USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк буденний: вулиця Гнідавська

14 Червня 2015 19:00
Вулиця, історія якої налічує понад століття, з’єднувала Старе місто із Гнідавським передмістям.

Веде зі Старого міста у колишнє село Гнідаву, давнє передмістя Луцька, від чого і походить її назва. Продовжує вулицю Данила Галицького за мостом через Стир, а потім по греблі через заплаву Стиру і його відгалуження Стирця (в давнину – Жидовинки або Жидувки). Перетнувши вулицю Потебні та передавши їй функції магістралі, Гнідавська звичайною житловою вулицею доходить до вулиці Станіславського.

Виникла вздовж греблі, насипаної на початку 20-го століття власником села Гнідави генералом Свистуновим. Після цього та ліквідації міських ярмарків на Парадній площі, вони почали «блукати» околицями міста, доки їх не перенесли на Гнідаву. По греблі почали курсувати міські карети. Праворуч від початку греблі взимку влаштовували гірки для катання на санках і каток.

Після включення Гнідавського передмістя у 1910 році в межі Луцька на полях понад заплавами Стиру були розплановані нові вулиці. Дорога вздовж греблі почала обростати будинками та була продовжена до давньої Окружної (нині – вулиця Даньшина).

У 1960 році під час розпланування земель з річкою Жидувкою під забудову вулиця була продовжена ще далі до вулиці Станіславського. У післявоєнні роки вона була перейменована на честь Марцинкевича (генерал-майора, командира стрілецької дивізії, війська якої визволяли Волинь у роки Другої світової війни, героя Радянського Союзу). У 1991 році їй повернули історичну назву. Наразі на вулиці Гнідавській переважає індивідуальна житлова забудова.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанка Показати IP 14 Червня 2015 20:48
Шановні фотографи-журналісти,а скажіть, будь ласка, чому Ви не показали іншу сторону цього всього??? Як опісля ремонту самої вулиці там порубали дерева на дрова та позалишали на місці самого зрубу ще від Пасхи до сьогодні????Чому гори сміття не вивозять,а на тротуарах росте вже в "свіжо" покладений асфальт трава????Чому це все там залишилось? Чому міст на Потебні не відремонтований, поручні поламані? Не соромно??? Вулиця,то вулицею, але такого безладу, мабуть, і в Рассєї нема...І цим комунальники мають займатись!А мер тільки взявся за дороги перед виборами...
лучанин до лучанки Показати IP 14 Червня 2015 21:54
до відома малознаючій лучанці мер дороги робить з початку своєї каденції,а таким людям як ви шановна ніколи не вгодити.Ви тріску бачете в чужому оці,а в свому колоду не помічаєте.
Дід Свирид до лучанин до лучанки Показати IP 14 Червня 2015 23:08
Про якую тріску ти туто балакаєш.Пройдися пішком по Гнідавській і побачиш теє про шо пише тая во лучанка.Тико то не до мера притензії а до Кубіцького чи як там в холєри його хвамілія.
Богдан до Дід Свирид Показати IP 15 Червня 2015 00:19
О, бач, зараз вже можна пройтись пішки, бо є тротуари рівненькі. А раніше що було - ями і болото? Ще б велодоріжку зробили як обіцяли. А міст на Гнідавській гарно відремонтували, думаю, ще й до Потебні черга дійде. Тільки не зробили виїзд на тротуар на мосту з проїзної частини дороги для велосипедистів - доводиться тиснутись з машинами.
777 Показати IP 14 Червня 2015 23:32
як би не крали, то такі дороги мають бути по всьому Луцьку
вовк Показати IP 16 Червня 2015 20:43
Гнідава то шо значить ? гніди там жиличи шо ,.? А БОЛОТО ГАРНЕ. табличку за трояк пріліпили і порядок. жаби в законі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus