USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцькі держслужбовці зазирнули «за лаштунки» життя польських колег

13 Жовтня 2015 13:45
Задля обміну досвідом окремих працівників Луцької міської ради відправили у польське місто Торунь.

Про це під час оперативної наради у Луцького міського голови сьогодні, 13 жовтня, розповів заступник начальника відділу секретаріату Олександр Шеремета.

Під час перебування у Польщі кожен мав можливість набути досвіду за профілем у відповідному структурному підрозділі Уряду міста Торунь. Окрім проходження стажування, учасники делегації мали можливість ознайомитись з роботою підприємств та установ, оглянути важливі інфраструктурні об'єкти.

Так, з 13 до 18 вересня делегація працівників Луцької міської ради з метою обміну досвідом роботи в рамках польсько-українського проекту підтримки реформування органів місцевого самоврядування, відвідали місто-партнер Луцька - місто Торунь Республіки Польща.


«Варто зазначити, що в Уряді міста Торунь усі службовці працюють за контрактом. Графік роботи відділів - з 7.30 до 15.30 без обіду, хоча є такі підрозділи, що працюють до 21.00 у дві зміни. Щорічна відпустка складає 26 днів і є обов’язковою для використання», - розповідає пан Олександр.

З його слів, Рада міста Торунь 7-ї каденції (2014-2018 роки) складається з 25 радних (депутатів), які обираються по мажоритарних округах та обов’язково від політичних партій. Депутати мають право працювати одразу у декількох комісіях, таких - 8 постійних та 2 дорадчих. Усі депутати отримують за свою роботу заробітну платню в 2000-2500 злотих, у залежності від посади, що займають в Раді.
Під час пленарних засідань Ради керує Голова Ради, який має 3-х заступників. Президент міста виступає в ролі запрошеного на сесії Ради. В президії сидять Голова Ради, його заступники, а також директор Бюро Ради та правник (юрист). Мешканці не мають право на виступ під час пленарних засідань сесій Ради, адже від них виступають депутати.

Усі проекти рішень на сесію Ради та матеріали до них депутатам надсилаються на електронні скриньки, додатково про це депутатів інформують з допомогою SMS. Сесії ради відбуваються не рідше одного разу в місяць, на розгляд виноситься близько 20-30 проектів рішень. Першими питаннями на сесії є інформація Голови Ради та Президента міста про стан справ в місті за попередній місяць.
Дорадчим органом Ради є Конвент Сеньйорів, до складу якого входять Голова Ради, його заступники та голови фракцій, які попередньо погоджують питання порядку денного сесій.

Цікавою функцією на офіційному сайті Уряду міста Торунь є «TORUNSMS». Суть її полягає в тому, що мешканці Торуня, попередньо зареєструвавшись, отримують на свій мобільний телефон інформацію про актуальні події життя міста. Зокрема, щодо зупинення чи обмеження руху вулицями, змін у русі автобусів та трамваїв, надзвичайних подій, анонси різноманітних культурних, спортивних та інших заходів, про проведення громадських обговорень щодо важливих проектів рішень міської ради, міського голови тощо.

У Торуні приділяють велику увагу збереженню зелених насаджень. Місто перераховує кошти приватним структурам, які займаються посадкою, доглядом та знесенням зелених насаджень. Якщо ж висадили неякісно траву, то міська рада вимагає провести додаткову підсадку, оскільки кошти не будуть заплачені за таку роботу. Те саме стосується і знесення дерев. Якщо підрядна організація не викорчувала пеньки, то міська рада кошти не заплатить.
Притулком для бездомних тварин опікується також приватна організація. Місто виділяє кошти на його утримання. Розрахований притулок на 400 тварин. В притулку проживають собаки, коти, кролі та чорно-бура лисиця.
На території костелу зростає пам’ятка природи місцевого значення - дуб, діаметр якого становить 160 сантиметрів. Висячі гілки не зрізають, а встановлюють металеві підпори.
На території міста Торунь розміщена Лісова дитяча школа. Головна мета створення цього комплексу – навчання дітей, виховання у них почуття любові до природи, спорту тощо. На її території розміщенні інформаційні матеріали про те, які є види грибів, дерев, птахів.
Також тут є футбольні та волейбольні поля, поле для міні гольфу, їдальня, корпус для проживання.
У Торуні встановлено 2 підземних майданчики для роздільного збору відходів. Вартість одного – 130 тисяч злотих. Коли мешканець викидає сортоване сміття, він вставляє карту, а при оплаті комунальних платежів, йому роблять знижку за те, що він сортує сміття.
Вдалося побувати й на полігоні для складання твердих побутових відходів. Перша черга площею 14 гектарів відпрацювала свій ресурс та законсервована. Нині тут видобувають біогаз.
Перед потраплянням на полігон все сміття проходить сортувальну лінію.

Побували учасники делегації й на очисних спорудах. У 2013 році на очисних спорудах побудована гідроелектростанція, яка повністю забезпечує їхні потреби в електроенергії. Також тут видобувають біогаз.
Члени делегації ознайомилися й з житловим фондом міста Торунь та принципами його експлуатації. Так, у них його обслуговує адміністрація по утриманню житлового фонду, спільноти мешканьові (аналог ОСББ) та Торунське будівельне товариство. Однак ніхто з вище перелічених організацій не надає послуг з утримання будинків, адже усі вони замовляються в приватних організаціях.
Також цікавою відмінністю є те, що комунальні квартири, які знаходяться у власності міста, не просто віддаються для приватизації, так як в Україні, а продаються за ринковими цінами. Мешканці, які проживають у комунальних квартирах, сплачують орендну плату, яка за станом на 1 вересня 2015 року становила 10,53 злотих за метр кубічний.

Одним із найкращих стимулів сплати за житлово-комунальні послуги є той факт, що коли за їх несплату у власників за рішенням суду забирають квартиру. Однак у польському законодавстві існує норма, що не дозволяє висиляти людей без надання їм альтернативного соціального житла. А тому, у зв’язку з відсутністю у Торуні необхідної кількості соціального житла, невиконаними залишаються 568 рішень суду щодо примусового виселення.

Всі ремонти житлового фонду - утеплення, капітальний ремонт покрівель, ліфтів та мереж проводяться за кошти мешканців, які накопичуються на спеціальному ремонтному фонді.

Серед важливих напрямків роботи міської влади Торуня є захист громадян з обмеженими можливостями. Для того, щоб ці люди відчували себе комфортно у повсякденному житті, велика увага приділяється громадському транспорту. Усі трапи до автобусів та трамваїв обладнані аудіо супроводом, візуальною та тактичною інформацією. Щорічно містом закуповуються 5 нових автобусів, які повністю відповідають потребам осіб з обмеженими можливостями.
У 2012-2013 роках владою Торуня закупили 4 нових міні буси, що обладнані спеціальним підйомником для інвалідних колясок. Щороку вони перевозять близько 120000 неповносправних людей на роботу, навчання, до реабілітаційних центрів, на спортивні чи культурні події міста.
Реформування медичної галузі Польщі розпочалося у 1999 році із вступом у дію закону про обов’язкове медичне страхування, що дало можливість медичній галузі перейти на нові більш сучасні технології, забезпечити пацієнтів невідкладною та плановою медичною допомогою, а лікувальні заклади - високоякісними витратними матеріалами, сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням, підготувати високопрофесійних фахівців.
Усі працюючі громадяни підлягають страхуванню Національним фондом охорони здоров’я. У структурі бюджету Національного фонду здоров'я третину становлять внески працюючих громадян (близько 9% від заробітної плати) та 2/3 - державні кошти. Лікуватися вони можуть як в державних, так і приватних клініках, але за умови, що Фонд підписав з лікарнями відповідний договір.

Проте, обсяг послуг, які оплачує держава, орієнтований здебільшого на надання первинної допомоги. Фонд не оплачує стоматологічне протезування, пластичну хірургію, вакцинацію.

На вулицях Торуня дуже багато відеокамер. Вони встановлені на будівлях в історичній частині міста, перехрестях тощо. Вся інформація з них виводиться на пульт Торунського кризового центру управління. Працівники центру можуть оперативно реагувати на усі надзвичайні ситуації, спрямовувати працівників поліції, пожежної охорони, швидкої допомоги у те чи інше місце.
Членам делегації вдалося відвідати «Мотоарену» та «Торунь Арену», будівництво Концертної зали, здати яку планують в грудні цього року. Тут буде два концертних зали. Велика вміщуватиме до 800 глядачів. Її особливістю стане величезна сцена, яка опускатиметься і підніматиметься. Також тут будуть заклади харчування, торгові заклади, конференц-зали тощо.

«Торунь Арена» - це мультифункціональна споруда. У ній є велика зала на 8 тисяч глядацьких міст, де можна проводити легкоатлетичні змагання, змагання з ігрових видів спорту. Є й тут тренажерні зали, майданчик для проведення тренувань, готель тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 13 Жовтня 2015 14:33
Особисто я вважаю, що для більшості українських чинуш і Луцьких зокрема, найбільш необхідною є екскурсія в СІЗО для формування чіткого розуміння наслідків збагачення за рахунок громади. А возити їх по польских "коляціях" нема чого - всерівно скажуть - "ооо - в них є гроші - то вони і роблять як люди". На жаль, як результат бідності і тупого совкового виховання, більшість із шановних держслужбовців не розуміє, що гроші на все це є не тому, що Європа багато дає, а тому - що майже не крадуть!
главспєц до Лучанин Показати IP 13 Жовтня 2015 17:50
Да ну - ненада.. Може начальство й має з чого потягнути бабла, а мені нема з чого - сиджу - штани протираю. Штани-то зараз дорогі - 500 грн на базарі. Якраз на 4 пари штанів у місяць і заробляю. Добре, що я дівка і співаючи на шкіряному мікрофоні мені про зепеху думати не треба)
катерина Показати IP 13 Жовтня 2015 16:32
Підтримую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus