USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Польщі стартували покази скандального фільму про «Волинську трагедію»

10 Жовтня 2016 09:22
Показ художнього фільму «Волинь» режисера Войцеха Смажевського розпочався Днями в кінотеатрах Польщі. У ньому зображені долі поляків та українців під час подій, які в історії називаються «Волинською трагедією». З ініціативи Генерального консульства Республіки Польщі у Луцьку волинські історики, представники польських організацій, громадські активісти також мали змогу подивитися цей фільм.

Відбулося це у суботу, 8 жовтня, в місті Хелм (Польща), повідомляє Громадське.Волинь.

«Ми організували цей показ тому, щоб науковці та представники польських організацій, які діють на Волині, побачили цей фільм саме тепер, в день після його прем’єри. Важливо, щоб вони могли взяти участь в дискусії, яка насправді почалася ще до прем’єри цього фільму. Я думаю, що варто розмовляти про фільм, який ми подивилися, а не про який ми щось чули», – зазначила віце-консул Генерального консульства республіки Польща в Луцьку Ельжбета Зелінська.

Які ж в враження залишились після перегляду стрічки? Про це ми запитали у волинян, які подивилися цей фільм.

«Фільм жахливий. По-суті – це новітній фільм жахів. Кожне вбивство – це трагедія, недобра річ. Можливо тут дещо однобоко зображено, адже це був конфлікт з обох сторін. Тут події показали односторонньо, що тільки українці вбивали, а поляки тільки оборонялися. Якщо б режисер хотів зобразити об’єктивні події, то варто було зобразити з обох боків, як це було», – поділився своїми думками професор, кандидат історичних наук Микола Кучерепа.

«Абсолютно не показали наше реальне волинське село. Це більш така Галичина, де ці солом’яні хати. На Волині ніколи не було греко-католицьких священників, які у фільмі дають свої настанови. Церква – це було святе місце, де ніколи не піднімалася зброя. Тобто тут дуже багато неправди і на сьогоднішній день фільм не є актуальним», – зазначила волинянка Надія Щурук.

Нагадаємо, восени 2014 року розпочалися зйомки фільму "Волинь" про так звану "Волинську різню". Автор стрічки Войцєх Смажовський не зважає на історичну складність у трактуванні таких подій. Режисер впевнений, що його стрічка не нашкодить польсько-українським стосункам.

Зі слів першого заступника голови Українського інституту національної пам’яті Аліни Шпак, картина польського режисера Войцеха Смажовського «Волинь» торкається важких аспектів українсько-польських стосунків. У стрічці Смажовський показує трохи викривлену трагедію польського населення Волині. Вочевидь це зроблено із різних політичних мотивів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Бугшоп Показати IP 10 Жовтня 2016 10:01
"Східні області є нашою колонією, вони в певній мірі були завжди нею та мусять так залишитися . . . Ми маємо собі відкрито сказати: «Коли ми говоримо про «наші східні області», то ми розуміємо під тим, що ці області, які нині не є заселені поляками, в короткім часі мусять бути ними заселені. Якщо нам удасться ці плани здійснити, щоб дістати значно більшу область на Сході й шляхом полонізації злити її з Польщею, тоді ми здобудемо таку позицію, яка нам дозволить по кількох десятиріччях хапати землі ще далі аж до наших історичних кордонів». Це значить, що у першій чверті ХХ ст. поляки прагнули відновлення збройним або дипломатичним шляхом Речі Посполитої в історичних кордонах 1648 року, а не етнічних межах польського народу" - Пілсудський Похід Пілсудського в Україну провалився. Москва і Варшава, погодилися на мир коштом поділу України і Білорусі. Пільсуцький зрадив українців й уклав з росіянами 2 листопада 1920 перемир'я, поляки роззброїли українських військовиків і замкнули в концентраційних таборах.
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 11:19
Жодних політичних мотивів у фільма може і не бути. А українцям треба навчитися дивитись правді в очі - що було, те було. Звикли сірими та убогими прикидатися, ми бідненькі, від Російського імперіалізму постраждалі, пошкодуйте, накорміть нас. А самі готові ножичком штрикнути тихцем-нишцем, якщо цього вимагає "свідомість-патріотизм". Українцям треба навчитись не скиглити вічно, а чесно і мужньо визнавати свої помилки і йти далі. Вигідну для себе позицію вибрали. АЛЕ ПРИНИЗЛИВУ.
Українець Показати IP 10 Жовтня 2016 13:36
Поляк і росіянин одного поля ягоди. Окупанти!!! Це перші вороги України що доказала історія котра їх нічого не навчила.
Волинським Шошонам Показати IP 10 Жовтня 2016 13:39
Пора написати усю правду про осадників на Волині, зняти фільми відкрити розділи в музеях. українці не спіть!!!! Пишіть книги !!!!! Ворог "брат" не спить історики ви де?
студент в Польщі Показати IP 11 Жовтня 2016 10:19
коментар було видалено
одні за правду Показати IP 11 Жовтня 2016 13:46
кладуть голови на плаху, а інші в ту ж мить падають на коліна, зраджують, продаються аби виклянчити собі якусь дещицю... Раби, подножки, грязь Москви, Варшавське сміття- ваші пани, Ясновельможнії гетьмани, Чого ж ви чванитеся, ви ! Сини сердешної України! Що добре ходите в ярмі, Ще лучче, як батьки ходили.Не чваньтесь, з вас деруть ремінь,А з їх бувало , й лій топили ! ... Кайданами міняються, Правдою торгують.Схаменіться, недолюди, Діти юродиві!( Т.Г.Шевченко "І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Україні і не в Україні моє дружнєє посланіє", 1845 р.)
БЕРЕЖІМО УКРАЇНУ ВС Показати IP 11 Жовтня 2016 13:47
А я вважаю, що потрібно діяльно любити свою землю. Бо патріот- це той, котрий береже цілість свого роду, виховує родину в порядності і національному дусі, береже в родючому і красивому стані землю, яку дали Рater-Господь і pater-батько. Це істинний патріот, живий стовп нації, а не той, хто лише збуджено плеще язиком про любов. Кожен хлопчик має виростати борцем, що готовий захистити як родину, так і вітчизну, і віру. А живучи сьогодні, в важкий для країни час , повинен боротися за вдосконалення життя своєї родини і вітчизни. Тоді можемо бути спокійними за наш народ, за нашу країну. Робіть те, що переживе нас. РОБІТЬ ЦЕ ДЛЯ ЗАГАЛЬНОГО ДОБРА, ДЛЯ БАТЬКІВЩИНИ, ДЛЯ РОДИНИ. Як мало залишилося духу українського, спостерігаючи за рабською покорою співвітчизників.Болить душа , крається серце... Господи, те зло залишилося і по сей день! А де взяти того духу - його винищили ! І не видно просвітку. Одні за правду кладуть голови на плаху, а інші в ту ж мить падають на коліна, зраджують, продаються, аби виклянчити собі якусь дещицю...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus