USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Ніч у Луцькому замку»: рік за роком. ФОТО

27 Червня 2013 10:07
Напередодні сьомого арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» «Волинські новини» нагадають, чим запам’яталися шоу минулих років.

Луцький замок - символ міста, який ще донедавна більшість лучан сприймали лише як музей, гарну будівлю та популярне місце для весільних фотосесій. Утім, на щастя, замку не судилося назавжди лишитися просто мовчазним свідком давніх часів, величним, але неживим. Шість років тому він став оселею для феєричного арт-шоу «Ніч у Луцькому замку», під час якого гості твердині мають змогу поринути в атмосферу середньовіччя, часів Великого князівства Литовського, коли у Луцьку гостили монархи провідних європейських країн. Відтоді щороку мури замку оживають від звуків автентичних інструментів, бійниці спалахують сотнями вогників-світлячків, а учасники дійства можуть, здійснивши мандрівку у часі, на одну ніч перетворитися на лицаря, менестреля, монарха, середньовічного коваля чи гончаря, доторкнутися до таємниць замкових підземель, або піднятися на верхівку соколиної вежі.

Вперше арт-шоу відбулося у твердині у жовтні 2007 року під назвою «Відкрита ніч у Луцькому замку». Під час дійства, яке тривало майже до шостої ранку, демонстрували фільми відомих українських кіномитців, зокрема, Михайла Іллєнка, Сергія Михальчука та Олеся Саніна, а також аматорські кінострічки. Ніч розпочалася із виступу львівського вуличного театру на ходулях «Воскресіння». Гостей розважали музичні гурти «Резус блюз», «Outcry», та «Джаі Ра», атмосферу середньовіччя забезпечував ансамбль старовинної музики «Львівські менестрелі».



Влітку 2008 року замок вдруге став резиденцією середньовічного свята. Гостей дійства біля входу до замку зустрічав театр живих скульптур арт-студії «Гармидер». Виступи таких театрів під час «Ночі у Луцькому замку» згодом стали традицією.

Свято продовжилося театралізованим дійством «Ярмарок у Любарта», під час якого князь разом із підданими танцював під середньовічну музику. Після цього лучанам співали пісень Юрій Поліщук, Наталка Криничанка та Юрій Смик. Опівночі спалахнуло вогняне шоу «Магічні світлячки замку» у виконанні акторів на ходулях із львівського театру «Воскресіння». Актори продемонстрували виставу «Фієста», сюжет якої полягав у споконвічній боротьбі добра зі злом. Музична програма тривала далі, свої пісні дарували публіці Сергій Мороз та Ігор Якубовський, Ян Кондратюк, Сергій Шишкін, Лукаш Ємйола та Віктор Пашник. Після цього відвідувачі феєрії змогли побачити цікавий анімаційний фільм Степана Коваля «Злидні».
Білоруський гурт «Стари Ольса», що виконує музику часів середньовіччя та ренесансу, почав розважати глядачів близько 3.00. У репертуарі музикантів є пісні, присвячені князю Вітовту та луцькому з’їзду європейських монархів, які виконуються під супровід стародавніх білоруських та європейських інструментів: волинки, гуслів, ліри, лютні, флейти. Театр «Яварина» доповнював виступ гурту вогняними трюками.

Найгарячіше луцька публіка зустрічала музикантів гурту «Гайдамаки» - під час їхнього виступу жоден із глядачів не міг встояти на місці. Останнім виступив гурт «В.О.Д.А.», і гості дійства незчулися, як промайнула ніч. Новий день зустрічали під пісню Руслани «Світанок».



«Ніч у Луцькому замку-2009», що стала рекордною за кількістю відвідувачів, приурочили до 580 річниці з’їзду монархів європейських країн. У акції взяли участь актори театру живої скульптури з Євпаторії, які привезли до Луцька 12 «живих» скульптур епохи античності та ренесансу. Містерія «З’їзд монархів» у виконанні акторів Волинського облмуздрамтеатру розпочала дійство. Актори зобразили усіх шляхетних гостей відомої історичної події та передали глядачам дух монаршої епохи. Середньовічну музику виконували київський гурт «Рун» та фольклорний колектив «Чачка» з Луцька, атмосферу лицарських часів передавали луцькі клуби історичної реконструкції «Аквітанія» та «Святий Грааль».
Гурт «Хорея Козацька» виконував автентичні українські пісні, псалми та канти епохи гетьманщини. Запис їхнього виступу згодом випустили на компакт-диску під назвою «Рицер Смілостю Упоєнний». Завершилося дійство виступом Святослава Вакарчука з проектом «Вночі». Впродовж ночі відвідувачі насолоджувалися не лише духовною їжею, а й куштували традиційні українські страви та напої. Потрапити на територію замку виявилося дуже багато охочих, частина з них бажала побачити святкування безкоштовно, тому вхід до замку посилено контролювали працівники міліції.









Вчетверте арт-шоу «Ніч у луцькому замку» відбулося у червні 2010 року. До Луцька знову завітав колектив «Львівські менестрелі», який презентував авторську обробку сонати Максима Березовського. Музиканти використовували автентичні інструменти доби бароко. Києво-Могилянський театральний центр «Пасіка» продемонстрував виставу «Андрогін», присвячену античному міфу про походження статей. Для усіх охочих організували екскурсії «Крізь віки» із відвідинами підземелля та крипти соборного храму Іоанна Богослова та «Таємниця Соколиної вежі» зі сходженням на верхівку В’їзної вежі. Поціновувачі етно-фольку мали змогу взяти участь у купальських іграх та забавах. Вогняне шоу цього разу лучани побачили у виконанні київського театру вогню «K. O. T.» Також влаштували перегляд короткометражних кінофільмів, присвячених історії українських міст.
Музику середньовічних свят виконували гурт «Dark Patrick» та гості з Білорусі «Testamentum Terrae». Запальні ритми «ансамблю спортивно-оздоровчого танцю» «Перкалаба» не дозволили гостям свята заснути та підготували їх до виступу легендарних «Воплів Відоплясова». Несамовитий фронтмен гурту Олег Скрипка під час виступу декілька разів видряпувався на металеві опори, що підтримували покрівлю сцени. Заряджені його енергією глядачі не дозволили «ВВ» залишити сцену, не виконавши декілька пісень на біс. Безсонна ніч завершилася зустріччю світанку близько 5 години ранку.







Через рік Замок Любарта приймав п’яту «Ніч у луцькому замку». Відкриття дійства розпочалося з символічного запалювання вогню у металевій короні Вітовта. Під час заходу продавали корони із сіна для бажаючих увійти в образ монархів. У ярмарку ремесел взяли участь 40 майстрів народної творчості, які демонстрували вироби зі скла, тканини, шкіри, зелені, металу та глини. Народні умільці проводили майстер-класи з ковальства, гончарства та соломоплетіння. Волинські медовари пропонували питні меди та настоянки, виготовлені за старовинними рецептами. Також гості могли скуштувати засмажену на вогні свиню, свіжозварений борщ та інші характерні для середньовіччя страви. Впродовж ночі виступали театри вогню «Танець світлячків» з Полтави та «Вольфарм» з Євпаторії та театр на ходулях «Шоу велетнів».
Стародавню та фольк-музику виконували гурти «Стари Ольса», «Kings&Beggars» та «Rock-H». Гостей свята розважали танцями придворний балет «Cracovia Danza» та театр «Пантера». Під ранок публіка насолоджувалася виступом фоль-рок-етно гурту з Молдови «Zdob si Zdub». Загалом у мистецькій акції взяв участь 101 артист.











Шосте свято-феєрію, що відбулося у червні 2012 року, відвідало понад 2 тисячі гостей, які розкупили всі квитки ще до початку дійства. Цього разу усі кошти, отримані від продажу квитків, перераховували на допомогу постраждалим з будинку на Рівненській, 109. Напередодні свята по всьому замку розставили невеликі свічки у паперових пакетиках, які запалили із настанням темряви і замок засвітився сотнями вогників. окрім традиційних театралізованих екскурсій на гостей свята чекали придворні ігрища від акторів львівського театру «Воскресіння», виступ театру танцю «Алентрада» (Київ) та лицарські бої від клубів історичної реконструкції «Аквітанія» (Луцьк) та «Viduramziai» (Литва). Любителі страв за давніми рецептами відвідували середньовічну таверну «Веселий бурдюк».
Найбільше захоплення глядачів викликали виступи з вогнем, які були на особливо високому рівні. Свої вміння демонстрував театр вогню «Maxatma» з Дніпропетровська, литовський «Viduramziai» демонстрував вогняне шоу «Інферно», також гості побачили містичну феєрію «Нічні янголи». Кульмінацією феєрії стали феєрверки та ціла стіна з вогню.
Музичну програму арт-шоу презентували гурти з кількох європейських країн, а саме угорці «Mare Temporis» (гурт, який виконує середньовічну музику, у тому числі пісні давніми зниклими мовами), ансамбль «Tryzna» з Польщі, чеський гурт «Bakchus» та етно-формація «Troitsa» з Білорусі. Сюрпризом для лучан стала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні грузинського гурту «Mgzavrebi». «Родзинкою» музичної сцени став виступ Руслани. Співачка виконувала нові пісні та визнані хіти, закликаючи глядачів якнайголосніше підспівувати, адже вона визначала, у якому місті України найголосніша публіка. Дикі танці тривали у замку до світанку.













Нагадаємо, що цьогорічний фестиваль «Ніч у Луцькому замку» відбудеться у ніч з 29 на 30 червня. У дійстві візьме участь Ніно Катамадзе та гурт «Insight».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Читач Показати IP 27 Червня 2013 10:37
А про туалети написати забули.
Thor до Читач Показати IP 27 Червня 2013 11:00
Да начнется представление и зас*утся все туалеты!
мат до Thor Показати IP 27 Червня 2013 14:48
и потекут реки .... )))
Лучанин Показати IP 27 Червня 2013 20:17
Нарешті вхід усюди буде безкоштовний. Влада іде ж до Європи і не буде копійок під столом ділити. Не буде медовухи, харчів, китайських сувенірів та шароварів, а будуть усі виставки та музеї у всьому місті безкоштовні , стоятимуть майданчики де будуть виступати театри і музиканти і так цілу ніч як в Любліні. За усе ж заплатили спонсори і депутати.
Лучанину Показати IP 28 Червня 2013 17:26
Що реально безкоштовно буде???
синбад Показати IP 28 Червня 2013 22:46
для дітей вхід мав би буби безкоштовним. 120 гривень - це занадто за квиток для дитини, яка б хотіла побачити лицарські бої чи подивитись народні сувеніри, і просто піти разом з батьками. 4 квитки по 120 гривень=480 грн. для сім"= з двох дорослих і двох дітей - це вже занадто. але міська рада і тут "тупить" і хоче "урвать"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus