступала від втрати крові, але ой як повільно!

Станок для розтягування тіла



Це одне із найбільш розповсюджених знарядь тортур, на яке можна натрапити в історичних описах. Величезний стіл, на ніжках чи без них, на який змушували лягати засудженого, а його ноги та руки фіксували за допомогою спеціальних дощок. Нерухому жертву «розтягували», завдаючи неймовірного болю, доки м’язи не розривалися на частини. Кат міг надрізувати м'язи, щоб вони розірвалися «гарантовано» (який завбачливий!). Іноді, паралельно з цим, застосовували стискання сосків щипцями та припалювання різних частин тіла (ви, мабуть, здогадались яких) розпеченим залізом.

Крісло допиту або «стілець Мойсея»



Оце воістину «чарівний трон»! Тортури з його допомогою дуже цінували за часів інквізиції як прекрасний засіб для допиту так званих чаклунів та єретиків. Цей інструмент застосовували у Центральній Європі, зокрема у Нюрнберзі. Тут регулярно, аж до 1846 року, проводили попередні слідства з його використанням. «Трони» були різних розмірів і форм, суцільно вкриті шипами, з пристосуваннями для фіксації жертви і навіть із залізними сидіннями, які, у разі потреби, можна ще й розжарити (авжеж, просто шипи – це «попса», занадто нецікаво та просто).

Оголеного в‘язня садили на крісло у такій позі, щоб при найменшому русі у тіло встромлювалися шипи. Зазвичай, катування тривало кілька годин, але іноді «насолоду» розтягували на декілька тижнів. А ще винахідливі кати посилювали муки, проштрикуючи кінцівки, застосовуючи розпечені щипці та інші знаряддя тортур.



Були й інші варації «розвитку подій». Жертву садили на сталеві кілки в стільці, прикручували їй руки та ноги, а пізніше товстий кат своєю вагою вдавлював людину в гостряки.

А ще у залі стояла гільйотина (думаю, усі знають, як нею користуватися), пилка, виселиця, камера зі справжніми скелетами (де ж ваша гуманність, люди), стовп ганьби та інші «знаряддя праці», чудодійну силу яких на собі чомусь випробовувати не захотілося.





















Вікторія СЕМЕНЮК для ВОЛИНСЬКИХ НОВИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Так воно і є Показати IP 7 Серпня 2013 10:06
Зараз все те саме, лише більше ростянуте у часі... я вже на стільці Моісея 6 років, після того як взяв кредит на квартиру...
анонімус Показати IP 7 Серпня 2013 10:12
які ж винахідливі були ці християни
Віра Показати IP 7 Серпня 2013 11:03
Людишки- рабы, вы до сих пор не поняли, что вся эта бадяга церковно- библейская вам впаривается, что бы вы покорными"рабами божими " были и бабло последнее церковникам несли. МНЕ ЖАЛЬ ИСКРЕННЕ ВАС И НАС. Живой пример вам на фото/ морально ничего не поменялось. Внимательно ищите правду.
Корінний лучанин до Віра Показати IP 7 Серпня 2013 11:28
А ДАВНО ПЕРЕСТАЛА БУТИ "ЛЮДИШКОЮ-РАБОМ"? Вже все зрозуміла в житті!? Дуже легко судити про все,та бути таким СТРАШНО РОЗУМНИМ заднім числом!!!
Віра до Корінний лучанин Показати IP 7 Серпня 2013 12:22
По інтуіції давно, по розуму 8 років. Раджу роздуплитись всім: дихніть на повні груди. Я не пропоную революцію, я пропоную ігнорувати нав'язування страхів і незрозумілостей церковно- чиновницької ідеології. Повірте як би ви знали які вони коли понапиваються і починають розслаблено розмовляти..... Отже відновимо себе самі. В нашій пам'яті є все , ви тільки налаштуйтесь і скиньте зомбованість.
Корінний лучанин до Віра Показати IP 7 Серпня 2013 16:17
Та не всі ж такі! Я, не розглядаю це як навязування страхів. Я колись вже давно, такі подібні картинки бачив. А тут викинули в інтернет на загал. Дехто смакує! Це, на жаль, було в історії людства і цивілізованій нині ЄВРОПІ! "ВІДЬОМ" на кострах палили і таке інше. А про деякі цікаві моменти, про які пишете я чув, хоча свідком не був.
Misteria до Віра Показати IP 7 Серпня 2013 11:59
ОЙ, щось Ви не туди "зайшли") Стаття розповідає про історію, та й по всьому)
лучанин Показати IP 7 Серпня 2013 11:30
ВСе дуже просто - у місті Дубно немає підрділу міської ради по туризму тому і є цікаві музеї замість того щоб писати дебільні стратегії розвитку - зробили б конкретну справу
Чобіт з Хіспанії Показати IP 7 Серпня 2013 14:22
Дуже і дуже актуально...І це не потрібно мертвим, це потрібно живим...як у классиків.
ursa Показати IP 7 Серпня 2013 14:39
Адреса "закладу"? :)
Romul до ursa Показати IP 8 Серпня 2013 08:20
Замок в Дубному
КАТ Показати IP 7 Серпня 2013 14:54
Гарна стаття, дотепно написано. А дівчинку з фото 4 і я би хотів "разп'ять" або сім)))
Ниця Показати IP 7 Серпня 2013 17:51
А скелети справжні? Чи муляж?
Romul до Ниця Показати IP 8 Серпня 2013 08:20
справжні!
Палач Показати IP 8 Серпня 2013 08:34
Нас би так, давно була б Україна.
Ниця до Палач Показати IP 8 Серпня 2013 17:13
А зараз у нас хіба не так? Хіба не вибивають із невинних зізнання у найтяжчих злочинах наші стажі правопорядку? Правда, відьмою чи єретиком для цього можна не проголошувати... Методи, напевно, лише більш урізноманітнилися...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus