USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині розкопали поселення ІХ-ХІІІ століть. ФОТО

14 Червня 2011 11:29
У Любомльському районі на Волині на місці колишнього монастиря археологи знайшли багато залізних кованих цвяхів, фрагментів черепиці, чотири свинцеві шрапнелі, ґудзик від білизни військової форми ХІХ століття, монети.
Розкопки проводилися на території сучасного села Вишнівка, де у XVII – першій половині XX столітті існувало містечко Опалин. Про це інформують у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
За ініціативи власника міста Лукаша Опалинського, в першій половині XVII століття, ймовірно, у 1640 році, там був побудований мурований костел святої Катерини.
У 1868-му костел був конфіскований російським урядом і зруйнований до фундаментів. Новий парафіяльний дерев'яний костел під назвою святого Антонія Падевського був збудований в 1926 році за внески віруючих.
У часи Другої світової війни він також був зруйнований. У післявоєнний час на місці, де, зі слів очевидців, знаходився костел, збудовано приміщення сільського клубу.
Нині на цій ділянці, у зв’язку з новим будівельним проектом, і були проведені археологічні дослідження.
Серед монет, знайдених археологами у культурному шарі, – шеляг польський мідний 1664 року і денга російська мідна 1741 року, фрагмент нижньої частини срібної сільнички з клеймом 1869 року, фрагменти кераміки ХІХ–початку ХХ століття.
Важливим результатом розкопок, кажуть фахівці, є той факт що в розкопі, як і на всій території земельної ділянки, не було виявлено культурних залишків: кераміки, знарядь, будівельних елементів, – давніших за ХІХ століття.
Це свідчить про те, стверджують археологи, що тут розташовувався тільки новозбудований костел 1926 року, а старий костел ХVІІ століття знаходився в іншому місці. І взагалі досліджувана територія не входила в межі забудови Опалина XVII-XVIІI століть.
Не увінчались успіхом і пошуки монастиря святого Пророка Іллі, землі якого знаходились на північ від Любомля в трикутнику між селами Городно, Лопатинщина (тепер село Бірки) і Куснища. Перша згадка про Іллінську церкву міста Любомля датується 1533 роком. З ХVІІ століття монастир вже не діяв.
«Під час розвідок на цій території археологічних об’єктів, які б могли бути залишками монастиря, не виявлено, – розповів науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Андрій Бардецький. – Проте відкрито стародавнє поселення ІХ-ХІІІ століть. Найцікавішими знахідками є ліпне, овальне в перетині прясло та фрагмент срібного персня. В урочищі Монастирські грядки було закладено чотири розвідкові траншеї. Тут знайдено мідну фібулу з завитого дроту із відламаною голкою та свинцеву пломбу з гербом Олькушського монетного двору XV століття».
На території Любомля, поряд з давньоруським городищем, також було проведено розкопки на поселенні Х століття. Там зібрано велику кількість давньоруської кераміки.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Phoebe Buffay Показати IP 14 Червня 2011 16:29
Клас! Жаль, що в музеї такі штуки не можна чіпати :(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus