USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що волиняни знають про «гібридну війну»

1 Вересня 2014 10:09
Інформаційна складова гібридної війни, яка нині точиться в Україні, є важливішою, ніж збройна. Оскільки вона підпорядковує собі збройну складову. Мовляв, саме тому після перших поразок українського уряду на Сході України, там пропали з мовлення національні телеканали. За станом на сьогодні в окупованих містах відсутнє українське теле і радіо мовлення взагалі.

Про це розповів очільник Донецької телерадіокомпанії Олег Джолос під час міжнародного семінару «Нові медіа та громадянське суспільство» у селі Світязь, що на Волині.
З його слів, працівники ДДТРК працювали до того, поки була можливість. Коли захопили Донецьку ОДА, журналісти ризикували життям, продовжували знімати сюжети та видавати їх в новинні стрічки.

7 квітня відбулася перша спроба захопити ТРК. У результаті виникла збройна сутична, під час якої працівників охороняли військові із Запоріжжя. Проте вже 27 квітня, після багатотисячного мітингу, озброєнні люди і мітингарі прийшли до приміщення телерадіол компанії знову. Цього разу, зі слів Олега Джолоса, міліція не чинила спротив.

Очільнику структури запропонували забути про державу і виконувати інформаційну політику терористів із самопроголошеної організації ДНР. Робити це посадовець разом з 250 колегами відмовився, тому вимушено покинув роботу в установі.
«Колектив зайняв державницьку політику. Тому нині компанія не працює, але її ефіри використовують. Зараз там лише одна програма – «Обличчя республіки», в якій розповідають про, буцімто, благородних терористів із так званної ДНР».
Як зауважив посадовець, інформаційна складова гібридної війни, яка нині точиться в Україні, є важливішою, ніж збройна. Оскільки вона підпорядковує собі збройну складову. Мовляв, саме тому після перших поразок українського уряду на Сході України, там пропали з мовлення національні телеканали. За станом на сьогодні в окупованих містах відсутнє українське теле і радіо мовлення взагалі.

Зі слів Олега Джолоса, так відбулося тому, що 80% місцевих мешканців мають ефірне та кабельне телебачення, і лише 20% – супутникове. Тому дивитись українські канали та читати видання місцеві можуть лише в онлайні, бо жодна україномовна газета тут сьогодні не друкується.

Ефіром та кабельним мережами, своєю чергою, володіють ті, хто захопили владу на Донеччині. Що стосується конкретно ситуації з Донецькою державною телерадіол компанією, то на її частотах з квітня транслюється пропагандистський канал «Росія24». А на першій програмі Національного радіо мовить російське радіо.

«Таким чином, мешканці окупованих територій мають обмежений доступ до інформації. Порушений головний принцип про те, що народ має право знати. Люди в окупованих містах отримують лише ту інформацію, що дозволяє агресор», - констатує Олег Джолос.
Як зазначив очільник ДДТРК, мешканці окупованих міст потребують не лише гуманітарної допомоги (проте не від Путіна), але й психологічної:

«Декілька років тому, коли я був в Німеччині, мені розповідали, що в 1965 році побудували Велику берлінську стіну, тоді Джон Кенеді приїхав туди і звернувся до мешканців Західного Берліну:

«Я – берлінець» і тим самим підтримав їх. Я вважаю, що провідні лідери країни мають приїхати в Донецьк і сказати: – я донеччанин. Можливо, це допоможе у вирішенні цієї війни».
Олег Джолос зауважує, що на Донеччині дуже конкурентна медійна сфера. І якщо державну інформаційну політику, яка не завжди послідовна, пропагує лише одне медіа, тоді і ефект є вкрай низьким. Мовляв, ДДТРК був єдиним каналом у Донецькій області, якій вів мовлення українською мовою. Разом з тим сміливо заперечує думку про те, що тут існувала мовна проблема:

«Попри те, що на Донеччині та Луганщині більшість шкіл були російськомовні, мовної проблеми тут не існувало і не існує. Є проблема української ідентичності, проте це вже інше питання».

Разом з тим, очільник Донецької державної телерадіокомпанії погоджується з думкою свого німецького колеги про те, що часткова вина того, що трапилося, лежить на українських журналістах, які останні роки не працювали над тим, щоб об’єднати народ, а не вказувати різним регіонам на їх відмінності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Вересня 2014 13:46
"Нет сомнений, что российские офицеры запаса или солдаты присутствуют везде. И в Киеве, и в Тернополе, везде. Уже есть признаки того, что будут диверсионные действия в других городах", - сказал Анатолий Гриценко. Источник: http://censor.net.ua/n300506
віра Показати IP 1 Вересня 2014 16:46
На вас будуть наші, а вони, щоб ти знав, відданіші, безстрашніші, відважніші, ніж ваші, тск що ще побачимо, чи візьме, ватнік!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus