USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку – літературне відкриття: Дзвінка Торохтушко

23 Грудня 2016 19:00
Знайомство з творчістю та спілкування з українською письменницею, поетесою, блогеркою Любов’ю Бурак (Дзвінкою Торохтушко) відбулося 20 грудня у Луцьку у рамках проекту «Літературне відкриття» від Луцької централізованої бібліотечної системи.

Творчий вечір, презентація роману «Масік» у Луцькій бібліотеці філії №10, зібрали і відданих шанувальників її творчості, і тих, кого привабив нестандартний формат як самої літераторки, так і її творів. Саме оригінальність творчості сучасної української письменниці відзначила Ніна Бочарова, заступниця директора Луцької централізованої бібліотечної системи, у представленні її луцькому читачеві.

Зараз Дзвінка Торохтушко активно презентує свої творчі здобутки на зустрічах з читачами по всій Україні – від Дніпродзержинська до Одеси, наступного пункту у її напруженому графіку поїздок. До Луцька, як вона сама розповідає, приїхала з особливо теплим відчуттям. Буває тут не вперше, але завжди почувається комфортно, бо ж є «правдивою волинячкою» – родом з села Кременець Волинської області.
Життя та творчість цієї письменниці ламає усталені стереотипи і стандарти. Матір 6 дітей, дружина капелана, активна блогерка, перекладачка з кількох слов’янських мов, Дзвінка Торохтушка (таким є її промовистий творчий псевдонім) є також автором двох поетичних збірок «Заквітну деревієм» (1993), «Звуки та знаки» (1994), співавторкою збірок віршів «Час В» (2015) та «Голос крові» (2015).
Особливо знаковим у творчості Дзвінки став вірш «Молитва», опублікований на її сторінці у Фейсбуці 3 листопада 2014 року – саме тоді йшли запеклі бої за Донецький аеропорт. Цей пост розлетівся сотнями передруків, його надсилали у передачах до захисників України у зону АТО, копіювали читачі та ЗМІ. Тепер ця «Молитва» стала піснею у співпраці з композитором Борисом Севастьяновим, гуртами ТаРута і «Гайдамаки». Наразі йдуть зйомки кліпу. А Спілка ветеранів АТО відзначила авторку медаллю «Сильному духом». Двоє синів Любові Бурак Іван і Мар’ян воювали у лавах Української Добровольчої Армії, а чоловік о. Петро служить капеланом. Можливо, саме тому ця материнська «Молитва» Любові Бурак така потужна і емоційна.
TaRutafeat. Haydamaky & Борис Севастьянов – Молитва (Single 2016)


Дзвінка Торохтушко дивує надзвичайно широким діапазоном своєї творчості. У її творчому доробку – численні статті у періодиці, лірична, філософська поезія, дитяча казка «Світлячок-охоронець», присвячена пам’яті загиблого під Іловайськом тернополянина Андрія Дрьоміна, переклад у співпраці з Тетяною Комлик роману «Цинкові хлопчики» білоруської лауреатки Нобелівської премії з літератури Світлани Алексієвич.

Цього року був виданий перший прозовий роман Дзвінки Торохтушко «Масік», який був помічений майбутнім видавцем ще у перших дописах на Фейсбук-сторінці авторки. За лічені місяці шокуюча у своїй правдивості історія реальної жінки Юлії, як довірила письменниці розповісти про своє життя на загал, з окремих постів у соцмережі стала друкованим романом. На Львівському форумі видавців 17 вересня ця книжка-«електрошок» (таким є враження одного з читачів) завоювала читацькі симпатії.
Дзвінка Торохтушко розповідає про свою героїню: «Ми вперше з Юлею бачились рік тому, перед Новим роком. Вона проходила свої обстеження, а я привела на МРТ свого сина Мар'яна – вдома називаю його «Масіком». І кошеня в Юлі – Масік. Нарекла його так, бо хотіла собі когось так любити, як я. Жінка була на нашому концерті з гуртом ТаРута і наступного дня зателефонувала мені. Хотіла комусь розповісти, поділитись пережитим болем. Коли ми почали спілкуватись, в її житті була лише одна любляча істота – маленьке сіре кошенятко.Дівчина все життя присвятила особистим досягненням, щоб довести мамі – вона варта любові. Дуже непросто пробивалась у житті. Сама навчалась, будувала кар'єру, адаптувалась до життя в Україні. Виросла із маленької, зацькованої і зневаженої дівчинки в цинічну та жорстку жінку.

Стала суддею. Це не лише погляд на людей зверху, це ще й несправедливість і корупція. І от коли у жінки є все: дім, дача, авто, кар'єра, гроші, весь світ відкритий для неї – в Юлі виявляють рак. У таких ситуаціях люди реагують на діагноз по-різному. Хтось сприймає це як вирок, хтось бореться до останнього, шукає лікарів, методи лікування, панацею. Вона переглянула все своє життя і вирішила наповнити його добротою і людяністю. Цей роман не лише історія про окрему жінку, її долю, помилки і рішення. Книга про наш час, про систему, що ламає, знищує, про підміну понять та цінностей, про зло як засіб виживання і любов як спосіб життя».
Під час зустрічі з письменницею глядачі щиро співпереживали, плакали і сміялися… Монолог «Калита» у виконанні режисерки аматорського театру «Вперше» Наталки Максимчук показав Дзвінку Торохтушко ще з однієї цікавої та несподіваної сторони – як авторку іскрометних перчених замальовок «з життя», якими вона ділиться у соцмережі.
Знайомство з читачами Луцька продовжилося у книгарні «Є», на місцевому радіо та телебаченні. У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва луцьким школярам авторку представила волинська медійниця, журналістка Наталія Шепель. Склалася щира розмова про патріотизм, творчість, подолання стереотипів, український суржик у літературі та багато інших цікавих речей. Спілкування з такою неординарною людиною, її творами не залишило байдужими жодного з присутніх на цих зустрічах. Луцьк читає твори Дзвінки Торохтушки…

Марія Пилипчук

ФотоІгоря Діденка (Київ)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Я не робот Показати IP 23 Грудня 2016 19:20
Дякую Марійці !!!! Гарний репортаж.
Марія Показати IP 23 Грудня 2016 20:05
Дякую) Зустрічатися з такими класним и людьми, і потім писати про це - справжній неперевершений кайф!!
Джулія Показати IP 24 Грудня 2016 19:58
122 гривні за сірий газетний папір-неадекватна ціна. А книга непересічна...Пошукаю в бібліотеках.
Ігор до Джулія Показати IP 25 Грудня 2016 11:09
Картина це лише трохи засохлої фарби на старій ганчірці. А коштує сотні тисяч доларів. Ціна явно не адекватна! Так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus