USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

В Україні запровадили «собачі» ІТ-технології

5 Січня 2015 08:00
Луцькі захисники тварин повідомили про новітні ІТ-технології, з допомогою яких стає можливим вирішити проблему безпритульності тварин в Україні.

Так, директор КП «Ласка» Богдана Новарчук розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини про українсько-американський стартап Pet-register.net, який, на думку розробників, - єдине сучасне рішення, що дозволить ветеринарному лікарю вести діяльність своєї клініки.

Pet-register.net– це «хмаркова» CRM для ветеринарів з доступом у міжнародну базу зареєстрованих даних.

Зауважимо, що CRM (з англійської Customer Relationship Management) – прикладне програмне забезпечення для організацій, призначене для оптимізації маркетингу та покращення обслуговування клієнтів шляхом зберігання інформації про них та історію взаємовідносин з ними, встановлення та покращення бізнес-процесів і подальший аналіз результатів.

Про так звані «собачі» інновації розповів один із засновників програмного забезпечення, мешканець міста Дрогобичі, Віктор Копач.

З його слів, нова програма має в собі модулі складу, планування прийомів, бухгалтерію та аналітику. У ній передбачені такі функції, як нагадування клієнтам про ревакцинацію, тож, ветеринарний лікар, натиснувши лише одну клавішу, може синхронізувати запис з міжнародною базою данних animal-id.info.

З 2010-ого року спільно з організаціями, які займаються реєстрацією тварин в інших країнах, та волонтерами члени ГО «Центр сприяння ідентифікації тварин» організували міжнародний проект animal-id.info. Наразі проект є частиною Європейського об єднання баз даних Europetnet. В Україні він, за умови підтримки Міністерства екології та природніх ресурсів, обіцяє стати загальнодержавною платформою ідентифікації тварин.

Однак, поки в країні немає держрегулювання питань реєстрації та ідентифікації тварин, рішення про участь у проекті приймаються на рівні міста. Перше місто, яке почало співпрацю з проектом, – це Луцьк. Згодом реєстрацію впровадили у Донецьку, Чернівцях, Львові, Дніпродзержинську, Рівному, Одесі та інших.
В animal-id.info реєструються ветеринарні клініки та організації з більшості міст України. Так, спільно з Асоціацією зоозахисних організацій України ГО «Центр сприяння ідентифікації тварин» впроваджує в життя комплексний підхід зменшення чисельності тварин гуманними методами.

Коли і як лікарі зможуть користуватися цією програмою?

Повний реліз програми вийшов 1 січня 2015 року. Тому кожен ветеринарний лікар, пройшовши реєстрацію на сайті Pet-register.net, зможе одразу приступати до роботи.

А скільки ж коштуватиме таке задоволення?

Реєстрація і користування для всіх лікарів - безкоштовне. Платним буде тільки розширений функціонал, до прикладу, бухгалтерія, аналітика, СМС-модуль.

Для чого кінологічним організаціям користуватися animal-id.info?

При чистопородному розведенні тварин кінологічний клуб - це перша організація, що ідентифікує тварину, в основному татуюванням. Але такі жорстокі методи повинні відійти в історію, адже клеймування - це боляче та неефективно. Єдиний, на думку розробників, надійний метод - ідентифікація транспондером, так зване чіпування. Для клубів ми розробили спеціальний кабінет, де вони можуть обліковувати ідентифікованих тварин. Так, в системі формується дерево родоводу тварини.


Яка наразі ситуація з вирішенням проблеми безпритульності тварин в Україні?

Беручи до уваги методи, з допомогою яких вирішували цю проблему до недавнього часу і усвідомлюючи масштаби цієї проблеми в Україні, висновок напрошується сам: старі методи не працюють. Ми маємо поодинокі спроби волонтерів та поодинокі намагання деяких державних організацій. Однак в Україні немає єдиної злагодженої роботи громадських організацій та держави. Поки ГО та волонтери намагаються подолати«вершину айсберга» і сваряться між собою, державні структури здебільшого відмивають гроші.

Які Ви бачите методи для вирішення проблеми безпритульних тварин?

Першою чергою, потрібно зменшити кількість тварин гуманними методами. Це можливо тільки при комплексному підході. Зокрема введення обов'язкової ідентифікації та реєстрації власницьких тварин; пропаганда та впровадження системи адопції безпритульних тварин; розроблення законодавчої бази, яка зобов'яже власників стерилізувати своїх тварин та передбачить оплату за їх утримання; будівництво державою системи притулків та стерилізаційних центрів; роз'яснення, що таке гуманне поводження з домашніми улюбленцями в школах.

Яка роль спеціалізованих притулків для тварин та що таке адопція, про яку нині так «модно» розмовляти?

Adoptio - від латинського усиновлення. Адопція однозначно повинна стати трендом в Україні. Якщо хтось хоче придбати тварину, він першочергово повинен звернутися до притулків. На сьогодні в інтернеті конкурує велика кількість продавців тварин. Для продажу вони роблять красиві фотографії, рекламують тварин на багатьох ресурсах, беруть участь у виставках. Але ГО і волонтери повинні зрозуміти, що вони також - учасники цього ринку. Їхнє завдання - зробити такі передумови, щоб людина захотіла взяти тварину з притулку, а не купити на ринку.

Чим відрізняються притулки для тваринок за кордоном та на рідних теренах?

Під час робочого візиту до Сан Франциско я відвідав центр адопції товариства SPCA.
З першого погляду здається, що вони мають надлишкові кошти, тому зручні кімнати для кожної тваринки - це зайве.
Але за декілька годин моєї присутності з центру усиновили близько десяти тварин, при тому, що це - платна послуга. Також зі всіма тваринами в центрі SPCA працюють грумери, тренери, зоопсихологи. Майже кожна людина, яка бачить чисту доглянуту тварину, приймає рішення про всиновлення.
Така система повинна працювати і в Україні. Онлайн платформу для цієї системи ми розробляємо разом з багатьма притулками країни. Наразі платформа адопції є частиною міжнародної системи animal-id.info., але в перспективі буде незалежним проектом.
Яким чином Ви хочете змусити ветеринарних лікарів реєструвати тваринок?

Проводячи зустрічі з ветеринарними лікарями, я неодноразово чув, мовляв, ми не будемо реєструвати тварин, бо вже зареєстрували їх в ветеринарному журналі форми вет.No1. Після цього медики, зазвичай, вносять, чотирилапих у власну програму. Тому й обурюються, що ми хочемо, аби собак та котиків реєстрували у додатковій базі даних. З цієї причини ми вирішили об’єднати це все. Спільно з Вадимом Мельником та Дмитром Тісним ми створили українсько-американський стартап Pet-register.net. Це єдине сучасне рішення, яке дозволить ветеринарному лікарю вести діяльність своєї клініки. Цього літа в San Francisko Pet-register.net став фіналістом акселераційної програми від Lion Farm і міжнародна венчурна компанія Imperious Group інвестує в стартап 43000 доларів . Pet-register.net має в собі модулі складу, планування прийомів, бухгалтерія, аналітика. Передбачені такі функції, як нагадування клієнтам про ревакцинацію. Окрім цього, ветеринарний лікар, натиснувши одну кнопку, може синхронізувати запис з міжнародною базою данних animal-id.info.

Чи може реалізації проекту якимось чином допомогти міська влада?

Кожне місто має визначити стратегію, виходячи зі своїх особливостей. Міська рада має прийняти ряд рішень про обов'язкову ідентифікацію та реєстрацію, а також налагодити співпрацю з громадськими організаціями, волонтерами, ветеринарними клініками. У місті повинен бути передбачений орган або модератор, який регулює та здійснює контроль за ідентифікацією та реєстрацією.
В такий тяжкий час для України є багато інших надважливих питань, які потрібно вирішувати, а Ви хочете, щоб держава займалася ідентифікацією тварин?

Держава повинна будувати притулки і проводити стерилізацію тварин. Якщо це не робити, то наслідки обійдуться набагато дорожче. На прикладі Ізраїлю ми бачимо, як в умовах війни можна займати перші місця в таких галузях як ІТ, медицина та інші. Прийшов час владі навчитися працювати з волонтерами, а волонтерам - з владою. Також наведу приклад, як за підтримки міської влади в Чернівцях громадська організація взяла гранд від Європейського фонду. Для Луцька, Львова та Івано-Франківська ЄС також виділив кошти. Україна постійно витрачає неймовірні суми на відлов, евтаназію та утилізацію безпритульних тварин. Це дуже велика дірка в бюджеті багатьох міст. А владцям, очевидно, невигідно, аби хтось знав правдиву кількість безпритульних тварин у місті. Система animal-id.info не потребує коштів з боку держави, і є ланкою, завдяки якій може формуватися бюджет для організацій, які займаються безпритульними тваринами. Система побудована так, щоб зацікавити всі сторіни, які можуть брати участь в ідентифікації та реєстрації, а саме - власників тварин; зооветеринарних лікарів; кінологічних організацій; громадськіих організацій та волонтерів; комунальних підприємств.

Яке, на Вашу думку, майбутнє чекає на чотирилапих та їх власників?

Я вірю, що в недалекому майбутньому такого явища, як безпритульні, голодні тварини на вулицях українських міст не буде. В кожному з них будуть збудовані майданчики для вигулу домашніх тварин. З огляду на стрімку тенденцію розвитку так званого «інтернету речей» і стартапів GPS, трекінгу і аналітики тварин, таких як Whistle та Tail, домашній улюбленець вже не зможе загубитися. В недалекому майбутньому смартфони будуть нагадувати власнику, коли треба вивести на прогулянку свого улюбленця та дистанційно міряти життєві показники тварини і аналізувати його стан. Успіх українського стартапу Petcube показує, що власники тварин зацікавлені в появі гаджетів для тварин, і те, що для нас зараз здається неможливим, стане повсякденною звичкою.

Хатинки для вихованців притулку для бездомних тваринок за кордоном
Один із засновників програмного забезпечення для реєстрації тварин Віктор Копач
Окремі кімнати для тварин у центрі адопції товариства SPCA у Сан-Франциско
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Гицель Показати IP 5 Січня 2015 08:37
А про людей немає коли і кому думати
пес до Гицель Показати IP 5 Січня 2015 09:53
А ти подумай сам.
ага до Гицель Показати IP 5 Січня 2015 13:50
тупий коментар як завжди знайдеться. Взагалі-то тут теж про людей піклуються, не буде бездомних тварин на вулиці, не буде нападів і укусів.
ага Показати IP 5 Січня 2015 13:51
Дуже цікава та потрібна інформація. Якщо люди дослухаються, все вийде.
Anonymous Показати IP 5 Січня 2015 16:14
такого у нас вообще не будит ... кто на такое деньги даст? в такое вообще не поверю новость безполезная
Юля Показати IP 5 Січня 2015 18:31
Гицель, всі тількі і чекають щоб хтось допоміг,а невже так тяжко самому йдучи повз кинути бродячому коту чи собаці кусок хліба? Чи тяжко купити якусь булку і дати поїсти бомжу? Та замість чергового бакалу пива купити буханку хліба і покормити тварин в зоопарку або навіть голубів на площі!!!!!!!!!!!!!!!!
Дима Показати IP 8 Січня 2015 10:21
Чудесно. Только вот кусок хлеба проблему не решит. Надо этого бродячего стерилизовать и найти ему дом.
Анна до Дима Показати IP 22 Червня 2015 08:50
В масштабах всей страны кусок хлеба ничего не решит, но одной конкретной собаке станет лучше. Это тоже важно. И еще. Я верю в то. что гуманное отношение к животным в итоге влияет на отношение человека ко всем живым существам. И к себе подобным в том числе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus