USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Хліб - ціною життя. Політолог Волині про Голодомор. ІНТЕРВ’Ю

23 Листопада 2013 09:02
Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів. Про те, як тему Голодомору 1932-1933 років сьогодні розуміють історики, науковці, політологи, Волинським Новинам розповів старший викладач кафедри політології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тарас Літковець.

Наскільки актуальною є тема Голодомору 1932-1933 років сьогодні?
Тема актуальна і її актуальність не зменшиться. Так само, як і пам'ять про жертв Голокосту євреїв у часи Другої Світової війни, Геноциду декількох мільйонів вірмен турками під час Першої Світової війни, депортації кримських татар та чеченців в СРСР у 1944 році, винищення німецькими націонал-соціалістами циган на окупованих територіях в Європі і т.д. Це тема пам’яті національної та історичної свідомості, це вшанування багатомільйонних невинно знищених жертв українського народу.
Чи не забуваються сучасниками тогочасні страшні події, у тому числі й Голодомор 1932-1933 років?
Наслідки демографічні, соціокультурні, психологічні Великого Голодомору досліджуються до сьогодні, оскільки до кінця 80-их років в УРСР тема дослідження Голодомору була повністю заборонена. Так, наприклад, у 1983 році був виданий спеціальний документ керівництвом комуністичної партії, в якому дослівно говорилося таке: «Нам вступать в открытую дискуссию с националистическими писаками политически не выгодно». Окрім того, усі демографічні і соціальні дані 30-их років по УРСР знищувалися. Тому в науковому, ментальному і моральному плані Голодомор, як і його відзначення, є і буде актуальним та необхідним для нинішнього і майбутнього покоління українців.
Як глибоко розуміють проблему подій 1932-1933 років волинські студенти?
Згідно з соціологічними даними понад 93% студентської молоді сучасної України знають або чули про Голодомор, оскільки він вивчається в середніх навчальних закладах, у вишах в курсі «Історія України». Проте усвідомити повністю всі масштаби і жахіття спланованої комуністичною владою голодної смерті мільйонів невинних людей, через примарні політичні тоталітарні цілі, нормальна людина не в змозі, як і будь-який геноцид стосовно будь-якого народу.
Чому тему Голодомору в сучасній Україні завжди виносять на політичну площину?
Це був не голод, а голодомор, тобто сплановані дії комуністичної влади з метою знищення так званого куркульства в українському селі як класу. Також метою Голодомору була остаточна колективізація села, ліквідація осередків селянського спротиву (ОГПУ зафіксувало в 30-32 років понад 3 тисячі селянських виступів), збільшення обсягів хлібозаготівель для зовнішнього експорту з метою отримати валюту, яку тратили на індустріалізацію і т.д. Отже, всі перераховані вище основні причини були саме політичними. Тому Голодомор був політичною проблемою і наслідки – теж політичні (як і діяння націонал-соціалістичної партії Німеччини). Тому він був і буде тісно переплітатися з політикою. Крім того, РФ офіційно оголосила себе правонаступницею СРСР і юридично є на сьогодні відповідальною за злочин, хоча в дійсності вся вина за втілення лежить на комуністичній партії СРСР і тоталітарній ідеології.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus