USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку мандрували у глибину століть. ФОТО

30 Червня 2012 13:27
Лучани і гості міста змогли поринути у славне минуле часів процвітання Волинської держави і пройти стежками наших праотців.
Екскурсію стародавнім Луцьком провів відомий краєзнавець Петро Троневич 29 червня.
«Досліджувати минуле» учасники екскурсії почали зі скверу «Зоряний», що на перехресті вулиць Лесі Українки і Сенаторки Левчанівської. За словами екскурсовода, у стародавні часи тут було передмістя Луцька. А неподалік знаходився відомий Заглушецький міст.

Троневич розповів, що нинішня вулиця Лесі Українки існувала досить давно. Вона виконувала роль своєрідного торгівельного шляху. Так, вулицею їздили купці на Ринкову площу.

Саме туди і повів далі Троневич. З його слів, луцька площа Ринок була трапецевидної форми. В центрі майдану знаходилася ратуша, де зачитували усі накази тодішніх посадовців. Окрім того, тут була митниця та важниця. Страти теж відбувалися тут. Так, Троневич розповів, що на Ринковій площі кат скоротив віку відомому громадському діячеві ХVII століття Лаврентію Древинському.

Похований цей знаний борець за православ’я і оборонець прав українського народу теж у Луцьку. Його рештки знаходяться у крипті Хрестовоздвиженської церкви на вулиці Драгоманова у Луцьку. Саме на території храму утворили Луцьке братство, яке підтримувало православну шляхту Волині. За словами Троневича, при братстві діяв шпиталь і школа. Проте, до сьогодні зберігся лише вівтар стародавньої церкви і підвал із захороненнями.

Окрім того, краєзнавець розповів про Покровську церкву, яка будувалася приблизно у той же час, що й Хрестовоздвиженська. Троневич розповідає, що церкву будували на горбочку, проте через культурні шари, які утворилися протягом усього часу у землі, зараз вона знаходиться у низині.
Роповідаючи про історію міста, Троневич зазначив, що Луцьк об’єднав громади з різними релігіями. Так, з-поміж інших пам’яток архітектури сьогодні у місті можна побачити давній храм вірменської громади, колишню синагогу, німецьку лютеранську кірху та католицький костел.




Занурюючи лучан і гостей міста все далі у глиб століть, дослідник розповів історію Луцького замку. З його слів, замок Любарта – це не лише архітектурна пам’ятка. Так, що у Луцьку довгий час знаходилася найбільша канцелярська установа в усій тогочасній українській державі. Усі найважливіші документи і записи знаходилися саме тут.




Окрім того, неподалік від замку є місце, де у Х столітті відбулося хрещення жителів міста.

Змогу дізнатися більше про історію Луцька усі охочі матимуть і надалі. Подібні екскурсії будуть проводити щоп’ятниці протягом усього літа.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
San Показати IP 1 Липня 2012 00:13
Із задоволенням і ми пройшли б з таким гідом! Як саме можна потрапити в когорту екскурсантів?
валентина Показати IP 1 Липня 2012 13:16
екскурсії проходять щоп"ятниці на 18 год. в сквері "зоряний",але вже будуть інші екскурсоводи)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus