USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Ложкін пішов, щоб повернутися

30 Серпня 2016 10:51
Відставку глави Адміністрації Президента називають передвісником великих потрясінь, а його наступникові Ігорові Райніну готують конфлікти на Банковій.

"Порошенко вирішив перебити другу річницю Іловайска звільненням Ложкіна", - такі коментарі учора активно транслювалися в соціальних мережах. Іловайский котел -одна з найхворобливіших тем для президента Петра Порошенка. Саме його, а також Генштаб і Міністерство оборони, звинувачують в катастрофічних наслідках оточення українських військ у кінці серпня 2014 року, - пише strana.ua.

Втім, прив'язувати до цієї трагічної дати звільнення Ложкіна все-таки напевно можна з великою натяжкою. Хоч би тому, що чутки про це ходили з лютого 2016 року. Спочатку говорили, що Борис Євгенійович піде в уряд. Потім, коли новий уряд Гройсмана був сформований і там Ложкіна не виявилось, заговорили про те, що глава АП хоче піти тому, що втомився від малоефективної роботи на Банковій, оскільки він людина результату, а цього ніхто в АП нібито і не вимагає. Принаймні, про це говорили багато близьких до Бориса люди.

Можливо, дату, коли питання з відставкою остаточно вирішиться, і вибрали з урахуванням річниці Іловайска, але відхід Ложкіна насправді готувався вже давно.

Довго-довга відставка

Більшість коментарів, які стосувалися відставки глави АП востанні місяці крутилися навколо тези про те, що Борис Євгенійович, як людина з тонким чуттям, хоче піти з "токсичної" посади напередодні якихось серйозних потрясінь. Точно так, як він продав Сергію Курченку "Український медіа-холдинг" саме напередодні Майдану в листопаді 2013 року.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІДСТАВКА ЛОЖКІНА: БОНАПАРТИЗМ ПРЕЗИДЕНТА СТАВ ОСТАННЬОЮ КРАПЛЕЮ

Також звертали увагу на те, що багато напрямів, які вів Ложкін, поступово, відпадали за непотрібністю. Наприклад, він встановив контакт з главою АП РФ Сергієм Івановим, але до середини 2016 року російсько-українські відносини зайшли в глуху безвихідь і потребу в такому комунікаторові відпала. Крім того, і самого Іванова не так давно звільнили.

Що стосується стосунків з олігархами, посередником в яких на певному етапі був Ложкін, то ті вже давно самі проклали свої стежини до президента. Виключенням стала група акціонерів "Приватбанку" (Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов), з якими глава АП продовжував підтримувати тісний контакт і допомагав розрулювати складні ситуації.

Також на позиціях Ложкіна позначилися і конфлікти, які виникали навколо його людей. Найгостріший з них мав місце між замом Ложкіна Олексієм Філатовим (відповідальний за судову реформу) і групою Кононено-Грановського. Окрім конкуренції на одному полі (Грановський одночасно разом з Філатовим "годував" суддівський корпус), позначалися і різні стосунки Ложкіна-Філатова і Кононенко-Грановського до фігур Саакашвілі, Касько, Сакварелідзе і до групи єврооптимістів. Якщо Кононенко і його люди виступали за жорстке "мочилово" зазначених вище товаришів, то Ложкін і Філатов прагнули проводити гнучкішу політику.

У тому числі й інформаційну. Близькі до Ложкіну радники ще кілька місяців тому скаржилися "Країні", що вони усе менше впливають на інформполітику президента і їм не подобається той тон, який в ній задає політтехнолог Олег Медведєв, люди Кононенко і керована ними армія "порохоботів".

При цьому, вже з весни було зрозуміло, що по президентові і його оточенню люди Саакашвілі і єврооптимісти наноситимуть жорсткі піар-удари. А оскільки за ними, в якомусь віддаленні, виднівся Захід, то обережний Ложкін вирішив відійти убік, щоб не брати участь безпосередньо у бійці, яка ще не зрозуміло чим закінчиться. Але при цьому зберігши вплив на процеси у владі.

Із-за такого хитромудрого завдання відставка узгоджувалася досить довго. У результаті, був згенерований максимально зручний піар-формат – Ложкін як би не йде з команди президента, а стає секретарем Національної інвестиційної ради, зосередившись на важливому завданні - залученні інвестицій. Так це подається в інформаційному просторі.

А як все насправді?

Джерело в керівництві Адміністрації Президента, що побажало залишитися анонімним, повідомило, як відбуватиметься процес зміни кадрів в керівництві АП. З його слів, упродовж подальших двох тижнів глава Ложкін передаватиме справи своєму наступникові Ігорю Райніну, допомагаючи адаптуватися на новому місці.

"У ці два тижні Ложкін підтримуватиме звичайний для себе режим роботи, а у меншій мірі він планує займатися справами АП до грудня", - стверджує чиновник.

На питання, хто може змінити Райніна на посту керівника Харківської області, джерело відповіло, що найбільш вірогідна кандидатура - його нинішній перший заступник 32-річна Юлія Світлична.

Зі слів співрозмовника, рішення про призначення Райніна було прийняте президентом пізно увечері 28 серпня. Як говорять співрозмовники в АП, в числі кандидатів фігурував і нинішній перший заступник глави Адміністрації Віталій Ковальчук. Проте вибір президента на нього не ліг. Для Ковальчука, який до того не зміг добитися посади першого віце-прем'єр-міністра в Кабінеті Володимира Гройсмана (із-за протидії останньої), потерпів, вочевидь, нову поразку.

Водночас, джерело в керівництві АП упевнене: Ковальчук, судячи з усього, залишається на своїй нинішній посаді. "Перший зам (Ковальчук – ред.), упевнений, працюватиме з Райніним", - говорить співрозмовник, додавши, що він збереже свій напрям роботи з політичними партіями і фракціями парламента.

Зі слів джерела, продовжить роботу в АП і інший заступник - Олексій Філатов, який курує юридичні питання. Хоча відхід Ложкіна відразу ж спровокував підозри, що Філатов піде за ним. "Він поки працюватиме", -сказали нам в АП. За даними "Країни", швидше за все Філатов все-таки піде, але десь через декілька місяців, передавши справи по судовій реформі.

Втім, зміни в структурі Адміністрації, судячи з прогнозів, обіцяють бути. Співрозмовник з оточення Ігоря Райніна говорить, що той вважає необхідним скоротити посаду одного із заступників глави АП. "Найімовірніше, відмовляться від поста заступника, що курує економічний блок. До свого відходу в Мінфін його посаду обіймав Олександр Данилюк. Його функції додасть до своїх реформ Дмитро Шимків", - стверджує співрозмовник.

Райнін же, в усякому разі на перших порах, зосередиться на підготовці і супроводі рішень президента, роботі з місцевими адміністраціями і радами. Він, швидше, буде менеджером, чим застосовуватиме політичні підходи. У останніх його страхуватиме Борис Ложкін.

"І тільки десь в кутку АП заплакав один Ковальчук"

В Адміністрації Президента ходять різні версії стосовно того, як зміниться розклад сил у владі у зв'язку з відходом такої помітної фігури. Соратники Ложкіна перебувають у піднесеному настрої.

"По-перше, десь в стінах Адміністрації Президента сьогодні заплакав один Ковальчук, - сказало нам джерело, близьке до екс-глави АП. - Райнін дуже жорсткий, в Харкові він побудував ідеальну вертикаль під себе. Ковальчук спробує закодити Райніну, але той, у результаті, його з'їсть. По-друге, Райнін - людина Борі. Ложкіну Райніна порадив Логвиненко - радник Бориса Євгенійовича. Тепер після відставки Ложкін допоможе Райніну закрити політичні питання і разом це буде дуже сильний тандем".

У теж час один з великих бізнесменів, вхожих на Банкову, скептично поставився до перспектив нової конфігурації в АП.

"Інвестиційна рада - це смішна позиція, - говорить підприємець. - І при Януковичі, і при Кучмі такі ради були, але навіть я не можу згадати, хто там був секретарем. Ну і головне - які інвестиції доки війна йде? Що стосується Райніна. Так, його можна назвати людиною Ложкіна. Але Порошенко його поставив на главу АП просто для того, щоб не порушити баланс у своєму оточенні після відходу Борі. Щоб було зрозуміло, там є декілька груп. По-перше, Гонтарева-Пасенюк працюють на фінансовий результат і пакують активи президента. По-друге, Луценко-Стець -інформполітика і посадки. По-третє, Турчинов, Яценюк і Народний фронт - політичні партнери і пайовики від усіх доходів. По-четверте, Кононенко-Грицак-Березенко -пилососять активи по всій країні. По-п'яте, "вінницькі" Гройсман-Домбровский. По-шосте, це Ложкін і акціонери "Привату", які з його допомогою вирішують деякі питання, хоча їх вплив і слабшає. Президент зараз вже не такий сильний і будь-яке порушення балансу для нього небезпечно.

Тому вирішили залишити все як є. Але насправді, Райнін - це послаблення команди в АП. Він не має ні досвіду, ні впливу, порівняно з Борисовим. Іноземці його не знають. При цьому авторитарний, що багатьом людям на Банковій напевно не сподобається. Однозначно почнуться конфлікти. І якщо раптом будуть вибори - така ситуація зіграє для президента негативну роль".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
громада Показати IP 30 Серпня 2016 12:51
Доведено що винний у котлі Гелетей - чому не покараний? Довго ці прикриття "своїх" будуть тривати?!
Фіфа Показати IP 30 Серпня 2016 14:02
А ще турчинов, Яценюк, та тодішній міністр оборони- моряк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus