USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині перша сільська громада «дала добро» на об’єднання з містом

2 Серпня 2015 11:11
На Волині вже є перша сільська громада, котра дала «добро» на пропозицію про об’єднання з центром у місті обласного значення. Грядівська сільська рада Іваничівського р-ну під час сесії вирішила відповісти згодою на ініціативу Нововолинська.

Про це повідомляє Офіс реформ у Волинській області

Нагадаємо: у Перспективному плані, який 25 червня схвалили під час сесії облради, не передбачено жодного подібного об’єднання через цілковиту відсутність пропозицій. Це факт. Як і те, що саме такі громади мали би найкращі умови для розвитку. І цьому є чимало пояснень. Але, очевидно, боязнь втрати територій стала першою і головною причиною такої кардинальної позиції сіл, котрі (що теж очевидний факт) розвинулися завдяки сусідству із містом.

Нагадаємо, голова верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що об’єднавшись з містами, села отримають лише вигоди. Але для цього представники і міської, і сільської влади мають сісти за стіл переговорів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬКА МІСЬКРАДА ВМОВЛЯЄ ВІСІМ НАВКОЛИШНІХ СІЛЬРАД ПРИЄДНАТИСЯ

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало, що села, які внаслідок адмінреформ залишаться без сільрад, очолять старости, і роз’яснювало їхні повноваження.

Рішення Грядівської сільської ради надав Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков під час зустрічі з експертом Офісу реформ Петром Гоцалюком. Він і аргументував позицію та розповів про ситуацію.

« Ми почали працювати одразу, як був прийнятий Закон України «Про об’єднання територіальних громад». Звісно, не може все піти одразу гладко. Так вийшло і у процесі реформи. Але переконливо вважаю, що об’єднуватися громади повинні довкола таких центрів, де є відповідна інфраструктура, необхідні адмінприміщення і кошти. Тому коли село, котре виступає із пропозицією об’єднуватися навколо нього, окрім сякого-такого клубу, нічого не має, то це неправильно. Бо тоді в інфраструктуру необхідно буде вкласти всі кошти, які держава надасть на розвиток», – пояснює Віктор Сапожніков.

Щодо селища Жовтневого, котре перебуває у підпорядкуванні Нововолинської міської ради, то так склалося історично, що місто роками допомагало будувати й утримувати ті заклади, які досі там збереглися. Свого часу саме Нововолинськ допоміг відкрити фабрику гофротари у Жовтневому, з котрої тепер ідуть податки до місцевого бюджету. Там побудований Будинок культури такого рівня, що навіть не в кожному райцентрі побачиш, двоповерхова поліклініка із 20-ма ліжками денного стаціонару, центральне водопостачання, 2,3-поверхові будинки… Тому, каже Віктор Борисович, краще вже навколо цього села мали би об’єднуватися інші. А то виходить, що слабше село прийде всім цим користуватися і водночас пропонує зберігати свою назву. Нововолинський міський голова наводить іще один приклад - село Будятичі

«Наше місто плавно переходить своєю територією у їхню. У Будятичах – Нововолинське вище профтеучилище. Або Низкиничі. Наш мікрорайон – і поряд уже починаються їхні будинки. Частина дітей із села навчається у нашій школі. І навпаки: нововолинці купили там земельні ділянки, побудувалися і живуть. При цьому ходять, наприклад, у нашу спортивну школу чи школу мистецтв. Тож ми надіслали пропозиції всім сільським радам, де є наші об’єкти, об’єднуватися. Направили таку ініціативу і в Литовеж. Там – більше 3000 земельних ділянок, якими користуються нововолинці. Там наш південний водозабір, шахта №9 «Нововолинська». І виходить, що з проблемами шахтарі йдуть до міського голови, а податки сплачують у Литовеж. Так само місто організовує безкоштовне транспортне сполучення, котрим користуються селяни. Якби цього не було, то вони навіть не змогли би доїхати на роботу у Нововолинськ. Шахта №10 платить податки у Поромів. Шахта «Бужанська» – у Бужанківську сільську раду. Там – полігон побутових відходів. Словом, чимало нововолинських об’єктів – за межами міста».

Чому так склалося, що люди боялися й окремі досі остерігаються такого об’єднання? Причин переважно дві: економічна та політична. Адже багато представників громади нерідко із певних особистих мотивів розповідають неправдиві речі про те, що за умови об’єднання з містом у селі позакривають усі школи, садочки, зникнуть медичні установи. Але такий міф легко розвінчати: є закон, котрий передбачає, що тільки громада прийматиме відповідні рішення. Крім того, можна буде укласти угоду про співробітництво і контролювати її виконання.

Іще один міф реформи: на сільських територіях розмістять екологічно небезпечний об’єкт, заберуть землю – єдине, що у селян лишилося. Але таке теж неможливо! Адже переважно вся земля вже розпайована! І ніхто без згоди господаря не може розмістити на його території той чи інший об’єкт.

«Ось телефонує до мене один чоловік із Бужанки й каже: «Вікторе Борисовичу, моя дитина ходить у вашу музичну школу, то ви, будь ласка, організуйте транспорт, аби вона на ті години доїжджала», – каже Нововолинський міський голова. – Я відповідаю: «Ви подякуйте, що не забороняю вам цього робити. І зверніться до своєї сільської ради, аби вона вирішила ці проблеми і погодилася об’єднатися, щоб у нас усе було спільним.

Ми ж разом маємо будувати єдину соборну державу. Не можна зараз так робити. При цьому ніхто не виграє!

Я постійно розповідаю людям, що ніхто, крім них, не може закрити школу чи садочок, так само не може вирішити, продавати чи ні їхню землю.

Ми готові допомагати розвиватися селу, але вони повинні бути готові, як це роблять містяни, за все платити. І тільки разом ми побудуємо багату Україну. Інакше не вийде», - каже Віктор Сапожніков.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 2 Серпня 2015 11:25
І жителі села будуть платити комунальні послуги за міськими тарифами. Зате стануть городянами
слово Показати IP 2 Серпня 2015 12:07
гройсман или гройсмен или сакашвили будет скоро популярным.как..уй.почему вы перекормленые не хотите повоевать за ваши кресла
журналіст з Володими Показати IP 2 Серпня 2015 12:48
То ще пів-біди 1. Уріжуть кожному селянину земельну ділянку - замість двадцяти -пятидесяти соток котрі є у володнні кожної селянської родини , після приєднання через деякий рішенням міської сесії встановлять єдину міську норму, або десять чи пять соток. 2. Зникнуть землі загально користування - пасовища, сінокоси, та додаткові земельні наділи . 3. Зникнуть пільги на опалення- вугілля, газ, світло для сільких вчителів,... І так далі і тому подібне
Штефан, Луцьк Показати IP 2 Серпня 2015 13:26
Ви брешете, пане Сапожніков! Хто питав у селян села Гряди (і Тишковичі теж) про відхід їхньої території до Нововолинська? У Будятичах на зборах громади вас жорстоко висміяли! Вас не запросили на відзначення 1000-річчя Дня пам'яті св. князя Володимира, ані в Іваничі, ні у Будятичах. Вас зневажають, як одного із місцевих мафіозі. Щодо землі. У вас вже були неодноразові спроби відібрати у селян землю. ПП "Продхолод" - у Лішні, Іваничівське шосе, 33. ЗЗБВ біля шахти №2 - у Будятичах... Ви, іще раніше, намагалися змінити межі Нововолинська. Сільські ради судилися з вами! Закоротка пам'ять у нововолинського міського голови. Ви забрали землю у селян села Русовичі, яке повністю поглинув Нововолинськ. Де з'являєтесь ви - там занепад і руїни. Те саме буде із селами, які дадуть згоду на приєднання. Вам катастрофічно не вистачає землі для продажу своїм "кентам" із ГО "Асоціація Міст України" із Києва, Луцька і Донецька. А також, СБУшникам, міліцейським функціонерам, суддям та прокурорам... Дурні голови у громад і сільських голів та депутатів... Невже осліпли? Це - організована злочинність!
стефка з будятич до Штефан, Луцьк Показати IP 2 Серпня 2015 14:06
панi штефо, оце ваш один н6епопулiстський коментар на цьому сайтi! Браво панi Штефо!
Лось Показати IP 2 Серпня 2015 15:17
Сапог каже "подякуйте, що не забороняю" відвідувати музичну школу...ніфіга собі.. А то його приватна? Він неправильно пойняв об"єднання громад.
Екскурсовод Показати IP 2 Серпня 2015 21:30
Колгоспи створювались для того, щоб влада могла керувати селянами, тепер селянам морочать голову тими громадами для того ж і для того, щоб відібрати землю.
Іваничівка Показати IP 2 Серпня 2015 23:02
Ото то тааак!!! Обєднання має бути добровільне! А в наших Іваничах все продано, а що ще ні - то продається. І Бородчук продався Сапожнікову.....І знаєте за що???? за довічність прислуговувати меру. Шановні!!!! Помиляєтесь! вічного нічого немає.А тим більше ви і ваші посади. Як пооооотяглооо смородом..... А згоду ви в людей спитали??? Але ...яка згода !!!!! Якщо Бородчук рішення любої сесії може "скліпати" за мить.... як то він каже: "Нема? - То буде!!!!" Мені стидно за вас, Миколо Васильовичу! Вам громада довірилась, а ви її продали.... гарантуючи собі пожиттєву посаду при мерському кориті.....ФУУУУУ...
Наталка Показати IP 3 Серпня 2015 07:50
Про що ви всі пишете?! Звідки така впевненість що Сапожніков і Бородчук будудь ще при владі? В наших силах зробити все, щоб того не сталося. Хто забере приватизовану землю? З містом потрібно обєднуватися, тому що нас багато повязую і вигідно це всім. Може й правильно зробили, що людей не запитали, бо більшість з них думають тільки про себе і свою роботу, ведучись на Іваничівську брехливу пропаганду.
Вася Показати IP 3 Серпня 2015 11:20
Я не зрозумів, селище Жовтневе для Сапожнікова вже стало селом? І чому якщо така інфраструктура у Жовтневому то Сапожніков не хоче забрати селище у підорядкування міської ради? Насправді селище вимирає, залишились одні хворі пенсіонери, які доживають, а швидку забрали. Єдине місце де б могли відпочити місцеві мешканці влітку є озеро, але на жаль у селищі немає господаря, щоб організувати людей і відродити належний стан штучної водойми, лише рибаки аматори збираються по пару гривень для наповнення його водою. Проблем у селищі дуже багато, а землі, яку можна дерибанити як у Грядах, Поромові, Литовежі не має от і не потрібне селище нікому. І виникає питання, для чого такий міський голова як Сапожніков, який "кидає" пенсіонерів у Жовтневому на самовиживання?
Анонім до Вася Показати IP 3 Серпня 2015 12:54
Жовтневе i є в пiдпорядкуваннi Нововолинської мiської ради, причому було там до того як всякi Васi були лише в проектi.
Вася до аноніма до Анонім Показати IP 3 Серпня 2015 16:50
А після адміністративної реформи де селище опиниться? Чим же міський голова тобі так догодив?
Анонім до Вася до аноніма Показати IP 3 Серпня 2015 21:27
У моєму мiстi свiй мiський голова, я з Луцька. Сапожнiкова не знаю. Пiсля адмiнреформи Жовтневе нiкуди вiд Нововолинська не дiнеться, принаймнi у статтi цього не видно.
Все той же Вася до А до Анонім Показати IP 3 Серпня 2015 21:32
Так з статті не видно, що селище залишиться в підпорядкуванні м.Нововолинська. Наводжу цитату з статті "Тому, каже Віктор Борисович, краще вже навколо цього села мали би об’єднуватися інші. А то виходить, що слабше село прийде всім цим користуватися і водночас пропонує зберігати свою назву.
Анонім до Все той же Вася до А Показати IP 4 Серпня 2015 09:15
"Тому, каже Віктор Борисович, краще вже навколо цього села мали би об’єднуватися інші. А то виходить, що слабше село прийде всім цим користуватися і водночас пропонує зберігати свою назву." - означає географiчно з'єднати Нововолинськ з Жовтневим, шляхом об'єднання навколишнiх всiх сiл, вонодочас зберегти окрему назву селища Жовтневе (чи яка там вона пiсля декомунiзацiї буде).
Ігор Показати IP 10 Серпня 2015 20:51
Боже мій, як сліпі миші лізуть у пащу удава. Їх Сапожніков повяже по руках і ногах,стануть рабами, а сам наживеться.
Наталка до Ігор Показати IP 14 Серпня 2015 15:21
А хто такий сапожніков? По-перше скоро вибори, а по-друге долею села будуть опікуватися старости. Не пишіть дурниць.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus