USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Декомунізація у селі під Луцьком змусила людей судитися

28 Грудня 2016 23:33
Декомунізація на Волині стала причиною конфлікту і судового позову. Перейменування вулиць у селі Гірка Полонка Луцького району місцеві жителі сприйняли з обуренням, йдеться у сюжеті Громадського.Волинь.

Йдеться, зокрема, про вулиці Вересневу, Жовтневу і Листопадову, які підлягають декомунізації як ті, що були названі в честь визначних подій радянського минулого. Однак, селяни переконані, що назви вулиць походять від назв місяців осені, але аж ніяк не від історичних дат.

«Я працювала в сільській раді, була депутатом, – пояснює місцева мешканка, – і прийшло рішення з районної ради, що треба поназивати вулиці, бо в нас вулиці були не названі. Ну як же будем називати? По місяцях. І які нам місяці підходили… Щоб не перейменовувати пізніше».

Люди нарікають, що перейменування відбулося без їхнього відому та без їхньої участі. Через те, що сільська рада більше року не займалася цим питанням, селяни не мали змоги самостійно обрати назви вулиць. А витрачати кошти на заміну табличок та документів не хочуть.

Щоб скасувати рішення про перейменування, підписане головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком, селяни звернулися до суду. Однак, не змогли довести непричетність назв до символічних радянських дат.

Історик, представниця інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук виступала експертом на суді. Жінка запевняє, що під час ухвалення рішення про перейменування було дотримано всіх вимог закону про декомунізацію. А ухиляння громадян від виконання закону жінка засуджує.

«Взагалі, оці протести і заперечення проти перейменування вулиць – це характерна ознака лишень теперішнього періоду декомунізації», – каже Леся Бондарук. Вона також наголошує, що людей позбавили можливості самостійно вибрати ті назви, які б їм подобались. І причина цього – бездіяльність органів місцевого самоврядування.

На питання, чи можливо, що вулиці залишаться із новою семантикою попередніх назв, Леся Бондарук пояснює: «Та нема проблем. Вони тоді у перейменуванні мають аргументувати, чим їм не подобається та назва, що є (в даному випадку це вулиця Соборності) . … І якщо вони пояснять, чому їм подобається назва вулиці 1 вересня, вони можуть це зробити на місцевому рівні. Єдине, що декомунізація, і вулиці, перейменовані в рамках декомунізації, дають привілей: перейменування робиться безкоштовно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
слава Показати IP 28 Грудня 2016 23:38
Труду..почекаєм поки вєтєрани чого то там як мамонти..ще років двадцять..вже діти їх тож вєтєранять..
Анонім Показати IP 29 Грудня 2016 07:11
Та, що "працювала у сільраді" бреше не моргнувши оком.
Green Показати IP 29 Грудня 2016 16:58
Ну і народ в нас,спочатку сидять соплі жують а потім верещать що не так
Ro_Va_Ok Показати IP 3 Січня 2017 23:51
Хто ветєранить.... хто дєпутатить і бізнесує на дорозі та трубах...або вибори "підправляє" ... все це даної справи не стосується. А от історик який "запевняє" не наводячи ні одного конкретного аргументу - це біда українського народу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus