USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

МандроСвіт в Іспанії: зустріч з українцями зірвали місцеві комуністи

11 Січня 2015 19:00
Два місяці подорожуючи Європою автостопом ми відвідали більше 30 міст і всюди вільно розгортали український прапор та носили вишиванки. Ми й подумати не могли, що в Більбао це може бути небезпечно. Але про все по черзі.

В місто Більбао, що на півночі Іспанії, ми заїхали не випадково. Там живе моя подруга, іспанка Елена, яка 10 років тому працювала волонтером в дитячому будинку мого рідного міста Богуслава у Київській області, так ми з нею познайомилися. Свого часу я їй допомагала орієнтуватися в тонкощах культури українського провінційного міста, ми ходили базарами, щоб купити для неї теплий зимовий одяг, і барами, щоб «побачити справжній Богуслав». Тому, коли Елена дізналася про наші плани на Європу, вона лишила в нашій групі на Фейсбук отакий милий запис: «В Іспанії у вас є дім». Хто ж відмовляється від дому в Іспанії? Так, ми провели 10 днів у Більбао, відпочиваючи з дороги і готуючись до Марокко, але один вечір запам’ятається нам надовго.

Іспанка Елена сконтактувала нас із місцевою українською громадою, і ті виявили велике бажання з нами зустрітися і огранізувати щось типу лекції про мандрівки. Домовились ми зібратися в останній день нашого перебування в Більбао, в барі «Кубрик», де, зі слів організаторів – дівчат Оксани та Олесі – є окрема зала із диванами, де ми зможемо комфортно розміститися і поспілкуватися в спокійній атмосфері. Дівчата навіть анонсували цю подію на своїй сторінці на Фейсбук.


Прийшли ми в обумовлений час до бару «Кубрик», нікого з учасників івенту ще не було, тому ми вирішили оглянути місцевість. Пройшовши кілька метрів, натрапили на величезний банер із написом «Вставай, Донбасс», почеплений на будівельні ліси. Подумали щось на кшталт «Російські заробітчани вже й сюди дісталися», сфотографували його, та й пішли собі далі.


Краєм ока я помітила групу з чотирьох-п’яти хлопців, які дивилися на нас і щось клацали на телефонах, але не надала цьому жодного значення, адже ми звикли, що в невеликих містах на нас, туристів, звертають увагу. За кілька хвилин підійшли Оксана, Олеся та інші учасники заходу. Ми разом зайшли в бар, попрямували до зали з диванами, але він раптом виявився зачинений. Хоча дівчата присягалися, що попередньо домовилися з офіціантами про проведення заходу. Оксана запитала бармена, в чому справа, але той буркнув щось незрозуміле, відвернувся, вказавши нам на власника бару.

Той, здавалося, не випадково знаходився в залі, чекаючи нас. Дівчата підійшли до нього і довго-довго щось запитували і пояснювали. Через хвилин 10 Оксана повернулася до нас і розкала, в чому справа. Виявляється, ті молодики, що на нас дивилися на вулиці, - місцеві комуністи, які підтримують Донбас в російсько-українській війні. Вони постійно намагаються зірвати заходи, які влаштовує в Більбао 2-тисячна українська громада, вважаючи останніх фашистами. От і в той день хлопці крутилися біля бару «Кубрик», своєю присутністю натякаючи, мовляв, якщо захід відбудеться, то і в нас, і у власника бару можуть бути проблеми. Вони і повісили той плакат до нашого приходу.

Далі домовлятися з власником не було сенсу, бо він небезпідставно хвилювався за збереження свого майна. Тому ми вийшли з бару, розділилися на групи і різними шляхами попрямували додому до Оксани, щоб провести зустріч там. Хлопці провели нас поглядями. Дорогою постійно оберталися, перевіряючи, чи ніхто не йде за нами.

Вже вдома Оксана розповіла: «В демократичній європейській країні Українські Асоціації та їх члени не можуть повністю реалізувати свою діяльність через присутність деяких груп, які підтримують так звані ЛНР та ДНР, стверждуючи, що вони знають про нашу країну більше, ніж ми, незважаючи на те, що в Україні ті ніколи не були. Ці люди - очевидно проплачені, інакше б хто просто так ходив «солити» іншим? Наші люди намагалися вести з ними діалог, але в них на все один аргумент – це солідарність із трудящими Донбасу».

По факту, ці молодики – хлопці по років 18-20, які не мають ані освіти, ані роботи, але їх захопила ідея комунізму, коли все спільне і ні за що не потрібно нести відповідальність. У Більбао об’єктом їхньої агресії стали українці, які нібито загрожують світлому майбутньому робочого класу ДНР та ЛНР.

«Олеся – чудовий організатор, - розповідає Оксана, - все, що вона робить, відбувається на найвищому рівні. Саме зараз вона займається підготовкою фестивалю українського документального кіно в Більбао. Це має бути грандіозний захід, ми плануємо залучити також іспанських та баскських глядачів. Але через загрозу тих комуністів боїмося навіть анонсувати подію в інтернеті. Ми просто боїмося виявити свою національну ідентичність. Моє фото вже й так гуляє інтернетом з підписами на кшталт «фашистка, бандерівка». Будьте певні, вони вже й вас сфотографували. Тому вам краще не писати про свої плани у Більбао у Фейсбук».

Ну, ви можете собі уявити, що лекцію «Автостопом по Європі», організовану українською діаспорою для двох мандрівниць, намагалися зірвати баскські комуністи? Ми навіть подумати не могли, що таке можливо! Та лекція наша відбулася навіть краще, ніж ми планували. В компанії восьми чоловік, серед яких була навіть іспанка і аргентинець, ми провели чудовий вечір в домашній атмосфері, доїдаючи різдвяну кутю, смакуючи іспанське вино і розповідаючи про свої пригоди у Європі.
Пізно ввечері повертаючись додому, «хвоста» за собою не виявили. Сподіваємося, в активісток Оксани та Олесі в Більбао також усе буде добре і вони знайдуть конструктивне вирішення проблеми з тими молодиками.

І от вам ідея для впровадження в Україні: вчитися, вчитися і ще раз вчитися! Неосвіченою людиною легко керувати, тому, можливо, тим молодикам у Більбао ніхто навіть й не платить за «совання палок у колеса» української громади міста. Припускаю, що в силу незнання історії вони щиро вірять у свої переконання, вірять, що в Росії добре жити, і що всі українці за межами так званих ЛНР та ДНР – то фашисти і бандерівці. Ось, доречі, їхній вебсайт. Існують люди, які підтримують і оплачують його роботу. Значить, комусь це вигідно.

Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus