USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Виступи Саакашвілі розпалюють національну ворожнечу

17 Лютого 2017 19:29

Правозахисник Олег Курчин звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням відреагувати на антидержавницькі дії екс-голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі.

Про це він розповів ІНФОРМАТОРу, коментуючи подану до Генеральної прокуратури заяву.

Юрист дійшов до висновків про державну небезпеку політичної діяльності лідера “Руху нових сил”, проаналізувавши низку публічних виступів Михеїла Саакашвілі.

Заява1

Зокрема, у відеозаписі Михеїла Саакашвілі, знятому на Донбасі близько тижня тому, на переконання правника, колишній голова Одеської ОДА дозволив собі висловлювання, які могли спричинити розпалювання національної ворожнечі серед громадян України, насильницьку зміну та повалення конституційного ладу.

“Сьогодні я подивився вранці інформацію. Дві інформації. Українська влада вранці оголосила, що можуть бути віялові відключення через, як вони кажуть, блокаду постачання вугілля, а через декілька годин на зустрічі з прем’єр-міністром Молдови, влада України обіцяла збільшити поставки електроенергії в Молдову.

По-моєму, у нашої влади обсяг пам’яті, як у акваріумних риб. Ми маємо справу з олігархічною блокадою України, у тому числі в енергетичній сфері”, – сказав у своїй заяві Саакашвілі.

Також у записі Михеїл Саакашвілі дав характеристику Ринату Ахметову.

“Цей олігарх, як і всі олігархи, – ворог України. І ця людина продовжує жити вільно в Києві, будувати палац під Києвом, отримувати надприбутки. І поки він отримує надприбутки – війна триває.

Як тільки громадянин Ахметов – віялові відключення – негайно його арештувати, негайно посадити і змусити зі своєї кишені заплатити за вугілля за ту ціну. Взяти вугілля за ту ціну, зі своєї кишені, продати його будинок, палац під Києвом, продати безліч його майна, і по всьому світу і змусити його повернути гроші українського народу.

Як тільки Ахметов буде посаджений, я вас запевняю, ніколи в житті у нього не буде бажання когось відключити і когось заморожувати”, – заявив політик.

Під час свого виступу у Новоград-Волинському на початку лютого 2017 року Михеїл Саакашвілі озвучив твердження, які можуть спричинити обмеження прав громадян за ознаками регіонального походження.

“Я знав, що вони всі будуть заважати і, звичайно, всі вони заважали. Це все-таки – сепаратистський регіон.

Влада там – все сепаратисти, я сподівався, що хоча б з інтересів самозбереження (вони нам, – ред.) допомагатимуть. Виявляється, їм легше домовлятися з сепаратистами, “віддерибанити” їм гроші, ніж домовитися з будівельниками української держави і їх підтримати”, – висловився колишній очільник Одещини.

Олег Курчин пояснює, що основним безпосереднім об’єктом злочину, передбаченого статтею 161 Кримінального Кодексу України, є рівність громадян у їх конституційних правах та рівність їх перед законом як принцип конституційно-правового статусу людини і громадянина.

Як з’ясував юрист із зазначених відео, слова Михеїла Саакашвілі можуть бути спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, обмеження прав за ознаками регіонального походження та майнового стану.

“Оскільки під діями, спрямованими на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі і гідності слід розуміти будь-які дії, метою яких є значне посилення серед певних груп населення настроїв неприязні, почуття сильної ворожнечі та огиди до інших та інші випадки, в діях Саакашвілі вбачається посягання на охоронюваний законом об’єкт злочину, передбаченого ст.161 КК України.

Висловлювання екс-очільника Одещини за своїм наслідком можуть розпалити національну ворожнечу між всім українським народом та окремими регіонами, а також обмежити права громадян за ознаками майнового стану, етнічної, регіональної приналежності”, – йдеться у заяві про кримінальне правопорушення, поданій Олегом Курчиним до Генеральної прокуратури.

Правник додає, що Саакашвілі також надав оцінку, висловлену у негативній і критичній формі, стосовно дій української влади, що може призвести до протистояння та заворушень в Україні серед громадян у зв’язку з різними політичними поглядами.

Олег Курчин наводить приклади таких висловлювань:

«Олигархическое правительство»;

«Мозг у правительства Украины – как у аквариумных рыб»;

«Нужно менять эту Раду»;

«Страна не управляется, страна пущена на произвол судьбы»;

«Когда в Украине будет нормальное правительство?»;

«В Одессе мы впервые показали Администрацию, которая не берет взяток»;

«Мы впервые создали прецедент некоррупционной таможни в Одесской области».

На думку юриста, висловлювання Михеїла Саакашвілі стосовно Рината Ахметова можуть сприйматися як обмеження прав останнього за ознаками майнового стану, оскільки конфісковувати власність особи можливо лише на підставі рішення суду, а не примусово не уповноваженими особами, як закликав у своєму зверненні екс-очільник Одеської області.

“Вважаю, що висловлювання стосовно Одеської області можуть призвести до обмеження прав громадян за ознаками регіональної, етнічної приналежності та місця походження.

Вважаю, що  будучи висококваліфікованою особою, яка має політичний досвід, Саакашвілі усвідомлював, що всі його висловлювання спрямовані на розпалювання національної ворожнечі серед громадян України, обмеження прав громадян за ознаками регіонального, етнічного походження, місця проживання та майнового стану, допускав та мав умисел до настання наслідків у вигляді насильницьких протистоянь з боку громадян.

На мою думку, Михеїл Саакашвілі вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 161 КК України, оскільки вчинив злочин спільно з групою осіб, про що свідчить наявність відеооператора на записі та висловлювань на тому ж відео Саакашвілі: «Мы возвращаемся с Донбасса», «Мы», «Мы – блокада»”, – підсумував Олег Курчин. 

Окрім того, адвокат вбачає у діях Саакашвілі склад кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 109 Кримінального Кодексу України – вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій за допомогою засобів масової інформації.

“Оскільки об’єктом злочину є встановлений Конституцією і законами України порядок створення і діяльності вищих органів державної влади, порушення якого створює загрозу безпеці держави у політичній сфері, тому вважаю в діях Саакашвілі М. посягання на охоронюваний законом об’єкт злочину.

Саакашвілі публічно закликав до зміни влади в державі, що підтверджується наступними відеозаписами”, – додає Олег Курчин у своїй заяві.

Як приклад, правник наводить уже зазначений виступ Михеїла Саакашвілі на Донбасі, а також інтерв’ю політика в ефірі 24 телеканалу на початку січня 2016 року.

«Отже, ми будемо дивитися ці цирки, поки буде ця політична влада. Так, вони купують голоси. Звичайно, за ідеали в цій Раді вже ніхто не голосує. Тому треба змінювати цю Раду. Тому що інакше вони будуть брати гроші, купувати голоси.

Звідки беруться гроші? Гроші беруться у державних підприємств. Хто фінансує державні підприємства? Українці з своих субсидій, пенсіонери, студенти, всі зі своїх субсидій», – сказав Саакашвілі.

Політик також додавав, що Україну “залишили напризволяще”, а президент України Петро Порошенко перебував у змові з депутатом-втікачем Олександром Онищенком.

В інтерв’ю на МТРК “Чернівці” наприкінці січня 2017 року Михеїл Саакашвілі продовжив антидержавницьку риторику.

Політик твердив, що він єдиний з усіх представників влади, “хто щось зробив”.

“Я єдиний з моєю групою створювали державу. Щойно вони зрозуміли, що можуть “уривати” менше грошей, і можуть втрачати контроль над ситуацією – їм відразу перестало подобатися”, – запевняв Саакашвілі. 

“Саакашвілі, який має великий досвід в політичній сфері, розумів та усвідомлював, що його висловлювання можуть спричинити сутички, протистояння та мітинги проти діючої влади, допускав та мав умисел до зміни конституційного ладу, державної влади.

Оскільки думку Саакашвілі як професіонала в політичній сфері враховує та слухає український народ, критика ним діючої влади може спричинити державний переворот з застосуванням насильства.

Будучи свідомим громадянином України, патріотом, хвилюючись за майбутнє України, за відгуки про Україну на міжнародній арені, працюючи щодня задля світлого майбутнього нашої країни, я не зміг не відреагувати на висловлювання Саакашвілі та прошу Вас перевірити, чи є в діях гр. Саакашвілі Міхеіла кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 161, ч. 3 ст. 109 КК України”, – звернувся Олег Курчин до Генеральної прокуратури.

Прошу

Окрім того, правник надіслав офіційний запит до голови Адміністрації Президента України та голови Комісії з питань громадянства Ігорю Райніну щодо підстав надання Михеїлу Саакашвілі українського громадянства.

Олег Курчин просить надати інформацію про те, у чому полягає державний інтерес для України у здобутті Михеїлом Саакашвілі громадянства та про те, чи повідомляв політик про наявність у нього інших громадянств. Правник також просить інформувати, чи було здійснено перевірку наявності у Саакашвілі громадянств інших країн та яким саме чином її здійснили.

Pfg2

Нагадаємо, раніше, 13 лютого учасники блокади окупованих територій закидали Михайла Саакашвілі яйцями. На залізничній станції «Бахмут» політику не вдалося провести виступ перед блокадниками: його вигнали з блокпосту, закидавши кортеж, в якому він пересувався, яйцями.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 17 Лютого 2017 19:58
Не вірю! Ось не вірю і все!
до кандидата Показати IP 17 Лютого 2017 21:16
поясніть тупому програмісту як кандидат юридичних наук - як можна зробити "витяг з сайту"?
ололо до до кандидата Показати IP 17 Лютого 2017 22:28
реверсінжинірінг зробив через ctrl U і скопіював в блокнот хтмл на робочий стіл
Село і Люди Показати IP 18 Лютого 2017 05:01
Ігоре Петровичу, для чого Ви робите рекламу Саакашвілі? Ще рік і люди самі зрозуміють, що він політично відпрацьований матеріал. Люди в даній статті не будуть читати текст, а дивитимуться відео..( це є найкраща реклама)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus