USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Опублікували маловідомі факти про луцькі вулиці

26 Листопада 2015 13:46
Маловідомі факти про луцькі вулиці опублікував Інформаційний портал «Волинь.info». Так, цікаво дізнатися, які з різних вулиць міста були колись однією вулицею, яка з них найдовша, та що це за вулиця, на якій не живе ніхто з лучан.

«Стометрівка» насправді має 730 метрів

Знаменита пішохідна вулиця імені Лесі Українки, яку в народі називають «стометрівкою», насправді має довжину 730 метрів. До того ж її перейменовували 13 разів! Назви вулиці у різні часи: Пречистенська, Олицька, Дубенська, Шосова (Шосейна), Імператора Миколи II, Головна, Ягеллонська, Сталіна, Шевченка, Головна (вдруге), Сталіна (вдруге), Радянська, Лесі Українки.

Найдовша вулиця міста – Карпенка-Карого

Її довжина – майже 4 кілометри. Проходить через 4 райони міста – Завокзальний, Теремно, Центральний та Дубнівський. Двічі перетинається залізничним переїздом.

Вулиця Градний узвіз утворилась із дороги, яка проходила вздовж цвинтаря

Це одна із найстаріших вулиць міста, виникла у 19 столітті. Раніше тут була Градна гора із цвинтарем. Звідси і пішла назва.

Вулиці імені Лесі Українки, Винниченка та Стрілецька раніше були однією

До 1991 року названі вулиці складали одну велику під назвою вулиця Радянська.

У Луцьку була вулиця злодіїв

Зліва наприкінці вулиці Набережна перед Другою світовою війною і у воєнний час була вуличка, яка мала офіційну назву Злодіївка. Її мешканці обкрадали товарні вагони, користуючись тим, що потяги зупинялись на переїзді поруч.

На вулиці Карбишева немає жодного житлового будинку!

Тут розташовані лише промислові об’єкти, розважальний комплекс «Адреналін City», інститут «Україна» тощо.

У Луцьку є вулиця Скрябіна

Ні, вона зовсім не нова – назву свою отримала ще у 1969 році. Однак названа вона не на честь українського виконавця Кузьми, а на честь російського композитора та піаніста.

Вулиця Галшки Гулевичівни не лише одна із найстаріших у місті, а й одна із найскандальніших

Забудови тут сформувались ще у 14–15 столітті. Проживали тут переважно представники вірменської общини, тому вулиця отримала назву Вірменська. Згодом вулицю декілька раз перейменовували – Хлібна, Мачтета, Паші Савельєвої та, нарешті, декілька років тому вирішили назвати на честь меценатки, засновниці Хрестовоздвиженського братства – Галшки Гулевичівни. Це не зовсім подобається представникам вірменської громади. Вони хочуть, аби вулиці повернули її первісну назву.

Вулиця Драгоманова була колись головною у місті

Ця вулиця багато разів перейменовувалась. Частина вулиці колись називалась Троїцькою – назва виникла від храму, який був розташований на ній. Саме Троїцьку і вважали головною вулицею міста. Поблизу неї був розташований оборонний рів, на самій вулиці розташовувався міський арсенал, церква на честь святого Миколая (вважають патроном міста) та будинок першої луцької пошти.

Вулиця Гнідавська колись була передмістям Луцька

Довгий час тут було село Гнідава. Старші люди досі так і називають вулицю – «на Гнідаві». Лише на початку 20 століття Гнідава стала уже окремою вулицею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
кол Показати IP 26 Листопада 2015 15:16
На Карбишева є ОСББ з жителями
Анонім до кол Показати IP 27 Листопада 2015 00:40
Там ще є будинок( гуртожиток) де проживають люди...
! до Анонім Показати IP 27 Листопада 2015 11:52
Хм.... Показати IP 26 Листопада 2015 16:18
Карпенка-Карого проходить через Теремно? Чи я щось пропустила?
Ас до Хм.... Показати IP 26 Листопада 2015 20:07
Щось пропустила))))
Dream Показати IP 26 Листопада 2015 18:08
Жодного жителя немає на проспекті Мойсея.
Мар'яна Показати IP 26 Листопада 2015 19:56
Прошу пробачення, мені надали недостовірну інформацію стосовно Карбишева, а Теремно мала на увазі не село, а район Луцька, а за проспект Мойсея, дякую, дійсно, там нема жителів, лише адмін будівлі, я щось пропустила((
гг до Мар'яна Показати IP 29 Листопада 2015 10:46
Теремно є таке село?
Ігор до Мар'яна Показати IP 1 Грудня 2015 01:06
"Карпенка-Карого проходить через Теремно?" " Теремно мала на увазі не село, а район Луцька" А де по Вашому такий район Теремно? На мою думку, Теремно знаходиться східніше пр. Відрождення. Чи я теж щось пропустив?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus