USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Автор сценарію фільму про Волинську трагедію розкритикував чиновників ОДА

26 Січня 2017 18:49
Протягом чотирьох місяців, відколи волинські письменники виступили з ініціативою зйомок фільму про Волинську трагедію, начальник управління культури облдержадміністрації спромігся лише на дзвінок в Інститут національної пам’яті.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 26 січня.

Депутати обговорили рішення комісії від 30 вересня минулого року щодо фільму про Волинську трагедію, коли депутати підтримали звернення письменників щодо створення художньо-документального фільму про Волинську трагедію. У фільмі на основі архівних матеріалів, розповідей очевидців трагедії та історії однієї української родини відтворюватимуть тогочасну дійсність без перекручень і політичного підтексту.

Начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук повідомив, що після ухвалення рішення комісії, управління звернулося з листами в Інститут національної пам’яті та Держкіно. За станом на 1 січня відповідей на листи не отримали. Посадовець особисто перетелефонував в Інститут національної пам’яті, де йому підтвердили, що отримали звернення та протягом тижня пообіцяли надіслати офіційну рецензію сценарію фільму.
Один з авторів сценарію фільму, член правління Волинського осередку Національної спілки письменників України Юрій Зилюк зазначив, що був впевнений у тому, що посадовці нічого не зроблять протягом місяців. Так, він обурився тим, що керівник управління культури ОДА протягом чотирьох місяців спромігся лише на один дзвінок до завідувача відділу Інститут національної пам’яті, в той час, як Юрій Зилюк ще у листопаді минулого року говорив з очільником ІНП Володимиром В’ятровичем.

«Ви нічого не робите і робити не будете», - звернувся до Валерія Дмитрука письменник, наголосивши, що так чи інакше, зйомки фільму відбудуться. Передбачивши пасивність чиновників, Юрій Зилюк протягом цих місяців написав книгу, яка у березні вийде друком у найбільшому українському видавництві «Клуб сімейного дозвілля». З його слів, реакція обласної організації Національної спілки письменників негативно реагує на роботу облдержадміністрації.
На це посадовець зауважив, що управління культури, яке опікується музеями та будинками культури, всеодно не зніматиме фільм. У разі, якщо облрада виділить кошти (на зйомки потрібно 460 тисяч гривень), фільм створюватиме обласна державна телерадіокомпанія.

Своєю чергою, автор сценарію заперечив, зазначивши, що ОДТРК не зніматиме фільм, оскільки у телерадіокомпанії відсутня необхідна для зйомок художньо-документального фільму техніка, тож працюватиме запрошена знімальна група з професійними акторами та режисером.

Члени комісії вирішували, яким чином передбачити фінансування зйомок, пропонували внести пункт про створення фільму у програму розвитку культури або програму національно-патріотичного виховання.

«Якщо волиняни самі себе не захистять і не розкажуть правду, цього не зробить ніхто», - наголосив письменник, повідомивши, що обговорював майбутній фільм з істориком Володимиром В’ятровичем, який закликав волинян розпочинати роботу у цьому напрямку, пообіцявши сприяння Інституту національної пам’яті.

Директор департаменту фінансів Ігор Никитюк зауважив, що фінансування зйомок фільму є доволі складним, адже доведеться оголошувати конкурс. На це письменник відповів, що усе впирається в час і польський фільм «Волинь» та побиття студентів у Польщі українці отримали лише тому, що «чухалися», нічого не роблячи. Цього разу 5 місяців для зйомок фільму вже втрачені.

Члени комісії вирішили доручити Волинській ОДА протягом 10 днів запропонувати механізм фінансування виробництва фільму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Бандера Показати IP 26 Січня 2017 20:49
Волиняни чому ви такі дурні
лучанка Показати IP 26 Січня 2017 23:29
Це ж завклуби совкові.
123 Показати IP 27 Січня 2017 07:31
Яка це може бути правда, якщо до цього приложить руку В'ятрович? Краще б не роздмухували черговий скандал на міжнародному рівні.
В темі Показати IP 28 Січня 2017 08:54
Хтось читав той сценарій??? Може він взагалі невартий паперу на якому написаний...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus