USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Навчання в Україні повинне здійснюватися державною українською мовою, - УКРОП

22 Жовтня 2016 18:00
Народний депутат від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич передала комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти пакет пропозицій до галузевого законопроекту, - повідомляє прес-служба УКРОПу.

Правки були напрацьовані Громадсько-експертною радою партії УКРОП з питань освіти. Основні зауваження представників УКРОПУ до законопроекту, який наразі готують до другого читання, стосуються мови навчання, фінансового забезпечення реформування освіти, долі малокомплектних шкіл, оплати праці в галузі освіти та стипендій, розповіла голова Громадсько-експертної ради Ірина Констанкевич, виступаючи з трибуни парламенту 21 жовтня.

Так, експерти партії наполягають на тому, що єдиною мовою навчання в школах, професійно-технічних навчальних закладах, вишах має бути українська. Мови національних меншин можуть вивчатися додатково. Фінансування освітнього процесу має здійснюватися з державного бюджету, оскільки перекладання фінансових зобов’язань на місцеві бюджети, спроможність яких утримувати школи та профтехосвіту викликає сумніви, може призвести до того, що діти в невеликих містах та селах будуть позбавлені доступу до освіти взагалі.

В УКРОПі також наполягають, що на фінансування освіти слід закласти не менш як 7% ВВП. «Закон, який передбачає істотне реформування галузі, не забезпечений належним фінансовим ресурсом. Тому добрі наміри, які в ньому задекларовані, можуть закінчитися поразкою», – заявила Ірина Констанкевич.

Депутатка також наголосила, що УКРОП, який послідовно відстоює малокомплектні школи, пропонує в галузевому законопроекті передбачити обов’язкове погодження органами місцевого самоврядування з громадою питань про закриття шкіл, в яких навчається менше 25 дітей. «Не можна проводити в країні реформи, якщо ми не дослухаємося до людей. Їхні потреби дуже далекі від тих, які викладаються урядом. Ми проти віртуальної концепції, яка пишеться в кабінетах і не має нічого спільного з дійсністю», – підкреслила представниця УКРОПу.

Також в «Українському об’єднанні патріотів» пропонують підвищити з наступного року заробітну платню не тільки вчителям, а й викладачам професійно-технічних навчальних закладів та вишів. Студенти ж повинні мати гарантоване право на отримання академічної та соціальної стипендій. Щодо запровадження 12-річної освіти, то, за словами Ірини Констанкевич, вона була б можлива як додаткова опція. «Не можна зобов’язувати всіх навчатися 12 років. Якщо молода людина бажає працювати, – то треба їй дати таку можливість. Крім того, перехід на 12-річне навчання не має фінансового підґрунтя. Тому ця реформа може закінчитися великим фіаско вже на старті», – наголосила народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Бі Показати IP 22 Жовтня 2016 18:31
Проголосувавши за свою зарплату, можна.
Анонім до Бі Показати IP 22 Жовтня 2016 19:07
100% тепер можна питння мов піднімати...
123 до Анонім Показати IP 22 Жовтня 2016 20:39
У ВР всі- агенти Путіна, бо вміти так налаштувати населення против влади повинні тільки вороги свого народу. Таке враження, що депутати готові не їсти, не пити і переймаються виключно питаннями мови, початком Другої світової і вишукуванням призрака комунізма в Україні.
мати до 123 Показати IP 23 Жовтня 2016 11:12
Ну що наїлися діти ковбаси нарешті.....
а шо Показати IP 22 Жовтня 2016 20:10
іврит чи ідиш став державною мовою
дід-пихто до 123 до а шо Показати IP 22 Жовтня 2016 22:46
Та ні шановний, повага до себе і держави починається з повагою до своєї мови (або до мови народу, серед якого ти живеш). За декілька років до війни я звернув увагу на мапу донецька, де всі назви були написані великими російськими та знизу дублювалися малесенькими українськими літерами. Краще б вже не дублювали. Чим це все пахне понюхали вже дуже багато людей. На превелику жаль, таку ж ганьбу я побачив і в себе в Харкові і теж на мапі. І це ось недавно.
123 до дід-пихто до 123 Показати IP 22 Жовтня 2016 22:53
Ну так... Мова - це головне. Можна не їсти, не пити, а тільки пишатися тим, що ми горда нація. Навіщо нам сите життя? Гідне наше життя, це, насамперед, українська мова навчання і Степан Бандера - герой України. А що люди вмирають, бо нема за що лікуватися - то це дурне, про це патріот-українець не має права думати, це все можуть казати несвідомі українці. Може й так. Але, як на мене, то не час мовним питанням ворошити вогнище неспокійної України.
ірина Показати IP 22 Жовтня 2016 20:21
тільки не ставате подібними на фаріон
Патріот Показати IP 22 Жовтня 2016 20:58
Людина повинна вчитися будь-якою мовою яка дозволить здобути кращі знання. При цьому українська, тобто державна мова, повинна вивчатися в повному обсязі. Тільки здобувши якісні знання люди зможуть принести користь своїй країні. Все інше просто диктат, а не намагання зробити щось корисне для країни та людей.
Неук до Патріот Показати IP 23 Жовтня 2016 00:14
"...чужого навчайтесь-і свого не цураитесь"
Андрій Показати IP 22 Жовтня 2016 22:53
Нашо їй той укроп. Тільки рейтинг опускає. Констанкевич то казала, а не укроп. Треба створювати партію жінок. Вони покерують як і в кожній сїмії. Буде і прибрано, і ситі всі будуть, і гроші в загашнику появляться в усіх
Ая Показати IP 23 Жовтня 2016 05:17
Просто не розумію. як то може бути. Є країна яка має одну з найкращих мов світу, має свою понад 1000 літню історію і....в парламенті, в медіях, на вулиці, в крамницях (НЕ МАГАЗИНАХ) корінне населеня спілкуєтся мовою бувшого ОКУПАНТА. Не розумію теж, яким то чином і для чого виникає проблема навчання державної мови в школах? Ви не знаєте того, що чужою мовою розмовляє тільки окупант або турист.
123 до Ая Показати IP 23 Жовтня 2016 08:54
А чому Вас не коробить від засилля англійської мови? Вона взагалі не є мовою, навіть спілкування між людьми в Україні, але в рекламі, в тому числі наружній, музиці, молодіжному сленгу- засилля англійської. Це нормально?Нормально для Вас? Ви не помічаєте цього всього? Чому? Старшим людям вже важко зрозуміти часом мову телебачення від засилля іншомовних слів. Російська, якою говорить майже половина населення країни- це мова окупанта для Вас? Для вас вже половина України - окупанти?!! Якщо Ви будете проводити надалі таку політику, то від України не залишиться нічого! Бо особисто для мене насильне нав'язування призводить тілько до спротиву!А якщо вас ненавидіти почнуть цілі регіони УКраїни&
Ая до 123 Показати IP 24 Жовтня 2016 05:46
123 і багато інших всезнайків по нинішній день не розуміють і чи взагалі спроможні зрозуміти, що кажда нормальна держава має свою державну мову і вона обовязує її громадян. Якщо бувають ситуації що хтось мови не знає, тоді спілкуються з людиною при помочі перекладача. В Україні натомість є якраз навпаки, тупий шовініст москаль, який жре український хліб, щоб принизити корінне населеня спілкуєтся явно і голосно своїм суржиком. Він навіть не знає, що його їзік в 40 відсотках є збираниною чужих слів. Для кращого розуміння проблеми наведу кілька прикладів. У Франції цілковито заборонено вживати чужомовні слова і в рекламах теж. Канада має офіцийно дві державні мови англійську і французьку, З тим що офіцийно французька є у Квібеку, Решта Канади розмовляє англійською, з тим як я вже зазначив вище, коли заходить потреба тоді перекладач помагає людині полагодити справу. А в нас-зайшов я колись до банку у місті Кременчук з наміром просити про платну послугу, На моє поздоровлення почув я у відповідь мову окупаната. Тоді попросив когось хто знає українську, серед трійкі сидящих ніхто не знав. Попросив я завести мене до директора. Пішли ми до габінету, де чоловік званий директором, на моє питання чому мені не хочуть надати послуги коли я звертаюсь державною? Директор попросив в мене вибаченя, але якраз той робітник з яким я прийшов одружений з росянкою і ... І я запитав його-чи коли він поїде в Москву і незнатиме ргусскаго язіка то чи тоді захочуть розмовляти з ним? У відповідь він почав затинатись і пояснювати: но знаєте і таке якраз яке і я знаю. Я лиш втратив час але заробити зайдам не дав. Заїдьте до Польщі і там пробуйте договоритись іншими мовами, вас обізвуть і ще можуть влупити, як то нераз вже з нашими нещасниками бувало. Пробуйте в Румунії чи Угорщині. Тільки в Україні є такі що всім лижуть і принижують мову і народ. На кінець хочу пригадати слова Безсмертного Тараса: ПОМАГАЙТЕ НЕДОЛЮДКИ МАТІР КАТУВАТИ.
не Бе не Ме Показати IP 23 Жовтня 2016 11:14
Украинский миллионер из США отправил на Донбасс бесплатно 200 тонн гуманитарки и беспилотники для ВСУ
Ladko Показати IP 23 Жовтня 2016 14:31
Складається враження, що коментарі пишуть в більшості "хахли" і "тутешні"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus