USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Сільський ФАП на Волині отримав сучасні медичні апарати

3 Січня 2017 19:00
Село Брище знаходиться за 15 кілометрів від Луцька. Сюди звозять весь непотріб із обласного центру та навколишніх населених пунктів. Сміттєзвалище, яке розташоване на території села, помітно погіршує екологічну ситуацію. Через це у людей виникають різноманітні захворювання. А в місцевому фельдшерсько-акушерському пункті не можуть надати первинну медичну допомогу через нестачу необхідного медичного обладнання, інформують у прес-службі Фонду Ігоря Палиці "Тільки Разом".

«Переважно люди мають гіпертонічну хворобу. По можливості надаємо долікарську медичну допомогу. Також є хворі діабетом. Але не вистачало глюкометра. Щоб поміряти рівень цукру в крові, відправляли в рокинівську амбулаторію», – каже завідувач ФАПу в селі Брищі Анатолій Бойко.

Однак більшість населення – пенсіонери та багатодітні сім’ї. Не всі мають власний транспорт та змогу долати 5 кілометрів, щоб дістатися на медогляд до Рокинівської амбулаторії.

«До Рокинів незручно добиратися, тому що це можна зробити о 8.00 і о 17.00. Тобто, двічі на день», – пояснює голова ініціативної групи Ігор Піскар.


Первинну медичну допомогу в Брищі надають у сільському ФАПі. До минулого року він функціонував щодня. Оскільки зараз фельдшер обслуговує два села, за допомогою люди можуть звертатися лише тричі в тиждень.



«Коли двоє синів захворіли на ГРЗ, терміново був потрібен інгалятор. Я побіг до сусідів, добре, що позичили. Тоді зрозумів, що це дійсно проблема», – каже Ігор Піскар.

Нагальна проблема стала поштовхом для громади написати проект «Сучасна медицина в село». Ініціативна група подала його у представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«У Брищі дітки мають проблеми з дихальною системою. Це найпоширеніша хвороба. А медицина, як відомо, зараз недофінансовується. Це дуже страшно. Село потребує сучасних медичних апаратів», – каже керівник Луцького районного представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Наталія Рубльова.



У підсумку реалізованого проекту спільно вдалося придбати для ФАПу ваги для немовлят, глюкометр, інгалятор компресорний та тонометр.


«Сьогодні ми на ФАПі можемо виміряти рівень глюкози в крові пацієнта, тому що маємо глюкометр. Також придбали чудовий інгалятор, тепер можна проводити фізпроцедури діткам з ГРВІ», – задоволений Анатолій Бойко, завідувач ФАПу в селі Брищі.

Нагальна проблема згуртувала мешканців села. Люди відчули підтримку та допомогу. А втілений проект – стимул і далі працювати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
тиць-здиць Показати IP 3 Січня 2017 19:17
круто! такого і у феофанії не бачили!
111 Показати IP 3 Січня 2017 22:48
Халат чоловічий купіть доктору!
Джордж Показати IP 4 Січня 2017 09:55
Значить сміттєзвалище погіршує екологію, а дизельні маршрутки, що задимлюють всю область - ні ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus