USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Походеньки-поїзденьки: Велике герцогство-«балкон» Європи. ФОТО

10 Серпня 2013 21:00
Про свою подорож у багатомовне бізнесове серце Західної Європи - Велике герцогство Люксембург розповідає користувач Hanrahan.

Одна з найзаможніших країн світу, колиска Європи без кордонів, досі лишається маловідомою для українців країною, яку плутають із карликовим князівством Ліхтенштейн. Люксембург лежить у серці Західної Європи. Назва держави походить від верхньонімецького слова «lucilinburch», що означає «мале місто». Втім, країну не можна однозначно назвати карликовою, адже тут живе півмільйона мешканців, що у кільканадцять разів більше, ніж у Сан-Марино чи Андоррі. До того ж люксембуржці не люблять порівняння із мешканцями Монако, яких вважають неробами - тими, які живуть за рахунок казино. Наразі Люксембург - один із ділових та фінансових центрів Європи.



Менталітет працьовитих та дисциплінованих люксембуржців подібний до німецького, хоча мешканці країни розмовляють трьома офіційними мовами - німецькою, французькою та люксембурзькою. На вулицях містечок найчастіше доводилося чути французьку, хоча німецьку вивчає у школі кожен громадянин країни.

Моє знайомство з Люксембургом розпочалося з однойменної столиці - міста, що розташоване на берегах річки Альзет у мальовничих Арденнах - невисоких горах, що чимось нагадують Українські Карпати.



Через горбистий рельєф у Люксембурзі є чудовий «балкон Європи», з якого відкривається краєвид на Grund, нижній квартал міста. Назва «балкон Європи» часто асоціюється і з усією державою Люксембург.








Місто перетинають багато гарних мостів, найвідоміший серед них - міст Адольфа 46 метрів заввишки.



Фонтани також часто є справжніми витворами мистецтва.





Пам’ятник Великій герцогині Шарлотті встановили поблизу міністерства закордонних справ. Жодної охорони поблизу державної установи не помітно.



Великий герцог Анрі - єдина людина в державі, яка має право їздити із кортежем охоронців. Біля входу до його палацу несуть варту вояки. Загалом у збройних силах Великого герцогства служить менше 1000 солдат.





У столиці мають свої офіси приблизно 1000 інвестиційних фондів та понад 200 банків, тож серед перехожих у центрі міста поширений діловий стиль одягу.



Головний католицький храм міста - кафедральний собор Нотр-Дам, заснований у XVII столітті.





У діловому кварталі міста я випадково натрапив на консульство Непалу - держави з одним із найбільш екстравагантних прапорів.



Відвідавши столицю під час державних свят, можна побачити безкоштовний концерт симфонічного оркестру на одному з майданів міста.



Один із центрів виноробства - містечко Реміх на берегах річки Мозель. У Реміху можна опуститися у підземелля, де в умовах стабільної температури зберігають пляшки з мозельським вином марки Сен Мартен. Вартість однієї пляшки становить від 8 євро.






Неподалік від винарні розташований фонтан із фігурою давньоримського бога Бахуса, який обертається навколо своєї осі. Завбачливі люксембуржці двома мовами попереджають, що вода у фонтані не питна.




Протилежний берег річки - Німеччина. Кордонів, звісно, давно немає, з однієї держави в іншу можна потрапити, перетнувши міст. Кажуть, німці подорожують у Люксембург з метою заправитися дешевшим бензином.





Довелося також побувати у селі з відомою усім назвою Шенген. Тут, поблизу місця, де була підписана вікопомна угода про скасування митного паспортного контролю між п’ятьма державами-членами Євросоюзу, нині встановили монумент.



Віанден - містечко в ідилічній місцині Арденн, відоме своїм замком.





Цікаво, що у містечку на таблицях із назвами вулиць вказують, ким була людина, ім’я якої носить вулиця.



Повернувшись до столиці, зауважив ще декілька цікавих деталей. Місто багате на цікаві скульптурні витвори, як класичні, так і сучасні.






Один із символів міста, обеліск на честь солдатів, які брали участь в обох світових війнах, увінчує Золота панна.





Попри бурхливе ділове життя, країна справляє враження дуже спокійної та ідеально впорядкованої.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus