USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинський експеримент: патрулі міліціонерів з відеокамерами

29 Січня 2015 13:36
На Волині міркували, як покращити роботу патрульно-постової служби і що потрібно зробити в законодавчому полі.

Про це говорили учасники круглого столу, організованого за участю представників керівництва МВС області, Луцька та Громадської організації «Самооборона Волині» сьогодні, 29 січня.

Власне, ініціативу змін в роботі патрульної служби міліції озвучив представник «Самооборони Волині» Олександр Ніколайчук.
Нагадаємо, в країні посилений режим охорони стратегічних об’єктів життєзабезпечення, у тому числі й на Волині, крім того, посилили патрулювання вулицями Луцька.

Зі слів начальника обласного УМВС Петра Шпиги, складений перелік стратегічних об’єктів, які потребують посиленої охорони, і організували спільні патрулі за рахунок працівників спецпідрозділу «Світязь» та міліції особливого призначення з громадськими активістами. Також, зі слів головного міліціонера Волині, дії координуються й з прокуратурою, СБУ.
Днями відбувся інструктаж, спільний для працівників МВС та громадських активістів.

Олександр Ніколайчук озвучив пропозицію, як ініціювати системні зміни в діяльності правоохоронних органів. У Луцьку пропонують впровадити пілотний проект щодо реформування патрульної служби.

Так, в законодавчому полі активісти пропонують посилити відповідальність за порушення громадського порядку, за вчинення сімейного насилля, порушення режиму тиші і продаж алкоголю в нічний час. А щодо самих патрульних, то за отримання хабара їх пропонують звільняти з роботи без права поновлення на держслужбі пожиттєво. Але все це має бути зроблено в комплексі з підвищенням заробітної плати.

Гроші від діяльності міліції (йдеться про виписані штрафи) варто віддавати в повному обсязі на місцеві бюджети, у рамках децентралізації влади.

Ще одне нововведення, яке одразу ж і підтримали в УМВС – оснащення працівників патрульної служби спеціальними відеокамерами, які мають протиударні, водонепроникні футляри. Адже часто паперова робота – оформлення протоколів, рапорти займають чимало часу. Та й відеофіксація може спрацювати як психологічний момент для порушників і для правоохоронців: перші будуть поводитися адекватніше, спокійніше, а другі не матимуть можливості перевищувати свої повноваження, змінювати маршрути, вимагати хабарі.
Заступник начальника Луцького МВ УМВС Володимир Солоненко зауважив: кадри, відзняті такими камерами, не можуть бути основними доказами під час судових процесів, якщо відеокамери не сертифіковані. Однак як доказ для ознайомлення, або як відео в підтримку наявних доказів, вони можуть бути використані в суді. Тим паче, чинне законодавство України дозволяє працівникам міліції здійснювати фото- і відеофіксацію злочинів. І це на часі, додає він.

Власне, Олександр Ніколайчук продемонстрував і камери, якими обладнані патрулі Самооборони: в Китаї несертифіковані камери можна замовити по 90 доларів. Але їх можна й придбати в Україні з сертифікатом якості, щоправда, дорожче.
Відтак, учасники заходу домовилися: на Волині в якості пілотного проекту таку практику можна впровадити, не ініціюючи зміни в законодавстві. Петро Шпига навіть пообіцяв поміркувати, як втілити в життя цей експеримент, принаймні для луцьких патрульних.
Ще одна ініціатива, яку варто було б впровадити на законодавчому рівні: об’єднати патрульних ДАІ і патрульних міліції. Адже так вирішиться проблема мобільності патрулів. Однак таких патрульних треба й наділити відповідними повноваженнями.

Отже, впровадити відеокамери для патрульних на Волині можуть. З рештою змін – ініціатори звертатимуться в приймальну волинського народного депутата для врегулювання їх в законодавчому полі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 29 Січня 2015 21:28
В Самооборони????? КАМЕРИ???? ПОкажіть!!! ДЕ??? Я скільки груп перебачила в ЖОДНОЇ не було камери...
Зла Істота Показати IP 29 Січня 2015 21:36
дайте їм ще камери... навчіть стріляти, і розширте повноваження... і нікого до суду не тра буде притягувати. Мент гахне раз між очі і всьо...
до злої істоти до Зла Істота Показати IP 30 Січня 2015 18:42
страшно стало що нарешті тебе задокументують і тобі недопоможе адвокат бо твої дії будуть відзняті!!!!!!!
подымем экономику Показати IP 29 Січня 2015 22:27
китая и наших спиртовиков
Iaroslav Показати IP 30 Січня 2015 14:00
Shpuga nachalnuk UMVS???vu znaete hto ce????smishno ,pominiajte vlady a vge potim cameru davaite.ahahaha

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus