USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Інтерв'ю

«Пам’ятаю їх всіх», – військовий Луцька сповіщає про загибель воїнів і допомагає з похоронною процесією

На площі Кафедрального собору Святої Трійці Православної церкви України в Луцьку жителі громади проводжають в останню дорогу загиблих у російсько-українській війні захисників. Перед прощанням воїнів привозять додому. Військовослужбовець Сергій Баранов сповіщає рідних загиблих воїнів, полеглих у боях за Україну, та допомагає організувати похоронну процесію.

17 Квітня 2024 15:51

«Тяжко, страшно, але тримаємо фронт, щоб вдома такого не було», – прикордонник з Волинського загону

У складі прикордонної комендатури швидкого реагування Волинського прикордонного загону військовослужбовець на псевдо Білий захищає Батьківщину на Новопавлівському напрямку. Він розповів, що ситуація на цьому напрямку важка, адже українським захисникам доводиться майже щоденно відбивати штурмові атаки російських окупаційних військ. Проте наші бійці мужньо тримають позиції та завдають втрат живій силі противника – знешкоджують і беруть окупантів у полон.

16 Квітня 2024 08:10

«Не переживав: вб’ють – то вб’ють»: історія звільненого з полону пастора з Маріуполя, який лікується у Луцьку

У перший день повномасштабного вторгнення 65-річний Анатолій Волошин з Маріуполя Донецької області, який був пастором однієї з церков, вступив у тероборону, склав присягу і взяв до рук зброю. У березні 2022 року чоловік отримав поранення, а у травні того ж року потрапив у російський полон, де пробув десять місяців.

15 Квітня 2024 22:41

Військовий з Волині після поранення допомагає людям з ураженням спинного мозку адаптуватися до візків

Віктору Літовченку з Берестечка 31 рік. Він – ветеран війни. Мінно-вибухове поранення отримав у травні 2022 року під Ізмом Харківської області. Діагноз – травмування спинного мозку. Після цього чоловік пересувається на кріслі колісному та допомагає іншим людям адаптуватися та долати бар’єри на вулиці.

15 Квітня 2024 10:54

«Кажуть, що усі бійці «пробиті», але я радію, що таким не є», – волинський боєць ММА про срібло чемпіонату Європи, сербів-провокаторів та хуліганські пригоди. Інтерв’ю

На обличчі бійця ММА з Луцька Андрія Протасюка і досі залишаються помітні сліди участі в чемпіонаті Європи з ММА. Спортсмен їхав у проросійську Сербію з однією думкою: здобути для України золото у своїй ваговій категорії 61,2 кілограма. Він вийшов до фіналу, де у важкому поєдинку не зміг дотиснути представника Швеції. Андрій душив суперника впродовж усього третього раунду, але швед витерпів та переміг за балами.

15 Квітня 2024 08:07

Мріяв бути льотчиком з дитинства: спогади про командира вертолітної ескадрильї з Волині Сергія Хоміка

36-річний волинянин Сергій Хомік з дитинства мріяв бути льотчиком. Майбутній командир вертолітної ескадрильї народився у селі Сусваль Володимирського району. Закінчив Львівський ліцей з військовим вишколом імені Героїв Крут та Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Від початку повномасштабного вторгнення захищав українське небо.

11 Квітня 2024 09:16

Переселенка з Краматорська в Луцьку навчає дітей мистецтва фотографії

Ольга Полукарова у березні 2022 року разом із трьома дітьми сіла на евакуаційний потяг та приїхала до Луцька, її чоловік-військовий продовжив службу на сході.

8 Квітня 2024 08:12

13 років працює у дитячому садочку: історія вихователя з Волині

У луцькому дитсадку №34 «Марічка» працює 21 вихователь, серед них – Олександр Пустельник. Чоловік сьомий рік трудиться на посаді вихователя-методиста у закладі дошкільної освіти.

8 Квітня 2024 07:44

Дев’ятирічний актор із Луцька отримав майже 100 нагород у всеукраїнських і міжнародних конкурсах

Окрім шкільних занять, школяр співає, танцює, а зараз бере участь в одному з телевізійних шоу. Зараз у Миколи Варцаб’юка є десятки нагород за перемоги у всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях. У 2021 році за свої досягнення він став переможцем премії «Люди року» в номінації «Юна гордість».

7 Квітня 2024 14:16

У кухнях і гаражах: як волиняни десятками паяють FPV-дрони

Усе більше волинян долучаються до українського народного челенджу – збери дрон і відправ на фронт. FPV-безпілотники почали паяти навіть школярі. Діти віддають зібрані колядками гроші на комплектувальні. Вміння паяти й складати ці пташки почали опановувати люди зовсім різних професій.

6 Квітня 2024 19:45

«Місцеві дівчата не дали опустити рук»: історія тренерки-переселенки з Донеччини, яка знайшла прихисток у Любешеві

За період російсько-української війни Ольга Лук’янова двічі змушена була покидати свій дім і переїжджати в безпечне місце. Вперше це сталося ще у 2014 році, коли жінка з сім’єю проживала в Донецьку. Вдруге – після повномасштабного вторгнення, коли їй довелося покинути батьківський дім у Дружківці та виїжджати у далекий і такий чужий Любешів.

30 Березня 2024 08:07

«Моя єдина амбіція – вижити!» Сергій Притула – про Луцьк, освіту, донати і відсутність цивільних цілей на території РФ

«Нам потрібно перемагати, не сподіваючись на те, що станеться якесь чудо. Хоч моя рожева мрія – це внутрішній конфлікт усередині росії, і відцентрові процеси, які запустяться там, стануть причиною того, щоб війська повернути туди. Тому що сірничок, який може загорітися в умовному Дагестані чи Башкирії, запалить усю росію… А рух до Європейського Союзу має бути нашою безальтернативною стратегією», – розповів Сергій Притула.

28 Березня 2024 17:44

«Хай як складно, життя налагодиться». Як двічі переселенка з Луганщини знайшла справу до душі у Луцьку

Наталія Бєлімова – двічі переселенка з Луганщини, яка нині проживає у Луцьку. Завжди активна, позитивна та усміхнена. Нині жінка виготовляє натуральні льодяники, навчається на психолога, входить до Ради ВПО при Волинській ОДА та є співзасновницею громадської організації «Старт у нове життя».

26 Березня 2024 08:08

«Вивчаю історію Луцька 17 років. Не набридло». Олександр Котис – про нові книги, перейменування вулиць і Парк пам’яті. Інтерв’ю

«Я активно цікавлюся історією Луцька, вивчаю її близько 17 років. Мене запитували, чи не набридло. І відповідь: ні, не набридло. Постійно є нові знахідки. Інколи трапляються особисті відкриття, які спонукають по-новому подивитися на певне питання. І це як колись було, так і зараз є. Це приносить мені натхнення і задоволення», – зазначив історик, краєзнавець, керівник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

25 Березня 2024 11:09

Чемпіон-переселенець з Харкова на Волині тренує юних біатлоністів

Юрій Уткін – дворазовий чемпіон світу з біатлону та лижних перегонів, учасник та призер Паралімпійський ігор. У вересні 2023 року харків'янин переїхав на Волинь і працює вчителем у Володимирському спортивному ліцеї. В освітньому закладі цьогоріч відкрили відділення біатлону і запропонували Юрію роботу.

23 Березня 2024 22:10

«Мамо, вони такі, як я – сонечка»: історія 38-річного лучанина із синдромом Дауна

Лучанину Сергію Тимощуку 38 років. Він є найстаршим вихованцем громадської організації «Даун-синдром», яка працює у Луцьку майже 20 років. Матір Сергія Світлана Тимощук каже: про діагноз сина їй повідомили ще у пологовому. Відтоді життя родини змінилося кардинально.

21 Березня 2024 17:32

«Один український солдат може робити те, що не до снаги десятьом росіянам», – офіцер із Луцька. Інтерв’ю

25-річний молодший лейтенант Іван Арестович півтора року воює на Куп’янському напрямку. До служби в лавах Збройних сил України він працював інспектором департаменту муніципальної варти в Луцьку. 13 років займався музикою, а саме – грою на баяні. Закінчив Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, а нещодавно – Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

21 Березня 2024 08:58

«Боятися слід не того, хто знає про свій туберкульоз, а того, хто про нього не підозрює». Що всім треба знати про одну з найпідступніших хвороб

Туберкульоз входить до десятки найбільш поширених у всьому світі захворювань й найбільш смертельно небезпечних інфекційних недуг. Проте його помилково вважають невиліковним, соромляться і навіть сахаються. Більшість воліють нічого не знати про цю хворобу, аж доки не почують діагноз, який спричиняє заціпеніння і шок. Та чи такий страшний туберкульоз, як його уявляє собі більшість людей? Хто і як може захворіти? Які симптоми мають настрожити? Чи легко його виявити і чи важко вилікувати? А головне – як жити з діагнозом «туберкульоз»?

19 Березня 2024 11:26

Система Orphus