USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Походеньки-поїзденьки: Дубаї очима українки. ФОТО

27 Липня 2013 19:00
Нещодавно моя знайома Тетяна повернулася з дуже спекотної та релігійно-суворої країни - Об’єднаних Арабських Еміратів.

Спочатку я трішки здивувався, чому ця країна, бо знаю, що Тетяна любить мандрувати Європою. Але, коли вона розповіла мені про свою подорож до Дубай, я не зміг втриматись і вирішив поділитися цікавою інформацією про країну у пустелі з читачами ВН.

Тетяно, чим вражають Об'єднані Арабські Емірати?

Коли я прилетіла в Дубаї, то побачила, що в аеропорту, кожен повинен пройти сканування сітківки ока. Щойно вийшовши з літака, відразу помітила відмінність в людях. Усі мусульманки одягнені в чорний одяг, за яким видно лише очі жінки, а чоловіки - всі в білому вбранні. У жінок одяг має назву абак, а у чоловіків - дішдаша.


ОАЕ складаються з семи еміратів - Абу-Дабі, Аджман, Дубай, Рас-ель-Хайма, Ум-эль-Кайвайн, Ель-Фуджайра і Шарджа. Країна розвивається, росте, там багато торгових комплексів, готелів. Цікаво, що на території ОАЕ є тільки три мечеті в які дозволяється вхід туристам, решта - закриті. Метро не порівняти з українським, воно все автоматизоване, потяги їздять без машиністів. У підземці є окремий блок потягів для жінок і дітей та окремий для чоловіків.


Дубаї поділені на квартали. В старому Дубаї - багато готелів, офісів, ринків, БуДубай - елітний масив міста.






Загалом в Еміратах дорогі шикарні дороги, корки зустріти - велика рідкість, за містом величезні автобани, які розвантажують рух у місті. В Дубаях припустима швидкість автомобіля до 90 км/год, але цим рідко хто зловживає, враховуючи величезні штрафи за ДТП. Найголовніше це те, що в Дубаях не потрібно платити податки, тому там живе багато заможних людей і вони ведуть там бізнес.


В Аравійському морі вдалось покупатись? Кажуть там дуже гаряча вода.

Береги Дубай омиває Перська затока, вода насправді дуже гаряча, температура в ній коливалась до 35 градусів тепла. Це, мабуть, зумовлено тим, що на дворі 40 градусів, і тому вода не встигає охолонути. Всі пляжі належать до парку громадського користування, але щоб потрапити на пляж потрібно заплатити 5 дирхамів (10 гривень). Заради моря туди не варто їхати, тому що воно гаряче, у більшості приїжджих мета – шопінг і огляд архітектури.

Чим тамтешнє населення відрізняється від українського?

Своїм способом життя. У арабів багато правил – не пити, не розмовляти із жінками. У заміжньої мусульманки є три радості життя - шопінг, зустрітися з подругою, покурити кал’ян. Жінки в Еміратах готові піти на будь-які жертви заради свого чоловіка. Є жарт, що мусульманки не розуміють європейок, чому ті вдома перед чоловіком ходять без макіяжу і в халаті, а на вулицю виходять нафарбовані і гарно вбрані.

Як і в Україні, так і в Еміратах - багато заробітчан. В Дубаях лише 15% корінного населення, яке є заможним і домінантним в країні, а всі інші 85% - приїжджі з Пакистану та Індії. Зустрічала я там і українців, і вихідців з СНД, які там працюють. За їхніми словами, там є можливість розвиватись. Вся велич і добробут Дубаїв побудована на дешевій робочій силі. Світові правозахисні організації дорікають Дубаям за це вже багато років, але це не дає ніяких результатів.

Алкоголь купити досить непросто, коштує він дорого, а за п’яний дебош можна сісти у в’язницю. Хоча в готелях і ресторанах проблем з покупкою алкоголю немає.

Як араби ставляться до туристів?

Негативу я не помітила - вони майже не звертають уваги на туристів. На вулицях місцеве населення не побачиш, воно їздить машинами, їхній бензин коштує на наші гроші - 3 гривні за літр. Місцевих жителів можна часто побачити в розважальних центрах. Араби дуже віддані Ісламу і в мене був острах, як вони реагуватимуть на християн із сходу, але мої страхи розвіялись, коли я побачила на одній із вулиць Дубай православний храм. Це, мабуть, через те, що араби самі розуміють, що завдяки туризму їхня країна розвивається і є відомою у світі і тому релігійна толерантність тут є ключовою.

Національні страви куштували?

Їжа досить гарної якості і дуже смачна, якщо порівнювати з мегаполісами, то краща ніж у Києві точно. Держава суворо стежить за якістю продукції. Вартість їжі дешевша, ніж у Харкові, набагато. Мабуть через особливості національної кухні або специфіки приготування багато хто набирає вагу.

Кухня дуже різноманітна, в ній широко представлений весь арабський світ, а також Китай та Індія. Європейські ресторани теж є, але я там не бувала. Проте до місцевої їжі звикнути важко, мені бракувало українських вареників, борщу і домашньої ковбаски.



Які види розваг любить тамтешнє населення?

В основному, всі ходять в молли (величезні торгові центри), там можна провести цілий день – шопінг, ресторани, кінотеатри. Я якось запитала у однієї арабської дівчинки:

- Що ти робиш з батьками у вихідні? - Ходимо в молл. - А що у свята? - Теж ходимо в молл. - А дні народження де святкуєте? – Так теж в моллі.


Пригоди траплялися?

Так, але їх було небагато. Ми загубили одну валізу з одягом, але все обійшлось, нам її повернули ще в аеропорту. А от моїй подрузі пощастило менше. Коли прилетіли в Дубаї, митники повідомили, що її багаж ще не вилетів з України, і вона була змушена чекати чотири дні доки він прилетить. Також був випадок, коли я не змогла зв’язатися із своїми рідними через Skypе. Як з’ясувалося згодом, він офіційно заборонений, за його використання – штраф. Місцеві мешканці розповіли, як можна обійти систему блокування і подзвонити.

Чи довелось тобі спостерігати якісь цікаві арабські обряди?

Хіба що Рамадан. Це найголовніше свято мусульман. Під час релігійного посту в Рамадан всім, навіть іноземцям та немусульманам, заборонено пити і вживати їжу на вулицях до заходу сонця. Це можна робити у себе вдома, або в дуже нечисленних ресторанах, де вікна заклеюють наглухо, щоб не образити почуття тих, хто поститься. За порушення – штраф, а якщо ви станете злісним порушником, то запросто можуть і депортувати.

Чи хотіла б ти там навчатись, або жити?

Жити в ОАЕ ніколи б не хотіла, принаймні найближчих десять років. Для нас - європейців - важко зрозуміти ганебне ставлення до жінки з боку чоловіка, обмеженість її прав та свобод. Навчатись там дорого. Безкоштовно там здобувають освіту лише ті, хто народився в Еміратах. Найкраще там тимчасово попрацювати. За 2-3 роки можна досягнути чималих висот і гарно заробити.

Якщо ви все ж таки надумали поїхати на відпочинок в Об’єднані Арабські Емірати, то вам варто знати, що нещодавно влада ОАЕ заборонила туристам носити бікіні та вузенькі плавки. Якщо ви не знаєте англійської мови, то краще візьміть із собою розмовник. Часто на вулицях Дубай можна зустріти попереджувальні знаки для туристів. І будьте уважні до кожної деталі у цій країні, тому що кожна помилка чи порушення тамтешніх правил може обійтися вам у чималеньку суму штрафу.













Розмовляв Антон СТАМБУЛЬСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Вінстон Показати IP 27 Липня 2013 20:12
Ну якраз для Волиньського краю новина!
Лм до Вінстон Показати IP 27 Липня 2013 20:56
Напевно, натякають, щоб ми потроху туди мігрували...
bios Показати IP 27 Липня 2013 20:57
Звичайно для Волині, не про комарів же розповідати на Світязі. Цікаво почитати .
Туристка Показати IP 27 Липня 2013 21:47
Хочу в Емірати
Чеширский Кот до Туристка Показати IP 27 Липня 2013 22:39
Поехали)
Туристка до Чеширский Кот Показати IP 27 Липня 2013 22:45
Правда поговаривают, что там женщины практически бесправны... Передумала. Лучше, в Болгарию :))
Вікінг до Туристка Показати IP 27 Липня 2013 22:50
Але як доводить героїня сюжету - звідти повертаються. Так, що їхати в Емірати не треба назавжди, а хоча б на місяць :)
Туристка до Вікінг Показати IP 27 Липня 2013 22:53
Воно то так. Але щось я не відчула, що дівчина крепко була задоволена поїздкою. Коли багато заборон - нема комфорту.
Семен до Туристка Показати IP 27 Липня 2013 22:52
Попав чолвік в рай. Ходить, турбот ніяких, але скучно. Бачить - екскурсія в ад. Записався, поїхав. Там дівчата, танці, випивка. Провернувсь назад, стало скучно. Знову на екскурсію, відірвавсь на повну, повенувсь -скука. Каже, я поїду назавжди туди. Оформили документи, переїхав. Зустрічає чорт біля казана і показує, ну залазь в казан. Чоловік говорить, а де дівчата, випивка. Чорт каже, ти, чоловіче, не путай туризм з еміграцією.
Бувалий Показати IP 27 Липня 2013 23:58
Все для українських Раш. Жах і примітив. Шмоття фуфло для росіян безмозглих, і українці за лейбами гоняться.
Pavel Показати IP 28 Липня 2013 22:53
Дійсно цікаво написано. Дякую.
Світлана Показати IP 29 Липня 2013 17:16
Дуже цікава стаття
Волиняка Показати IP 28 Серпня 2016 18:51
Красиво-жорстокий і обманливий світ, що перебуває під владою злого духа.
Мар'яна Показати IP 17 Січня 2017 00:19
Їду В Дубай на постійне місце проживання.
Євролучанка Показати IP 15 Січня 2018 12:40
нещодавно повернулася з Еміратів. половина, що написано - не погоджусь. там багато що дозволено, тільки якщо діяти в межах закону. але наш рагульський українець з його гонором і манерами там не приживеться. а загалом там дуже комфортно. люди привітні. так, краще не провокувати поліцію обіймами та прилюдними поцілунками. так, бажано не носити надто відвертий одяг, щоб не привертати увагу. так, там вимагають дотримання чистоти, порядку, правил дорожнього руху та міграційних законів. але якщо поважати їхні традиції та порядки - я б там жила. і до жінки вони цілком лояльно ставляться. все залежить від сім'ї та релігії.
мишко Показати IP 23 Червня 2018 10:22
ходили мої дівчата по пляжу і біля топлес по приколу і шо та нішо правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus