USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Хортинг на Волині: майбутнє за сильними та свідомими

24 Грудня 2016 14:21
Ні для кого не секрет, що бути в гарній спортивній формі сьогодні модно. Люди масово записуються у тренажерні зали та відвідують найрізноманітніші спортивні секції. Та попри сучасні тенденції, існують такі види бойових мистецтв, мода на які не припинялась, ба більше – тягнеться з доби Козаччини.

Сьогодні ми поговоримо про бойове мистецтво, що називається хортинг, із віце-президентом хортингу з регіонального розвитку, президентом Волинської обласної федерації хортингу (ВОФХ) Сергієм Пʼятіковим.

Сергій Пʼятіков кілька років поспіль очолював Черкаську обласну федерацію хортингу, та переїхавши до Луцька, вирішив застосувати свої професійні вміння та навички, відродивши цей вид спорту й на Волині.
ТРІШКИ ІСТОРІЇ

Хортинг, виявляється, ще з періоду Козацької доби був потужною зброєю, мистецтво бою, яким володіли козаки. А розвинули цей вид бойових мистецтв самі ж козаки. «Повертаючись з походів на Запорізьку січ (що на острові Хортиця), козаки завзято ділилися з побратимами новими вміннями та навичками, які вони здобули у боях. Для цього малювали на землі коло, яке отримало назву хорт, у якому безпосередньо й відбувалися тренування. Увесь свій досвід, усі нові вміння вільні люди відпрацьовували саме таким чином», - розповідає пан Сергій.

Так хортинг і став уособленням глибокої філософії, оскільки ще тоді чоловіки розуміли, що лише самовдосконалення та самоосвіта є ключем до перемоги.

СЬОГОДЕННЯ ХОРТИНГУ - СИСТЕМА ПІДГОТОВКИ ЮНОГО УКРАЇНЦЯ

«Хортинг – український національний вид бойових мистецтв, який поєднує в собі як ударно-кидкову техніку, техніку роботи в партері, переміщення, роботу руками, ногами в стійках і повний спектр кидкової бази, який може траплятися в усіх видах бойових мистецтв, спрямованих на кидкову техніку, починаючи від вільної боротьби, закінчуючи джиу-джитсу, дзюдо, бойовим самбо», - веде далі віце-президент ВОФХ.

Мистецтво хортингу почали відновлювати 7 років тому, як комплексну систему бойового мистецтва, яка поєднує в собі не лише вміння і навички в сфері боротьби, а й в тому числі проведення патріотичного виховання, знайомство з історичною та культурною спадщиною. Це комплексна система підготовки юного українця.

Загалом ця система поєднує у собі різні види хортингу: бойовий, козацький, гирьовий, сімейно-спортивний, медично-прикладний, військовий, поліцейський, ММА хортинг, фіт, крос хортинг та багато інших.

Педагогіка хортингу – одна з кількох напрямів цілої системи, завдяки якій цей вид спорту можна назвати мистецтвом. Також вона включає філософію й психологію, наголошує пан Сергій.

«Комплекс включає національну програму патріотичного виховання населення, розвиток духовності та зміцнення моральних засад суспільства. Хортинг передбачає низку завдань: утвердження високих моральних цінностей, політичної культури та трудової моралі, збереження повноцінного фізичного розвитку учнів, попередження злочинності, запобігання поширення інформації, що містить у собі елементи асоціальної поведінки, насильства, жорстокості, порнографії, пропаганди наркогенних речовин», - розповідає Сергій Пʼятіков.

Та додає, що це лише крапля в цілому океані напрямів, які охоплює хортинг.
«Ми виховуємо не лише фізично сильного спортсмена, а й гармонійно розвинену, високоосвічену, національно свідому і соціально активну людину, яка наділена глибокою громадянською відповідальністю, високими духовними якостями, родинними і патріотичними почуттями, є носієм кращих надбань національної та світової культури, здатної до саморозвитку і самовдосконалення», - веде розмову тренер.
ХОРТИНГ - ЦЕ СПОСІБ ЖИТТЯ

Сергій Пʼятіков зауважує, що хортинг - це спосіб життя, адже тільки через досягнення внутрішньої гармонії людина може скерувати свою життєву енергію на досягнення поставленої мети.

У першу чергу спортсмен хортингу вчиться керувати собою, своїми емоціями і бажаннями, намірами і вчинками. Такий спортсмен може розглядатися як воїн, наголошує П'ятіков, він завжди несе відповідальність за свої рішення і дії. Нетерпіння, пошук легких шляхів, досягнення мети за будь-яку ціну не властиві воїнові. Перша і найважча перемога, яку повинен одержати майбутній воїн - перемога над самим собою.

Цікаво відзначити, що фізична сила не є основною характеристикою воїна, вік і стан здоровʼя не владні над його духовним станом, йому не далеке почуття страху, однак, він насолоджується своєю здатністю направляти це почуття в потрібне русло, своєю здатністю мобілізувати всі ресурси свого тіла для рішення поставленої мети, він, у першу чергу, піклується про доцільність застосування грубої сили, а потім про спосіб застосування цієї сили. Переможцем можна бути у будь-якому двобої, навіть у програшних ситуаціях. Будь-яка поразка є ще одним кроком у досягненні своєї мети - придбання досвіду.

Постійні тренування і сувора дисципліна, зауважує Сергій Пʼятіков, у спортзалі, завдяки мистецтву хортингу, виховується у спортсменів відчуття контролю і філософського змісту бойового мистецтва. Але з накопиченням тренувального і змагального досвіду, на тренерові лежить ще більша відповідальність за те, як буде застосовувати бойові знання і вміння кожний член клубу або секції хортингу. Тому тренер проводить з учнями виховні бесіди, інструктажі, пояснення не тільки техніки прийомів, а й психологічні і філософські аспекти бойового мистецтва.
ВОЛИНСЬКА ПРИЗМА ХОРТИНГУ

Волинську обласну федерацію хортингу зареєстрували 8 грудня цього року. Та попри такий «юний вік» вона вже може похизуватися своїми першими досягненнями.

Чемпіонат України з хортингу в розді­лі «Боротьба» та Кубок України з хортингу в розділах «Двобій», «Форма» та «Показовий виступ» відбулися 16-18 грудня 2016 року в місті Бровари Київської області. На ці змагання Волинська обласна федерація хортингу представила двох учасників: Олександра Лахая та Валентину Тесленко.

«Змагання були складними, адже термін тренувань ледь сягав трьох місяців. Втім, не дивлячись на це, були досягнуті досить високі результати: 1- золото; 2-срібла; 1-бронза на двох. Продемонструвавши справжній характер та неабияку волю до перемоги, лучани довели на національному форумі з хортингу, що у представників Волині теж тече незламна козацька кров. Слід зазначити, що Олександру у фіналі довелося протистояти майстру спорту міжнародного класу. Хочеться вірити, що перші перемоги переростуть у велику кількість досягнень національного та міжнародного рівнів», - розповідає П’ятіков.

Перспективи розвитку цього спорту пан Сергій бачить чималі, адже він хоче, аби федерація зайшла в кожний район області. Все у цьому напрямку рухається. Зокрема, завдяки власному авторитету Сергія П’ятікова, Українська федерація хортингу делегує Луцьку приймати міжнародні змагання вже у новому 2017-му році.

Анна та Вадим Панафідіни
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українка Показати IP 24 Грудня 2016 14:55
Я звичайно перепрошую, але можна запитати, якщо це виховання козаків, то чому тренер в одязі ,який ДУЖЕ нагадує кімоно?І ще одне запитання, якщо говоримо про духовність , то я чомусь не помітила (на фото) у залі ікони на почесному місці.Адже всім відомо, що козаки були дуже набожними.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus