USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пентагон: які таємниці приховує найбільша в світі офісна будівля

15 Січня 2017 08:00
15 січня 1943 року завершили будівництво Пентагону — будівлі, в якому розмістилося міністерство оборони США. Чи знали ви, що це – найбільша офісна будівля світу? І що тут свого часу заблукав президент. І спробуйте здогадатись, чому тут більше туалетів, ніж цього потрібно.

З цієї нагоди Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило розповісти історію цієї будівлі, яка, без сумніву, вражає.

Як зводили зірку ергономіки

Ідея побудувати будинок, який би прихистив міністерство оборони США під одним дахом, з’явилася в 1941 році. 2 вересня президент Рузвельт дав офіційну згоду на будівництво в районі аеропорту Гувер в Арлінгтоні, хоча в Європі вже щосили бушувала Друга світова війна. Цікаво, що сусідні старі будинки, а також ломбарди, фабрики, сто п’ятдесят будинків і інші будівлі просто знесли, щоб розчистити територію для Пентагону. Пізніше 1,2 кв. км землі передали Арлінгтонському Національному кладовищу і Форту Маєр, а для Пентагону залишився 1,1 кв. км.

Будівля Пентагону є рівносторонньою. Довжина кожної зі сторін однакова і дорівнює 281 метру, а периметр становить півтора кілометра. Якщо скласти загальну довжину коридорів споруди, то вийде досить значна цифра — 28 км. Площа п’яти надземних поверхів Пентагону становить 604 тисяч кв. метрів. Примітно, що будівля не закінчується надземною частиною, висота якого дорівнює 23,5 метра, під землею розташувалися ще два поверхи.

Будівля вийшла такою присадкуватою тому, що за проектом вона не могла бути вище п'яти поверхів, щоб не порушувати мальовничих видів, а по-друге, в той момент через війну в країні був гострий дефіцит сталі. Замість сталі при будівництві будівлі використовувався залізобетон, а велика частина наповнювача для цього бетону була взята з території навколо самого Пентагону, в тому числі з річки Потомак.

Незважаючи на те, що з часів побудови Пентагону пройшло більше півстоліття, він досі вважається самим ергономічним в світі. Справа в тому, що потрапити в будь-яку точку споруди по периметру можна всього за сім хвилин. Саму будівлю перетинають 10 коридорів по центру, які об’єднують 5 п’ятикутників, що йдуть від центру.

Будівництво Пентагону тривало приблизно шістнадцять місяців і коштувало американським платникам податків 83 мільйона доларів — величезні гроші на той момент. Якщо перевести суму на сьогоднішні гроші, все одно вийде пристойно — приблизно 300 мільйонів доларів США.

Президент, який заблукав

Уявити собі, наскільки великий Пентагон, досить важко: Капітолій, наприклад, може поміститися без особливих труднощів в один з п'яти його кутів. Коли Дуайт Ейзенхауер приїхав в Пентагон після Другої світової війни, він просто заблукав і був змушений просити стенографістів показати йому дорогу назад у свій кабінет.

Втім, незважаючи на такі розміри, з одного кута будинку до іншого можна дійти менше ніж за десять хвилин, тільки для цього потрібно знати короткі шляхи - наприклад, через Ground Zero, внутрішній двір в центрі комплексу. Форма Пентагону дозволяє скоротити дистанції, які доводиться проходити співробітникам, на 30-50% порівняно з квадратними або прямокутними будинками.

Вистояв перед терактом

Під час серії жахливих терактів 11 вересня 2001 року, коли терористи захопили літаки та врізались в башти-близнюки ВТЦ, загинули тисячі американців. Два літаки, захоплені терористами, скерували на башти, ще один – направили на Пентагон.

За офіційними даними 11 вересня 2001 року в 9:37:46 на Пентагон нанесли терористичний удар - в нього влетів Боїнг 757-200 і врізався в зовнішнє ліве крило. У цьому крилі розташовується командування військово-морських сил. Частина будівлі впала і отримала серйозні пошкодження. В результаті загинуло більше сотні людей, разом з всіма пасажирами рейсу.

Які таємниці ховає в собі Пентагон

З самого початку в проекті Пентагону було передбачено більше туалетів, ніж було необхідно. Загадка полягає в расовому поділі, який існував в ті часи. Це сьогодні ми можемо бачити, як американські солдати різних рас б’ються пліч-о-пліч, але в далекому 1943 році до цього було ще далеко. Тому будували окремі туалети для білих і афроамериканців. Добре ще, що ні повісили на дверях відповідні таблички. Тільки в 1948 році расову сегрегацію армії скасували.

Розміри Пентагону вражають, але працюють в ньому не так багато людей, як могло б здатися, — близько 26 тисяч. Примітно, що на середньому китайському заводі трудиться більше співробітників. Проте з Пентагону щодня по телефону дзвонять більше 200 тисяч раз і відправляють понад 40 тисяч листів.

У Пентагоні є внутрішній двір, де розташовується продуктовий магазин, який обслуговує співробітників відомства. Саме навколо нього стали складати легенди. За часів холодної війни радянські військові аналітики припускали, що під цим невеликим будинком знаходиться бункер. Висновок вони такий зробили тому, що за свідченнями супутників через нього проходить велика кількість людей. Ось і склалася байка, мовляв, радянські військові націлили ядерні ракети прямо на продуктовий магазин. Через це він отримав зловісну назву «епіцентр».

У вестибюлі будівлі розташовано безліч магазинів, офісів банків і інших організацій, які обслуговують працівників міністерства. Тут є квітковий, кондитерський і ювелірний магазин, кафе і ресторани всесвітньо відомих мереж: Макдональдс, Starbucks, Метро, ​​Сбарро, KFC, Panda Express, Pizza Hut і інші. Як жартують американці, це для того, щоб задобрювати незадоволених дружин військових різною смакотою, прикрасами, адже, як відомо, військові часто затримуються на роботі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Місцевий Показати IP 15 Січня 2017 10:37
Так з якої нагоди ВН це нам рішило розповісти?)
Анонім до Місцевий Показати IP 15 Січня 2017 17:11
щоб ти невігласе хоч щось знав
Любі свині Показати IP 15 Січня 2017 13:24
Видно Романюк і КО хочуть шось таке "зварганити" в Луцьку. Шо б Чорнуха строїв. Громадську думку підготовлюють:)))
Анонім Показати IP 17 Січня 2017 13:35
оце так масштаби

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus