USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

11 основних валютних обмежень, які Нацбанк ввів відсьогодні

4 Березня 2015 13:29
Національний банк України ввів чергові обмеження на валютному ринку задля стабілізації гривні та економіки в цілому. Нововведення запрацюють відсьогодні. Деякі з обмежень не нові – просто продовжили термін їхнього застосування ще на три місяці – до 3 червня включно. Скажімо, експортери й надалі мусять обов'язково продавати 75% валютної виручки. Крім того, українці матимуть право за один день купити в одній банківській установі валюти чи металів не більше, ніж на 3 тисяч гривень. Є й нові обмеження - НБУ заборонив знімати валюту з карток. Зробити це можна лише в гривнях. Про це інформують наші столичні колеги з ТСН.



11 ОСНОВНИХ ВАЛЮТНИХ ОБМЕЖЕНЬ, ВВЕДЕНИХ НАЦБАНКОМ УКРАЇНИ ІЗ 4 БЕРЕЗНЯ ПО 3 ЧЕРВНЯ 2015 РОКУ:

1) Розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів мають здійснюваться у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

2) Юридичні особи повинні обов'язково продавати на міжбанку 75% валютної виручки, що надійшла з-за кордону.

3) НБУ буде моніторити роботу банків щодо їхньої перевірки добросовісності платежів клієнтів. Якщо виявлять ризики та протиправні дії, вимагатимуть призупинити такі операції.

4) Погашати кредити, які українці та компанії взяли за кордоном (у нерезидентів), достроково заборонено, а лише не раніше строку, передбаченого договорами.

5) В одному банку протягом одного операційного (робочого) дня клієнт може купити валюти чи банківських металів на суму, що не перевищує в еквіваленті 3 тис. грн.

6) Перерахувати за кордон українці мають право не більше, ніж 15 тис. грн (в еквіваленті) протягом одного робочого дня. Із валютного рахунку – не більше 150 тис. грн у місяць. Є виключення щодо лікування за кордоном, транспортування хворих, оплати витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном, навчання, пенсії, зарплати тощо. 7) Банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на одного клієнта.

8) Банкам забороняється надавати клієнтам кредити в національній валюті (у тому числі за відкритими кредитними лініями та шляхом пролонгації раніше наданих кредитів), якщо в забезпечення виконання зобов'язань за ними надаються майнові права на кошти в іноземній валюті, що розміщені на рахунках у банках.

9) Уповноважені банки зобов'язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 15 тис. грн на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів як у межах України, так і за її межами незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку.

10) Видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях.

11) Уповноваженим банкам забороняється здійснювати операції з продажу банківських металів за безготівкові гривні юридичним особам/фізичним особам-підприємцям загальною масою, що перевищує протягом одного календарного тижня у межах однієї банківської установи на одного клієнта 3,216 тройської унції золота (еквівалент цієї маси в інших банківських металах, перерахований за крос-курсом, визначеним згідно з офіційними курсами банківських металів, установленими НБУ). У багатьох обмеженнях є виключення. Скажімо, щодо лікування за кордоном, транспортування хворих, оплати витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном, навчання, пенсії, зарплати тощо.

Детальніша інформація - в документах:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 4 Березня 2015 14:11
Большое человеческое спасибо!
Анонім до Анонім Показати IP 4 Березня 2015 17:14
то все Путіна рука.... план В... бо як казав Луценко план Б... по пустих прилавках ВВП вже виконав...(((((
виборець Показати IP 4 Березня 2015 14:24
Нацбанк: У вас ще є гривня або валюта? Тоді ми ідемо до Вас!!! А якщо не ми, то тоді прийдуть Луцьктепло та Луцьке підприємство електромереж!!!
Штефан, Луцьк Показати IP 4 Березня 2015 14:32
Хоча я є філологом за фахом, мені це не зрозуміло. Не за це ми стояли на Майдані, а за европейський добробут та щасливу долю простого українця.
Бичара до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Березня 2015 14:49
Я не умняк, але вийти i постояти пару мiсяцiв, а потом права качати, що райскоi жизнi не настало... То якесь тупе мислення. Шахтьорсько-донецьке.
555 до Бичара Показати IP 5 Березня 2015 10:35
Цілком згоден. Нам пора викорінити цю тупу віру, що стоянням можна щось змінити... МИ стояли на майдані, а ВОНИ прийшли до влади. МИ відводимо озброєння і стоїмо, обороняючись - ВОНИ ж атакують і гектар за гектаром захоплюють нашу землю. Нам порібні не жертви, а ГЕРОЇ - потрібні активні дії!
Duke до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Березня 2015 14:51
Навіщо тобі освіта ослику? Йди ще пострибай.
Думка Показати IP 4 Березня 2015 16:48
коментар було видалено
Чит Показати IP 4 Березня 2015 17:21
Тоді НБУ мав б ще ввести 12 пункт - вкладати на валютні депозити гроші в гривнях і переводити їх за курсом НБУ. було б справедливо.
Анонім до Чит Показати IP 4 Березня 2015 18:43
А где НБУ возьмет валюту для этого?
До думки Показати IP 4 Березня 2015 17:35
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus