USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хто входить до складу «Варти порядку», і чи воюють її члени на передовій

31 Березня 2015 16:30
Багато дискусій стосовно припинення фінансування ГФ «Варта порядку» точиться останнім часом у певних колах обласного центру. «Краще б хлопці на передову йшли», - в’їдливо рекомендують недоброзичливці. Однак, мало хто знає, що насправді 40 % членів організації – не хто інший, як люди, на чиєму нелегкому життєвому шляху ця війна, на жаль, уже друга.

Про участь хлопців із громадської організації безпосередньо у невизнаній війні на сході України Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило запитати у голови Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану Григорія Павловича.
«Старий кінь борозди не псує»

З його слів, частина чоловіків, які входять до складу ГФ «Варта порядку», – це ветерани Афганістану, які за станом свого здоров’я не підлягають мобілізації, тобто офіційно їх не беруть до війська. Однак, як не крути, досвід у афганців у порівнянні з молодими та «зеленими» військовозобов’язаними – просто таки колосальний. Тому є серед учасників варти і ті афганці, які наразі обороняють східні кордони.

Так, це багато добровольців, які добросовісно виконують свій обов’язок на сході. Крім того, як пояснив Григорій Павлович, ветерани війни у Афганістані входять до складу багатьох добровольчих батальйонів.

У воєнних умовах кожне місто України – об’єкт для діяльності диверсійних груп

«За станом на сьогодні «кістяк» «Варти порядку» – це ветерани війни в Афганістані, усі вони воюють на передовій. А загалом, ідея створення громадської об’єднання саме в такому форматі, в якому формування працює зараз, виникла після майданівських подій. Першочергово суть її полягала в охороні громадського порядку на території Луцька. Тоді міліція боялась виходити, а Нацгвардія була заблокована. Утім порядок в місті треба було тримати. Першими відгукнулися ветерани Афганістану. Потрібно було подбати про створення таких груп, які б чергували вночі на території Луцька. А пізніше зародилась ідея створення громадського формування, в обов’язки якого входило б захищати ще й інтереси лучан. Згодом почалась війна. І ми всі прекрасно розуміли, що кожне місто України є об’єктом для диверсійних груп. Тому потрібно постійно бути на сторожі. Ви ж бачите, які нюанси виникли в Одесі, Харкові, Дніпропетровську. Це міста, у яких відбулись теракти. Луцьк – не виключення» - розповідає «головний афганець» Волині.
Частину правоохоронних органів відправили на схід. Тим, хто залишились, потрібна підмога

Так, учасник двох війн зазначив, що у той час, коли представники правоохоронних органів у силу власних обов’язків «чергують» на блок-постах по східних містах, «Варта порядку» патрулює місто разом з міліціонерами, що залишились у Луцьку.

«Варта порядку» - це громадське формування, що має статус громадської організації. Співпраця з правоохоронними органами є цілком законною. Велику частину правоохоронних органів, зокрема, УМВС та СБУ, відкликали на схід. Нацгвардія теж там. Тому правоохоронним формуванням обов’язково потрібна підмога у вигляді громадських організацій, аби спільно розробити чітку стратегію стосовно об’єктів, де першочергово може бути ворог, подумати, як зробити так, щоб в місті не виникло хаосу. Бо сьогодні ніхто не може зрозуміти, що може трапитись уже завтра. Й політики, й прагматики й політологи не трактують, якою може бути ситуація в Україні через певний проміжок часу, навіть через тиждень» - ділиться власними роздумами Григорій Павлович.

Він наголосив, що й сьогодні на базі батальйону «Айдар» сформували так звану «Афганську роту», яка перебуває безпосередньо на передовій в зоні АТО.

У більшості люди, які патрулюють у складі «Варти порядку» - учасники бойових дій

«Якщо ворог буде наступати, вони будуть першими із тих, хто прийме бій. Є дуже багато добровольців з Волині. Більше 3-х тисяч афганців з усієї країни знаходяться на передовій, у «гарячих точках». Із них понад півтосні чоловік - поранені і 101 воїн уже загинув. Це люди, які пройшли вже другу війну. І от, хочу вам сказати, що люди, які сьогодні патрулюють у складі «Варти порядку» - це учасники бойових дій», - впевнено заявив військовий.
Наші діти повинні спокійно ходити містом і не боятися, що з ними може щось трапитись

Волинський афганець зауважив, що і він, і його побратими плекають давню мрію: «підтягнути» до «досвідчених, битих вовків» молодь, яку можна було б навчати, підготувати до усього, й воєнних дій зокрема.

«Сьогодні хотілось б, аби наші діти та внуки спокійно ходили у школу, не боячись терактів. Саме тому підтягуємо до себе молодь, щоб показати, що рідне місто можна й треба захищати, брати активну участь у забезпеченні порядку. Не можна допустити, щоб тут диверсійні групи фігурували терористичними вчинками», - запевняє чоловік.

Сьогодні у багатьох створилось враження, ніби війни в країні немає взагалі. Але я запевняю вас, ризик терактів є і на Волині

«Насправді розслаблятися не можна, ворог підкрадається, а на території України діють російські спецслужби. Я, як людина, яка протягом двох років провоювала в Афганістані, запевняю вас, ризик є. Сьогодні у багатьох утворилось враження, ніби війни в країні немає взагалі. Останнім часом щодня ховають по бійцеві, які гинуть на сході. Сумна тенденція. А це ж українці, волиняни зокрема. Їх сім’ї залишаються тут. До того, що може бути агресія на території всієї України, аж до ймовірного створення партизанських загонів, які тактичними групами будуть знешкоджувати противника», - вважає досвідчений воїн.
Чому війна на сході тримається на добровольцях

На думку Григорія Павловича, люди, які йдуть воювати добровільно, твердо знають, що вони ідуть на війну. Натомість людину, яку забирають до армії примусово, не варто відправляти служити силою:

«З такого воїна толку мало. Я не сперечаюсь з президентом, як то кажуть «жираф вищий, йому видніше». Але особисто у мене складається думка, що влада чогось не договорює, швидше всього, боїться після своїх неадекватних дій того, щоб добровольчі батальйони не пішли на Київ. На сьогодні я не бачу на території України «кишенькових армій». Тим паче, так не можна називати громадського формування, яке оберігає спокій містян. Є люди неадекватні по відношенню до того, що лучани, які взяли ініціативу у власні руки, вирішують питання стабільності у місті та допомагають УМВС. Бог їм суддя», - роздумує вголос афганець.
Він наголосив, що обурений заявою Президента Петра Порошенка від 23 березня про розформування й припинення фінансування так званих «кишенькові військ»:

«Сьогодні всі кричать, що Збройні сили України забезпечені усім на високому рівні. По патріотизму може воно й так. Бо якщо людина хоча б один раз побачила, з чим і чим насправді воює наша армія, то з легкістю могла б поставити її могутність під сумнів. А добровольчі батальйони практично влились в структуру міністерства оборони. Хоча є декілька, що вирішують, під яку систему їм підпорядкуватися, але це їхнє законне право», - каже Григорій Павлович.
Припинення фінансування – не показник, бо залишаться патріоти, які й далі виконуватимуть власні обов’язки

«Фінансування громадської організації відбувається або за рахунок членських внесків, або за спонсорські кошти. Припинення фінансування – не показник, залишаться патріоти, які й без грошей будуть працювати. Будуть кошти чи ні, впевнений, що залишаться люди, які будуть «тримати марку» і дотримуватись власної позиції задля того, аби формування збереглося і виконувало місію спільної співпраці з органами УМВС», - резюмував військовий.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» призупиняє фінансування ГФ «Варта порядку». У Луцькому міськвідділі міліції прокоментували ситуацію щодо цього. А 28 березня відбулась неформальна зустріч членів ГФ «Варта порядку» з очільником Луцького МВ УМВС Ігорем Муковозом.

Багатьох членів «Варти порядку» обурює думка лучан, що вони, начебто, нічого не роблять. «Що, треба щодня хизуватися, ходити перед людьми у формі і казати, що ми всю ніч охороняємо територію міста спільно з міліцією? Хвалитися, що ваші діти ночами ходять по барах спокійно? Це треба щодня рекламувати?», - дивуються учасники формування.

Тим часом питання й досі залишається відкритим.

Зауважимо, до організації долучилися і футбольні вболівальники Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Анатоль_ Показати IP 31 Березня 2015 16:36
Щось вони не викликають довіри! Президент має рацію-треба розгоняти!
хО до Анатоль_ Показати IP 31 Березня 2015 17:41
Не беруть до війська, ги, в добровільний батальйон, там всіх беруть!
лучанин до Анатоль_ Показати IP 1 Квітня 2015 13:14
Молодець палиця - вберіг Волинь від сепаратистів. Орден йому - як коломойському!
123 Показати IP 31 Березня 2015 16:46
а та баба то чия ??
Можливо Показати IP 31 Березня 2015 16:51
Може то "боєць" АТО - Москвич Мая???)))
Невідомий Показати IP 31 Березня 2015 17:16
Ідіоти!поки ви сидите вдома,люди справді роблять діло.Анатоль,ти маргінальний,егоцентричний,бо замість того,щоб подякувати,ти осуджуєш!Ганьба таким українцям,як ти,які тільки сидять,склавши руки,коли патріоти своєї землі захищають і допомагають!
54321 до Невідомий Показати IP 31 Березня 2015 18:14
Лапін теж фоткі стряпав а потім в депутати треба задуматись
Анатоль_ до Невідомий Показати IP 31 Березня 2015 20:08
Я з тобой свині не пас. Називай мене на Ви та з великої літери. Великий патріот- то я!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 14 Червня 2015 22:40
коментар було видалено
лучанка Показати IP 31 Березня 2015 17:54
а чого про працівників Кон Лексу(охоронна фірма Континіуму) не пишете- які вдень працюють на Єремеєва, а вночі ніби на Палицю? яка користь з того лучанам? Краще б ті гроші які списуєте на оцих дармоїдів та бідним віддали. Була б щира дяка від людей. Дерибан грошей які дає Палиця. Невже він сам того не бачить???
8888 до лучанка Показати IP 31 Березня 2015 18:59
Кого ви називаєте дармоїдами???Афганців....Тільки нормальні,адекватні люди в яких є діти, і які хвилюються за іх безпеку, можуть зрозуміти і подякувати І.П Палиці за намагання зберегти спокій в місті.А бачили чи не бачили, чи яка користь-це бред,який несуть неадекватні або заздрісні люди.Тому,будь ласка у зв"язку з інформаційною війною в краіні,видаляйте такі коментарі,щоб не руйнувати психіку нормальних людей.
Анонім Показати IP 31 Березня 2015 20:30
Спокою НЕ було коли по мiсту бiгали з закритими мордами та палками
сталь Показати IP 31 Березня 2015 20:31
щось не викликае довири
Галина Показати IP 31 Березня 2015 20:54
Молодець, Григорій Павлович так тримати ! Молодець, що зібрав афганців, це люди які пройшли горнило війни, вони добре розуміють ситуацію, мають досвід, і головне мають правильні переконання. Багато людей, більша половина міста, знаючи що ви патрулюєте на вулицях сплять спокійно. А на тих хто пише всяку дурість незважайте. Є таке прислівя "найкраще рибка ловиться у мутній воді" або "кому війна, а кому мать родна" Ось таким ви і заважаєте творити свої темні справи. Відкрито не можуть виступити проти вас от і гавкають але "собаки гавкають, а караван іде". Честь і хвала вам колишні афганці а сьогоднішні захисники спокою міста і щира дяка від лучан.
Володя Показати IP 31 Березня 2015 21:55
Варта порядку - особиста охорона Ігоря Палиці. Зарплата командира взводу близько 30-35 тис. грн. Все що вони роблять - це тренування для підтримання боєздатності в разі рейдерських захватів "батькових" бізнесів. Користі для суспільства ніякої. Основний склад - афганці та бувші міліціонери та працівники які були "при дєлах". От така от ситуація.
Анонім до Володя Показати IP 31 Березня 2015 23:29
володя не мели чого не знаеш
Маргіналам! Показати IP 31 Березня 2015 21:58
нема сенсу переконувати усіх цих писак,що людина(Г.П.) робить важливу й відповідальну справу-самі зрозуміють,коли у них під ногами одного дня щось вибухне! ну або йіхня клавіатура бахне від перегріву. ;))
гриша Показати IP 31 Березня 2015 22:06
молодец просто от него всякую шушваль отсеять надо и будет нормальний отряд.не могу понять почему он не гонит от афганцев єто быдло что город в масках громило с красным командиром павликом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus