USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97
Література

У Луцьку відбудеться зустріч з Максом і Тетяною Кідруками

Лучани та гості міста матимуть нагоду почути про створення видавництва під час першого року повномасштабного вторгнення, виклики й перемоги, критерії відбору авторів, секрети перемовин та купівлі прав, «кухню» підготовки книг.

16 Березня 2024 07:17

Поезія, що надиктована серцем: у Луцьку презентували книгу «Лінії оборони»

13 березня у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулась презентація нової книги Ніни Горик «Лінії оборони» – збірки поезій, що надиктована серцем та нашим трагічним часом. Ця збірка – ліричний відгук на радісне й сумне в людському житті, на величне й доленосне в історії України останніх десятиліть. Авторка окреслила ті лінії на полі духовному й суспільному, які потребують ненастанної оборони: рідне слово, рідна земля, свобода, батьківський край, родина, щира і вразлива душа.

14 Березня 2024 21:21

З початку року зібрали 378 кг: у Луцьку триває збір російськомовної літератури на макулатуру

Ініціативу зі збору російськомовної літератури започаткували 4 вересня 2022 року. Приносити російськомовні книги можна у бібліотеку щодня з 9 до 19 години, крім суботи.

12 Березня 2024 22:57

У Луцьку відзначили 210-ту річницю від дня народження Шевченка

Вклонитися поетові та вкотре згадати його невмируще слово, прийшло чимало лучан. Дехто був традиційно зі своїми книгами. Найдавнішу, 1939 року збірку творів Шевченка, принесла пані Катерина. Усі охочі процитувати вірші українського класика – мали змогу це зробити біля мікрофону.

9 Березня 2024 14:56

Волинська письменниця презентувала збірку віршів, щоб допомогти ЗСУ

Жителька селища Сенкевичівка Тамара Мазурок презентувала новий збірник віршів «Територія життя». До збірки увійшло понад 100 віршів, які вона написала за останні два роки.

7 Березня 2024 23:21

«Приємно, що молодь читає книги»: студенти ВНУ зустрілися з подружжям волинських письменників та харківським видавцем

У Волинський національний університет імені Лесі Українки завітало подружжя відомих письменників, журналістів Володимир Лис і Надія Гуменюк, а також генеральний директор харківського видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

6 Березня 2024 22:39

Чому альбом-мюзикл про письменників «Розстріляного відродження» збурив культурну спільноту

29 лютого український проєкт МУР випустив альбом-мюзикл про поетів Розстріляного відродження і мешканців Будинку «Слово» – «Ти [Романтика]», який записували в співпраці з Сергієм Жаданом, Хейтспічем, Євгенієм Яновичем, гуртом NAZVA, Оленою Кравець, Сергієм Мартинюком та іншими митцями. Альбом здобув як украй позитивні, так і негативні відгуки.

4 Березня 2024 21:23

Військовий Богдан Пташник презентував у Луцьку книгу про життя після ядерної війни

Книга показує життя після ядерної війни. У постапокаліптичному світі пощастило (а може, й ні) вижити небагатьом людям та тваринам. Але вони зосталися існувати в іншій реальності: де палюче сонце та радіація забирали життя тих, хто вцілів, де мутації перетворювали людей на монстрів.

2 Березня 2024 12:50

У Луцьку презентують перший роман військового та журналіста Богдана Пташника

Презентація роману у Луцьку відбудеться у пабі «Перший Волонтерський» (вул. Шевченка 2) 1 березня о 19 годині.

29 Лютого 2024 19:06

У ВНУ презентували виставку, присвячену Олені Пчілці

В останні лютневі дні Україна традиційно вшановує славетну письменницю, патронесу Волинського національного університету – Лесю Українку. У межах Лесиних днів у закладі відбувається низка заходів. У Музеї Лесі Українки до дня народження поетеси та ювілею Олени Пчілки відбулася виставка «Олена Пчілка. Портрет».

22 Лютого 2024 09:36

У Луцьку вийшла друком поема про Ярослава Мудрого

Автор Віктор Гребенюк виклав поему від імені Бояна – славнозвісного співця Київської Русі, який творив у жанрі слав (величальних пісень на честь видатних осіб). Тут же легендарний гусляр підсумовує правління Ярослава Мудрого, що стало вершиною нашої державності.

21 Лютого 2024 08:07

У Луцьку відбудеться презентація книги ВІДЬМАсвітла з доповненою реальністю

Присутні зможуть взяти участь у медитації краси та жіночої енергії, яку проведе сама авторка. Після презентації – автограф сесія та спільні фото.

20 Лютого 2024 07:14

Сучасні жанри літератури: що читають в 2024 році?

Сучасна література розцвітає в різноманітних жанрах, що віддзеркалюють складність та розмаїтість сучасного світу. Погляньмо на деякі ключові жанри, які здобувають популярність у сучасній літературі.

19 Лютого 2024 18:08

Сценарій «Зоряних війн» продали на аукціоні за понад 10 тисяч фунтів стерлінгів

Четверта чернетка сценарію, що спочатку називався «Пригоди Люка Старкіллера», була придбана 17 лютого австрійським приватним колекціонером.

18 Лютого 2024 23:30

На телефоні Оксани Забужко спрацювала сирена повітряної тривоги прямо під час пресконференції на Берлінале

На пресконференції, що відбулася у рамках Берлінського міжнародного кінофестивалю, присутніх здивувала сирена повітряної тривоги. Сповіщення пролунало на телефоні української письменниці Оксани Забужко.

15 Лютого 2024 22:22

Як у Лесиному виші відзначили Міжнародний день дарування книг

У ВНУ імені Лесі Українки відзначили Міжнародний день дарування книг, поповнивши фонди університетської бібліотеки. До дійства долучилися ректор Анатолій Цьось, помічниця ректора Тетяна Роспопа, проректорка з навчально-виховної роботи і комунікації Наталія Благовірна, декани факультетів і студенти, які завітали до книгозбірні та подарували літературу.

15 Лютого 2024 20:29

У Луцьку готують багатотомне видання творів Олени Пчілки

На цьогорічний червень випадає знаковий ювілей Олени Пчілки – 175 років від дня народження. Ольга Петрівна Драгоманова-Косач найбезпосередніше пов’язана з нашим краєм. У Луцьку, в Колодяжному вона довгий час жила й працювала. Тут з’являлися задуми її художніх творів, поставали й набирали розвитку видавничі, наукові, фольклорні, етнографічні проєкти тощо.

13 Лютого 2024 22:16

У Луцьку презентують польсько-українську поетичну збірку

Луцька літературна резиденція запрошує на презентацію збірки творів шістьох українських поеток у перекладі відомих польських письменників, яка відбудеться 11 лютого о 15:00 в приміщенні конференц-залу Музейного простору «Окольний замок» (вул. Кафедральна, 6).

11 Лютого 2024 07:17

Система Orphus