USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Походеньки-поїзденьки: 5 днів у Грузії за 2000 гривень

12 Лютого 2014 13:40
"Одна з головних принад Грузії для українців – відсутність візи. В аеропорті вітаються, ставлять у паспорт штамп, фотографують і "Ласкаво просимо!", – розповідає 25-річний черкащанин Олександр Ткаченко. П'ять днів із своєї відпустки у грудні він провів у Грузії, - пише Gazeta.ua. До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини зауважило, що містами цієї чарівної країни їздять луцькі маршрутки "Богдан".

Давно хотів побувати в Грузії. А вийшло це майже випадково. У кінці жовтня, коли я продивлявся сайт Wizz Air, побачив ціну за перельот Харків - Кутаїсі - Харків - всього 418 грн. Наступного ж дня забронював квитки, але вже за 518 грн. Ціна потім падала до 318 грн, потім знову росла. Візейр порадував якістю послуг і ціною. До речі, безкоштовно можна везти аж 32 кг багажу.

Кутаїсі знаходиться за 14 км до аеропорту Копітнарі, тож майже в усіх знайомство з Грузією починається саме з цього міста. Населення 200 тисяч жителів, а з 2012 це ще й парламентська столиця Грузії. Зберігся історичний центр – старе місто часів Російської імперії. В місті є автовокзал, залізничний вокзал звідки можна доїхати в різні куточки Грузії.

Курс валют: 5 грн. за 1 ларі. Обмінників багато, проблем з цим немає, гроші можна поміняти і в аеропорту, ще до проходження паспортного контролю, але курс валют в місті кращий. Подекуди розплатитись можна і гривнями.

Двомісний номер у Хостелі в Кутаїсі коштував 25 ларі (125 грн). Умови непогані. Дуже добра хазяйка на ім'я Лейла. Жалілась нам, що перед нами було четверо поляків, які на чотирьох брали 60 літрів пива.

В магазинах повно українських товарів. Найбільше ж солодощів фірм "Рошен" і "Конті", всіляких снеків. Автобуси "Богдан". Навіть електричка з Махінджаурі до Батумі відремонтована в Україні. Були й банкомати "Приватбанк". Я зі своєї гривневої зарплатної картки знімав ларі.

Двомісний номер у хостелі в селі Махінджаурі неподалік Батумі теж коштував 25 ларі. Але там в кімнаті був телевізор, ванна і туалет. Кухня окремо. В дворі росло мандаринове дерево рясно всипане плодами. Не знаю, чи можна так робити, та рвав мандарини просто з дерева, як яблука.

Попри те, що в календарі грудень, найнижча температура зранку +2. Вдень близько 15 градусів. Я навіть купався в морі поблизу Махінджаурі. Температура води близько 12 градусів.

Грузинська гостинність і справді не міф. Особливо для українців. Я в магазин зайшов купити хліба і риби, а в результаті продавець захотів мене пригостити і ми прямо за прилавком цілу годину розпивали чачу. Дуже багато туристів з Польщі та України. Що вже казати, коли я в Кутаїсі знайому з Черкас зустрів.

Вина в Грузії не пив. Та і не був же у винних районах. Але брав домашнє на сувенір. За 20 гривень літр. Там у магазинах вин і коньяків менше, ніж в Україні.

Із грузинської кухні пробував хінкалі, шашлик, махінджаурі. Дуже відрязняється від того, що можна скуштувати в нас. Хінкалі дуже сподобались. Вони смачні, великі і недорогі – 2,5 грн штука.

Сподобалось у Батумському ботанічному саду. Повно всіляких рослин, фрукти на деревах: хурма, ківі, банани, мандарини. Вхід - 30 гривень. У парку вай-фай, але його на той час не було, бо напередодні був шторм. Для лінивих у саду можна замовити екскурсію електромобілем за 15 грн.

Найкраща атракція Батумі – канатна дорога. З пагорбу потім відкривається чудовий вид на все місто. Проїзд у дві сторони дешевший, ніж, наприклад, в Одесі в один бік – 15 грн. Видно, що в Батумі вклали багато грошей. Переважно турецький і азербайджанський капітал. Там великий порт. На набережній багато новобудов. Добре розвинута інфраструктура. Проїзд у маршрутці коштує 2,5 грн. Місто зорієнтоване на туриста: центр і набережна добре відремонтовані, багато людей знають російську мову.

Не сподобалось у Грузії те, що там всюди курять. Ми в Україні вже звикли, що у нас не палять у громадських місцях, а в Грузії курять всюди. В маршрутці з Кутаїсі до Батумі мужик відкрив вікно і курив. На вокзалі у Махінджурі касирка курила на робочому місці. Також не сподобалась хаотичність забудови. У нас балкони добудовують лише подекуди на першому поверсі, а там можуть аж до 16-го.

Одного дня вирішили з'їздити в Туреччину пообідати. З Батумі дуже близько і віза теж не потрібна. Одразу відчувається різниця. В Туреччині, на відміну від Грузії, ніхто не розмовляє російською, дороги кращі. Заїхали у містечко Хопа – 20 тисяч жителів, але в місті кілька 16-поверхівок, три готелі і рибальський порт. Курс валют: 1 ліра = 4 гривні.

На всі 5 днів поїздки пішло менше двох тисяч гривень з усіма квитками і проживанням включно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
чурка Показати IP 12 Лютого 2014 16:17
თბილისო - მზის და ვარდების მხარეო, უშენოდ - სიცოცხლეც არ მინდა, სად არის სხვაგან ახალი ვარაზი, სად არის ჭაღარა მთაწმინდა.
Лучанин Показати IP 13 Лютого 2014 09:26
სილამაზის საქართველოში ისევ მალე ვაპირებ წასვლა შვებულებაში

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus