USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Декомунізація у Луцьку: перейменовувати вже майже нічого

17 Квітня 2015 17:05
Процеси декомунізації у Луцьку розпочалися набагато раніше, ніж Верховна Рада заборонила в Україні комуністичну ідеологію та символіку.

Про це розповів секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко в інтерв’ю для «Громадського.Волинь».

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.

Яскравий приклад декомунізації, зі слів Сергія Григоренка, – рішення міської ради ще від 2011 року про перейменування 27 вулиць міста. Перейменування відбувалося попри шалений спротив, тиск, дзвінки з обласної адміністрації, з Партії регіонів.

«Згідно з моїми підрахунками, у місті залишаються неперейменованими 5-6 вулиць. Комісія розглядає їх, вивчає, і буде планувати діяти», - сказав він.

До слова, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Володимир-Волинському районі ще й досі є понад 30 вулиць з радянськими назвами і навіть дві вулиці названі на честь Леніна.

Щодо комуністичної символіки – влада Луцька налаштована її демонтувати в короткі терміни. Так, «декомунізаційний» закон, прийнятий Радою 9 квітня, покладає заміну комуністичних символів на місцеві органи влади.

Так, усю топоніміку у місті, включно із міськими районами, має змінювати міська рада. У законі записано, що місцеві ради мають шість місяців від набуття чинності закону, аби змінити комуністичні назви.

Якщо і мер за три місяці не видав розпорядження про перейменування, то право перейменовувати вулиці отримує голова обласної державної адміністрації.

Тож у Луцьку вирішили з цим не затягувати.

«Я думаю, що ми з понеділка створимо таку комісію, чи якійсь депутатській комісії доручимо вивчити, які в нас є символи, дамо якийсь обмежений період часу, 2-3 тижні, щоб вони склали перелік вулиць, символів, зображень. І після того ми розпишемо план (щоденний, щотижневий), щоб їх зняти», - розповів секретар Луцькради.

Декомунізація очима місцевої влади та лучан:



ЧИТАТИ ЩЕ: 22 МІСТА УКРАЇНИ СКОРО МОЖУТЬ ОТРИМАТИ НОВІ НАЗВИ

Нагадаємо, в ухваленому 9 квітня законі вказано, що перейменуванню підлягають назви областей, міст, районів, районів у містах, вулиць та вся топоніміка, що пов’язана з комуністичним режимом.

Сюди входять назви на честь діячів та ідеологів компартії, починаючи від секретаря райкому партії і вище. Виключенням стануть діячі, які внесли "вагомий внесок" у розвиток української культури та науки. У заборонний список потрапляють назви на честь діячів спецслужб СРСР та встановлення радянської влади:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus