USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Пасічник з Волині: бджільництво для мене - і хобі, і заробіток

19 Серпня 2014 01:00
Пасічник з Волині називає бджільництво захопленням і основним заробітком. Планує займатися "бджолиними" терапіями і каже, що вулик - це окрема держава зі своїми законами і правилами.

Ексклюзивно до Дня пасічника секретами та планами на майбутнє поділився з Інформаційним агентством Волинські Новини Микола Горбач.

Нині він - господар пасіки "Діда Гната", що передається з покоління у покоління і знаходиться у селі Острови Маневицького району Волинської області.

Чому ви вирішили продовжити сімейну справу, адже збирання меду - це сезонна робота?

Так сталося, що пасіку передав мій дід моєму татові, а вже він - мені. У нас в родині ще змалку дітей залучають до роботи на пасіці і цим самим готують їх до самостійного ведення справ на ній. Дід Гнат тримав вулики на цій ж території де є пасіка й зараз, а батько мав близько вісімдесяти вуликів на одному з лісництв. Щоправда, це були вулики, що належали державі. Люди, які купували мед у мого батька, часто приходять нині і до мене за солодким нектаром. Кажуть, що він такий же смачний, як і тридцять років тому. Я бачу перспективи цієї справи і у майбутньому, планую виводити маточне молоко, яке є дуже поживним.



Скажіть, чи дорого Вам обходиться утримання пасіки?

Для того, щоб розпочати справу і утримувати невелику пасіку великих фінансових затрат не потрібно. Для новачка достатньо два-три вулики. Згодом людина сама побачить чи варто їй далі займатись цим. З одного вулика можна вивести три роя, які будуть приносити більше меду. Один рій, в якому майже вісім тисяч бджіл, коштує 150-300 гривень. А сім’я бджіл разом із вуликом, рамками та утепленням – 1000 гривень.

Чи залежить кількість меду від породи бджіл?

На продуктивність меду це звісно впливає. Нині є дуже багато бджолиних порід, які можна визначити по матці. Якщо вона чорна, то це наша «поліська» бджола, якщо жовта то це - «італійка», чорна із жовтими смужками – «карпатка». Є ще «кавказянка», українська степова бджола тощо. У нашій місцевості поширеною є «поліська», але часом я замовляю бджіл у селекціонерів.

Розкажіть, чи всі бджоли, які живуть у вулику займаються збиранням меду?

Вулик – це маленька держава. Кожна бджола, яка народжується, розпочинає свою діяльність із вигодовування личинок. Коли вона підростає, то може робити соти, а через деякий час летіти за нектаром. Радіус польоту бджіл - 3 кілометри, а рій може відлетіти від вулика більш як на 10 кілометрів. Ще є у вулику охорона, яка стоїть нерухомо і слідкує за тим, щоб жодна бджола із сусіднього вулика не влетіла до їхнього. Є бджоли, які знаходяться завжди з маткою, вони її доглядають, чистять, годують. Матка виконує дуже велику роботу у вулику. За один літній день вона вікладає півтори-дві тисячі яєць. Є й такі бджоли які збирають пилок, а інші - прополіс.

В яку пору року можна найбільше назбирати меду?

Медовий сезон - від весни до осені. У травні, червні і серпні ми збираємо з вуликів мед. На початку вересня починаємо готувати пасіку до зими. Кількість меду не завжди є однаковою. Найменьше зібрав з 1 вулика - 3 літри, а найбільше - 14. Пасіка вважається тоді продуктивною, коли із вулика можна зібрати 9 літрів меду.

У чому полягає різниця між травневим і липовим медом?

На моїй пасіці чистого липового меду немає. Але травневий мед - найкорисніший, тому що бджоли збирають пилок з кульбаби, мати-й-мачухи, верби. У цей час квітнуть садки з фруктовими деревами. Зібравши у травні мед, ми робимо невеличку перерву до кінця червня, а потім- до кінця серпня.

Як живеться бджолам взимку?

Не всі бджоли у вуликах доживають до зими. Але це залежить від їх породи. Є такі, що живуть лише 1 місяць. Довгожителями можна назвати тих, які живуть 7-8 місяців. Зимують вони у вулику. Він утеплюється всередині матрасиками, а ззовні обставляється мішками, наповненими сіном. В ідеалі, зимою бджоли повинні харчуватись медом, але у наших умовах він для них загустий. Тому ї їх підгодовують цукром. В середньому, щоб нагодувати 1 вулик бджіл, потрібно 10 кілограмів цукру.

Чи трапляються такі випадки, що бджоли хворіють?

У бджіл - багато хвороб та ворогів. Головним недругом для них є погана гігієна, але пасічник може її покращити, вчасно зреагувавши. Якщо не знищити віруси, які є у вулику, то кожне наступне сімейство бджіл хворітиме, розноситиме хвороби на інші пасіки і, як результат, помиратиме. Останнім часом бджіл переслідує небезпечний кліщ індійського походження. Комахи самі з ним боротися не здатні. Тому потрібно робити профілактичні обкурювання, щоб не втратити цілий рій. Також небезпечними для бджіл є оси та шершні. Ці набридливі комахи не тільки крадуть мед з вуликів, але і часто нападають на бджіл.

А чи правда, що бджоли можуть цілими роями втікати від господарів?

Якщо зникають бджоли, то переважно поодиноко. Їх може застати дощ у той час коли вони відлетіли від вулика. Може зловити шершень, або якийсь птах. Коли пасічник халатно відноситься і погано доглядає бджіл, то цілком можливо, що цілий рій від нього втече і заселиться в іншому місці. Цьому може сприяти також невчасна реакція пасічника на кліщів, адже здорові бджоли просто тікають.

Для того, щоб бджоли не відлітали далеко від вулика, чи висаджуєте на території пасіки для них рослини?

Думав я над цим. Пробував посіяти гречку, ріпак, але зрозумів, що для бджіл потрібно засіювати чимало території. Для моєї пасіки необхідно 10 гектарів землі. Але я знайшов вихід і засіяв біля вуликів малину. Вона вже другий рік росте і продуктивність від неї збільшилася. Це пилок для бджіл і корисні ягоди для родини.

Що ще крім меду у Вас замовляють?

Скажу одразу, що я не виготовляю медові напої, оскільки мед у чистому вигляді - найкорисніший. Але окрім меду, люди часто купують пергу, прополіс. Замовляють у мене також і рамки для сотів, вулики тощо. Пилок я збираю лише для родини, тому що багато його не буває.

Якщо додати мед у гарячий чай, чи зашкодить він здоровю людини?

Мед стає шкідливим, коли його розігріти більше, як на 40 градусів, тоді він втрачає свої цілющі властивості і може діяти у зворотному напрямку. Проте нам завжди у дитинстві додавали мед у гаряче молоко, коли ми хворіли. З давна люди п’ють чай з медом. Але якщо його з’їсти більше одного кілограма, то із самопочуттям проблеми можуть бути. Дорослій людині достатньо 100 грамів меду на добу, а дітям - 80 грам. У розвинутих країнах дітям шкільного віку завжди дають мед у їдальнях.

В Україні розголосу набуло таке поняття як біовулик. Розкажіть про нього.

Нічого складного немає. Біовулик складається з двох-трьох звичайних вуликів, які накривають дошкою із дірочками. Дошка передає вібрації бджолиних крил, запах меду, прополісу. Біовулик нагадує міні-будиночок, у якому людина може влітку спати. На ранок відчуваєш прилив сил. Невдовзі я планую такий біовулик розмістити на своїй пасіці і проводити терапії.

У раціоні вашої родини постійно є мед, який називають нектаром довголіття. Чи є серед Ваших рідних довгожителі?

Дід пережив три інсульти, і зараз йому - 79 років. Кажуть, що пасічники не хворіють на онкозахворювання. Тому що часті укуси бджіл роблять профілактику від хвороб. Бджолина отрута стимулює імунну систему людини. Якщо укус бджоли викликає алергію, то значить з її здоров’ям не все гаразд.

Микола Горбач зізнається, що бджільництво для нього є водночас і захопленням, і основним заробітком. Пишається чоловік і тим, що продовжує сімейну справу і навчає свого молодшого сина Іллю. Микола каже, що пасіка щороку збільшується і помічник йому не завадить. Чоловік намагається показати власним прикладом, що збирання меду - це вдячна і необхідна справа для людей.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає пасічників з професійним святом. Нехай робота приносить не лише гроші, але й задоволення. Побільше солодких митей життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Тупим Журналістам Показати IP 19 Серпня 2014 07:26
ХоББі, дві букви Б, агов випускники бурси, не тупіть!
Проснись до Тупим Журналістам Показати IP 19 Серпня 2014 08:03
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%B1%D1%96
відмінник до Тупим Журналістам Показати IP 20 Серпня 2014 15:30
Ото ти профффффффесор. Ахахахаха!!!!!!!)))))))))))
тупим коментаторам Показати IP 19 Серпня 2014 08:03
вчи граматику, умнік
бджоли Показати IP 19 Серпня 2014 14:32
дзж-дзж-дзж-люди добрі-дзж-дзж-дзж-цей пасічник забирає в нас весь мед що ми робимо для себе на зиму-дзж-дзж-дзж-а нам замість цукру дає лише воду ми гинемо тисячами а він все продає-дзж-дзж-дзж-нам хоч би якого цукерка купив зволоч грабіжник ненажера-дзж-дзж-дзж-ми зараз розробляємо план і хочемо його зіжерти оси джмелі і сліпаки обіцяли нам за могорич свіжим медом допомогти в цій добрій справі дзж-дзж-дзж

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus