USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Для професора з Донецька стала рідною Волинь

22 Травня 2016 09:36
У зв’язку з воєнними подіями на Донбасі Донецький національний університет тимчасово розташований у Вінниці. Частина студентів та викладацького складу залишилася в Донецьку, інших доля розкидала по різних містах. Один із них, професор Юрій Лях, уже 2 роки живе й працює в Луцьку. Нині він - завідувач кафедри фізичної реабілітації СНУ імені Лесі Українки.

Про те, як йому живеться на Волині, Юрій Лях розповів у своєму інтерв’ю для газети «Горохівський вісник», - повідомляє «Горохів – моє місто».

- Уся моя попередня праця тісно пов’язана з Донецьким національним університетом, одним із найбільших в Україні за загальною кількістю студентів. У зв’язку з воєнними подіями на Донбасі університет тимчасово розташований у Вінниці. Частина студентів і викладачів залишилася в Донецьку. Мене доля привела в Луцьк. Були пропозиції працювати у вишах Харкова, Києва та інших великих міст. Ректор СНУ імені Лесі Українки, мій колега Ігор Коцан запросив мене на Волинь, і я погодився, - сказав на початку розмови Юрій Лях.

- Пане Юрію, Ви дуже добре володієте чистою українською мовою.

- Із діда-прадіда всі в нашій родині свідомі українці. Наша мова, наша пісня – це для нас святе. Залишатися в Донецьку для мене було небезпечно. Не шкодую, що живу й працюю в Луцьку. За два роки так полюбив Волинський край, його добрих і мудрих людей, що думаю прожити тут усі ті роки, які ще визначено мені Богом.

- Ви очолюєте кафедру реабілітації, яке головне її призначення, яких фахівців готуєте?

- Про призначення кафедри красномовно говорить її назва. Слово латинського походження «реабілітація» перекладається як поновлення. А термін має широке змістовне розуміння та вживається у всіх сферах діяльності людини. Для фахівців, яких випускає наш університет, реабілітація – це процес відновлення здоров’я й працездатності тих осіб, які потребують поступової адаптації до фізичних і психологічних навантажень професійного й побутового характеру, праці з меншим обсягом навантаження чи перекваліфікації, розвитку навичок самообслуговування, вироблення постійної компенсації при незворотніх змінах.

Готуємо фізичних реабілітологів і магістрів фізичної терапії. Ці спеціальності актуально заявлені нашим бурхливим часом, який несе чимало ризиків для життя. Подолати наслідки цих ризиків – важливе завдання наших випускників.

- Чи дозволяє наукова, практична база кафедри готувати саме таких висококваліфікованих фахівців?

- Досвідчені викладачі, лікарі на сучасному науковому рівні забезпечують навчальний процес. У студентів є найкращі можливості не тільки здобувати глибокі теоретичні знання, займатися науковою роботою, але й вчитися використовувати ці знання на практиці. Для цього укладено угоди з усіма обласними лікувальними закладами, військовим госпіталем. Ми тісно співпрацюємо з Донецьким національним медичним університетом в обміні досвідом, підвищенні кваліфікації наших викладачів, лікарів у медичній та фізичній реабілітації.

- Чи можуть фізичні реабілітологи і магістри фізичної терапії працювати в медичних установах?

- У реформуванні галузі охорони здоров’я важлива ставка робиться саме на реабілітацію. Комплекс реабілітаційних заходів починають із першого дня перебування хворого в лікарні. Їх здійснюють за індивідуальними програмами протягом лікування в стаціонарі та продовжують після виписки з нього в реабілітаційному центрі, спеціалізованому санаторії або поліклініці. В класифікатор професій охорони здоров’я введено спеціальності з реабілітації.

Як ідеться в публікації, про доктора наук, професора Юрія Ляха, який завідує кафедрою фізичної реабілітації Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, багато хорошого розповів журналістам «доцент цієї кафедри, кандидат медичних наук В’ячеслав Сергєєв.



Він у свій час працював анестезіологом, завідувачем реанімаційного відділення, головним лікарем Горохівської центральної районної лікарні. З ним, обдарованим Творцем талантом медика-науковця й водночас успішного практика в лікуванні, здавалося б, уже безнадійно хворих, редакція й досі підтримує творчі зв’язки.

На думку В’ячеслава Сергєєва, Юрій Лях вніс вагомий особистий вклад у розвиток науки фізичної реабілітації, що зараз, у складний час, коли триває війна й багато поранених прагне повернутися до повноцінного життя та праці, дуже важливо й актуально.

- В Горохівському районі добре знають В’ячеслава Сергєєва як успішного лікаря-практика в багатьох напрямках медицини. Сотням сімей він подарував щастя, врятувавши батьків, дітей, рідних. Окремі вже зараз самі досвідчені лікарі й досі називають його з повагою своїм учителем. Що Ви скажете про нього як викладача університету, науковця?

- Лекції кандидата медичних наук В’ячеслава Сергєєва студенти слухають із великою цікавістю, бо в них чималі досягнення науковця поєднані з великим досвідом практика в офіційній і нетрадиційній медицині, лікуванні зціленням. Дотримуючись своїх методик і секретів довголіття в своєму житті, він не старіє й володіє невичерпною енергією. В’ячеслав Сергєєва написав ряд методичних рекомендацій і навчальних посібників для студентів і викладачів. Лише за останніх п’ять років побачили світ 11 його наукових праць. Відповіді на всі важливі питання стосовно того, як діяти в тій чи іншій складній ситуації,можна знайти в книзі «Возрождение. Лечение исцелением – путь в долголетие», весь тираж якої вже розійшовся. Готова до друку друга частина цієї книги. Таку ж велику цікавість викликала книга В’ячеслава Сергєєва «Рациональное питание и секреты долголетия», яка видана цьогоріч.

- Пане Юрію, невдовзі настане пора вступу випускників загальноосвітніх шкіл до вишів. Яке Ваше слово для тих абітурієнтів, які забажають отримати спеціальність реабілітолога?

- Чекаємо на наше цьогорічне студентське поповнення. В нас прекрасні умови навчання, наукових пошуків молодих і завзятих у тісному поєднанні з практикою. Професія реабілітолога потрібна завжди і скрізь.

Олег ДІДИК



Довідково. Юрій Лях - керівник Волинського центру допомоги учасникам АТО та членам їх сімей. Завідувач кафедри здоров’я людини та фізичної реабілітаціїі

Народився у місті Слов’янськ Донецької області. У 1965 році закінчив середню школу № 15 міста Часів-Яр Артемівського району. У 1970 році отримав вищу освіту в Донецькому університеті за фахом «біофізика». У 1975 році закінчив аспірантуру на кафедрі нормальної фізіології Донецького медичного інституту ім.М. Горького і в цьому ж році в цьому ж інституті захистив кандидатську дисертацію. Доктор біологічних наук, професор. Весь час працював на різних посадах у Донецькому медичному інституті, який згодом отримав статус національного медичного університету. З 1989р. і по 2014 рік обирався на посаду завідувача кафедри. Остання посада в медичному університеті – завідувач кафедри медичної біофізики, медичної інформатики, біостатистики з доказовою медициною. Із 3 листопада 2014 року і по даний час працює у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чивокуня Показати IP 22 Травня 2016 11:07
Я прочитавши заголовок подумав що то стаття про іншого проффесора з донеччини (з Єнакієвого)...
Рівне до чивокуня Показати IP 22 Травня 2016 13:22
Читати потрібно не тільки " ВН" щоб зрозуміти.що Луцьк не є тим містом .яке часто відвідують минулі та нинішні "професори"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus