USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк буденний: вулиця Гастелло

5 Лютого 2015 22:15
Одна із вулиць у мікрорайоні Красне носить назву на честь льотчика-героя часів Другої світової війни.

Вулиця паралельна зі Львівською, пролягає від вулиці Тарасова до Каштанової, перетинаючи вулиці Партизанську, Петра Болбочана та Тополину. Виникла в 1930-их роках спочатку південна частина вулиці. Її назвали на честь луцького римо-католицького єпископа XVI-го століття Фальчевського. Під його керівництвом реставровувалися княжий палац у Верхньому замку та зводилися костельні споруди.

Північна частина вулиці забудована у повоєнні часи з виходом на Старосільську. Сучасну назву вулиця отримала у 1956 році. Існував проект її продовження до Володимирської. Житлова забудова, на північній гілці, одностороння, тому що на вулицю виходить тильна сторона будівель школи №2.



У Луцьку, як у місті, авіаційна історія якого налічує майже 100 років, є чимало вулиць, названих на честь відомих авіаторів. Детальніше розповідає Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ».

Вулиця названа на честь військового льотчика, Героя Радянського Союзу, капітана Миколи Францевича Гастелло (1908-1941). Три бойові вильоти льотчик здійснив у червні 1941-го року, раніше брав участь у радянсько-фінляндській війні 1939-1940 років.

Бомбардувальник ДБ-3Ф, яким керував капітан Гастелло, був підбитий під час виконання бойового завдання 26-го червня 1941 року. Льотчик не покинув палаючу машину, а скерував її на німецьку моторизовану колону, забравши із собою на той світ чимало німецько-нацистських загарбників, за що посмертно отримав звання Героя Радянського Союзу.



Варто зауважити, що льотній справі Гастелло навчався на території сучасної України, в 11-й військовій авіаційній школі льотчиків в Луганську, яка після війни була переформована у легендарне Ворошиловградське Вище Військове Авіаційне Училище Штурманів (ВВВАУШ) імені Пролетаріату Донбасу. В 1997 році це училище розформували, але досі на занедбаній території училища стоїть пам'ятник Герою, а на стіні праворуч від парадного входу в закинутий головний корпус училища висить меморіальна дошка з відповідним надписом.

Монумент Миколі Гастелло на території Ворошиловградського Вищого Військового Авіаційного Училища Штурманів ім. Пролетаріату Донбасу в Луганську, де навчався Герой
Монумент Миколі Гастелло на території Ворошиловградського Вищого Військового Авіаційного Училища Штурманів ім. Пролетаріату Донбасу в Луганську, де навчався Герой
Меморіальна дошка на стіні праворуч від парадного входу в головний корпус Ворошиловградського Вищого Військового Авіаційного Училища Штурманів ім. Пролетаріату Донбасу в Луганську
Меморіальна дошка на стіні праворуч від парадного входу в головний корпус Ворошиловградського Вищого Військового Авіаційного Училища Штурманів ім. Пролетаріату Донбасу в Луганську
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Грак Показати IP 6 Лютого 2015 23:21
Цікаві історичні факти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus