USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На гачку або Охендовський став нецікавий Порошенку. Думка

25 Грудня 2016 15:57
Уперше в українській історії чинному голові Центрвиборчкому оголосили офіційну підозру в корупції, а саме - в отриманні хабарів в особливо великих розмірах. Нині ж, на думку експертів, скидається на те, що політичні послуги чинного голови ЦВК нинішній владі уже не потрібні.

Кримінальне провадження проти Михайла Охендовського, який уже понад дев'ять років очолює ЦВК, розпочало Національне антикорупційне бюро.

Як повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, матеріали так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів свідчать про кілька фактів отримання грошей готівкою.

Суми вражають: 100 тисяч, 45 тисяч, близько 17 тисяч доларів! Факт отримання грошей Охендовський щоразу засвідчував власноручним підписом. Автентичність підписів підтверджено почеркознавчою експертизою, пише газета Експрес.

Тим часом Михайло Охендовський заперечує факти отримання хабарів і вірить, що кримінальне провадження проти нього припинять через "нікчемність почеркознавчої експертизи"...

Про перспективи справи проти керівника ЦВК розповідають заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський і директор Центру політичних студій та аналітики “Ейдос” Віктор Таран.

- Як вважаєте, чому з-поміж фігурантів чорної бухгалтерії Партії регіонів перш за все взялися за багатолітнього голову ЦВК Михайла Охендовського? Чи не може ця справа бути інструментом для унеможливлення будь-яких дочасних виборів?

Я. Павловський: -Охендовський - фігура, яка досягла свого, так би мовити, критичного ступеня конфліктності. Якщо раніше він був потрібний Порошенкові та його команді, то тепер такої потреби вже немає, і його просто поступово “здаватимуть”.

Урешті-решт, голова ЦВК Охендовський та одинадцятеро членів комісії мали бути звільнені ще два з половиною роки тому, оскільки термін їхніх повноважень збіг.

В. Таран: - А на мою думку, кримінальне провадження проти Охендовського навряд чи розпочато на доручення влади. Ми повинні пам'ятати про чорну бухгалтерію Партії регіонів, де навпроти прізвища Охендовського стоїть його підпис, який свідчить про те, що він (Охендовський) отримав готівкою близько 17 тисяч доларів. Тому НАБУ зробило правильно, розпочавши кримінальне провадження проти голови ЦВК, в якому нині триває слідство. Тут немає політики.

- Як вважаєте, чи дійде справа до суду і чи Охендовському доведеться відповісти за скоєне?

В. Таран: - Прогнозувати результати розслідування наразі мають підстави тільки фахівці, у яких є доступ до всіх матеріалів про начебто корупційні дії Охендовського, зокрема й до так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів.

Такий доступ мають лише слідчі Антикорупційного бюро. До того ж ми не знаємо, чи проти Охендовського, крім згаданого провадження, не буде розпочато інших проваджень. А ще треба брати до уваги такий нюанс, як термін давності, після закінчення якого особа не може бути притягнена до кримінальної відповідальності. Може бути так, що термін давності за статтею, яку інкримінують Охендовському, спливе, і він уникне кари. Тобто є дуже багато факторів, які можуть вплинути на результати справи, і дуже багато питань, на які ми наразі не можемо відповісти.

Я. Павловський: - Я думаю, цю справу використовуватимуть як метод тиску - щоб тихо і спокійно відбулася ротація Охендовського та його людей у ЦВК і щоб вони не дуже впиралися. Маю сумнів, що справа дійде до суду. Однак такий поворот подій змусить Охендовського нарешті піти з посади.

В. Таран: - Згоден, ця ситуація може підштовхнути до переформатування Центрвиборчкому. Але, у всякому разі, це станеться не раніше ніж у січні-лютому. Бо в парламентарів залишився останній сесійний тиждень - треба ухвалювати бюджет і бюджетні закони.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Свідок. Показати IP 25 Грудня 2016 16:07
Чому у заголовку згадують Порошенка а не Палицю. Палиця купить скоро усю Волинську область по 200 грн.
неолігарх до Свідок. Показати IP 25 Грудня 2016 17:12
бо палиця нормальний дядько
Сераховичі Показати IP 25 Грудня 2016 16:34
Це означає ,що не цікавий нікому? Ми уже готові зробити висновок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus