USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як школяру захистити себе

12 Квітня 2016 19:00
ДТП, пожежі, побутові травми… Як не розгубитися, не запанікувати, не злякатися, а терпеливо й рішуче надати першу невідкладну допомогу тим, хто цього потребує. Спеціальним навичкам юних лучан навчали кваліфіковані інструктори Громадського формування «Варта порядку».

Так, освоїти базові навики цивільної, а також тактичної медицини мали змогу 9-класники із Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького. Відповідні курси організували за ініціативи голови ГФ «Варта порядку» Олександра Тиводара. Однак, слід зауважити, що таких зустрічей з «вартівцями» просили і, власне, батьки учнів, які захотіли здобути навиків самозахисту і надання першої невідкладної допомоги.
«Своєю чергою, ми не змогли їм відмовити, бо ж будь-яку хорошу ініціативу потрібно заохочувати», - наголошує член «Варти порядку» Олександр Луцака.
Тож, з величезною цікавістю юнаки та юнки слухали про те, як спиняти кровотечу, проводити серцево-судинну реанімацію, накладати джгут, а також про те, як правильно діяти під час надання допомоги пораненим в умовах бойових дій.

- Дуже важливо вміти адекватно реагувати на надзвичайні ситуації, адже нинішнє життя – непередбачуване. Можуть мати місце і теракти, і неординарні ситуації, на які людина повинна реагувати правильно й без паніки. Вміння надавати першу домедичну допомогу - дуже актуально саме сьогодні. Раніше дітям таку інформацію надавали у школах. Але ця інформація була неповною, так би мовити, на «радянському» рівні», - розповідає інструктор із питань надання домедичної допомоги, член ГФ «Варта порядку» Сергій Захарчук, який свого часу пройшов спеціальні курси у «Госпітальєрів».
- Так точно! З власного досвіду знаю, що під час уроків медицини у школах не давали відповіді на елементарні питання. До прикладу, йшла людина вулицею, їй стало погано. І що робити? Як дізнатися, чи це інсульт, чи інфаркт? Які дії повинні бути першочерговими? Часто в таких ситуаціях люди збираються у натовп, не знаючи, що робити далі. Ви ж пам’ятаєте нещодавню аварію, коли по проспекту Грушевського під колеса автівки потрапила молода жінка? Людина лежить на землі, стікає кров’ю, а натовп хаотично вирішує, що з нею робити, перевертати чи ні. Висновок: мало хто знає, як надавати першу домедичну допомогу. А ми й розказали, й показали саме те, що зустрічається на кожному кроці й згодиться у повсякденному житті. Але для загального заохочення ми проведемо ще й декілька занять із тактичної медицини. Молодь ініціативна, вона активна, допитлива, їй це цікаво, чому б ні – підтримує колегу «вартівець» Олександр Луцака.

ЧИТАТИ ЩЕ: МЕДИЦИНА У ЗОНІ АТО. НЕПИСАНІ ПРАВИЛА, ВИКАРБУВАНІ КРОВ’Ю

Неможливо не відзначити й захоплення від отриманих знань власне учасників занять. Зокрема, дев’ятикласниці Аня Клочак та Мар’яна Булат розповіли, що про медичні курси «Варти порядку» дізналися від однокласників. До того ж відвідати заняття дівчат спонукало й те, що після школи юнки збираються здобувати фах у медичному виші, тож відповідні знання будуть корисними їм і для успішного вступу. І, хоча учениці зізнаються, що у повсякденному життя ставати безпосередніми учасницями надзвичайних ситуацій їм не доводилось, відтепер вони сподіваються, що не розгубляться у кризових ситуаціях: «Такі навики можуть згодитися щодня, уже не кажучи про те, що в країні триває війна, і біда може прийти в домівку кожного. Щодня ми можемо стати свідками та учасниками подій, де будуть постраждалі, чи то внаслідок ДТП, чи зле стане комусь на вулиці. Тепер я не розгублюсь, не стоятиму перелякана, а знатиму, як діяти далі», - запевняє Аня.
Здобути у майбутньому медичну освіту мріє і 15-річний лучанин Ігор Голюк. Хлопець каже, що надзвичайна ситуація може спіткати будь-кого, а кожен свідомий громадянин повинен вміти оволодіти собою у той момент, коли необхідно надати медичну допомогти в умовах війни, яка все ще триває в країні.
«Під час занять я почерпнув для себе знання, що робити при артеріальній кровотечі, при ампутації кінцівок, як діяти при ДТП, тобто я дізнався про те, як надавати першу медичну допомогу при різних видах травм. А, як майбутньому медику, такі знання мені точно згодяться», - усміхається юнак.

Варто додати, що після теоретичних занять підлітки мали змогу спробувати застосувати набуті знання на практиці.
Текст та фото Вікторії СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus