USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Особливий статус Донбасу - що це?

16 Вересня 2014 13:50
Верховна Рада проголосувала законопроекти про особливий статус Луганської і Донецької області та про амністію. Що мається на увазі під особливим статусом цих областей? Деяку ясність вносить Еспресо.tv.

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за законопроект президента Петра Порошенка «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»

Основні положення цього закону стали відомі ще вчора, сьогодні ж документ був оприлюднений на офіційному сайті Верховної Ради. Наводимо основні тези законопроекту, що викликав серйозну дискусію в парламенті.

Документ запроваджує «особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Конкретні

населенні пункти з «особливим статусом» має визначати Верховна Рада.

Амністія

Відповідно до закону держава «гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання

осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей».

Окремий закон про амністію передбачає звільнення від відповідальності осіб, які в період з 22 лютого

2014 року і по день набрання чинності законом:

- були учасниками збройних формувань або особами, задіяними в діяльності таких формувань

- брали участь у діяльності самопроголошених органів у Донецькій, Луганській областях або протидіяли проведенню антитерористичної операції.

При цьому учасники збройних формувань звільняються від відповідальності, якщо протягом місяця з моменту набрання чинності законом:

- звільнили або не утримують заручників;

- добровільно здали державним органам або не зберігають вогнепальну зброю, бойові припаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, військову техніку;

- не займають будівлі, приміщення державних органів і органів місцевого самоврядування та не беруть участі у блокуванні роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій

Також закриваються усі кримінальні провадження, уже відкриті через події на Луганщині та Донеччині.

Дія цього Закону не поширюється на осіб, які:

- підозрюються або у вчиненні діянь, що містять ознаки тяжких злочинів (умисне убивство, посягання на життя державного діяча, диверсія, згвалтування, тощо);

- вчинили дії, що призвели до падіння літака компанії «Malaysia Airlines», та/або перешкоджали проведенню розслідування цієї авіакатастрофи

Мовне питання

Також закон гарантує відповідно до закону Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» право «мовного самовизначення кожного жителя в окремих районах Донецької та Луганської областей щодо мови, яку вважає рідною, вибору мови спілкування, вільного користування російською та будь-якою іншою мовою у суспільному та приватному житті, вивчення і підтримки російської та будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність».

Органи місцевого самоврядування мають сприяти «використанню російської та інших мов в усній і письмовій формі у сфері освіти, в ЗМІ і створюють можливості для їх використання у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та в інших сферах суспільного життя».

Вибори та місцеве самоврядування

Верховна Рада має призначити дострокові вибори в зоні АТО . При цьому повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на цих виборах

не можуть бути достроково припинені.

Також запроваджується особливий порядок призначення керівників органів прокуратури і судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування.

В прикінцевих положеннях закону визначається, що вибори мають відбутися 7 грудня цього року.

Відновлення Донбасу

Закон передбачає відмінний від загального економічний режим здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямований на відновлення об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення та розвитку об'єктів.

Також закон передбачає державну цільову програму, а в законі про Державний бюджет щороку «передбачаються видатки, що спрямовуються на державну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей». Держава «гарантує визначення таких видатків загального фонду Державного бюджету України захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень».

Відносини з Росією

Органи виконавчої влади в зоні АТО мають сприяти розвитку транскордонного співробітництва між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування "окремих районів" з адміністративно-територіальними одиницями Росії на основі угод про прикордонне співробітництво.

Міліція

Закон передбачає створення в цих регіонах рішенням міських, селищних, сільських рад загонів «народної міліції, на які покладається реалізація завдання з охорони громадського порядку в населених пунктах цих районів».

«Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
економіст Показати IP 16 Вересня 2014 14:09
х...р їм, а не підтримка соціально-економічного розвитку від України! Швидше повиздихають.
Анонім Показати IP 16 Вересня 2014 14:21
путін таки відтяпав собі даунбас...
мінона до Анонім Показати IP 16 Вересня 2014 16:22
Він був,є і буде гемароєм тепер вже у путлера в жопі
економіст Показати IP 16 Вересня 2014 14:23
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6465
економіст Показати IP 16 Вересня 2014 14:45
це наші податки мають віддавати цим холуям щоб вони жили за наш рахунок, зривали українську символіку, топтали Український прапор і принижували україномовних і свідомих громадян?
Дончанин до економіст Показати IP 16 Вересня 2014 15:58
коментар було видалено
економіст до Дончанин Показати IP 16 Вересня 2014 16:49
Х*йло не вічний. Зміни прийдуть швидко.
Дончанин до економіст Показати IP 16 Вересня 2014 17:31
Ты имеешь ввиду Обаму? Тогда я с тобой полностью согласен.
до до економіст Показати IP 16 Вересня 2014 19:26
Так треба!
читач Показати IP 16 Вересня 2014 14:51
Вочевидь, порошок третього майдану зовсім не боїться.....
Дончанин до читач Показати IP 16 Вересня 2014 16:00
Он больше боится двух вещей: 1)Европейских стран. 2)Полного разгрома оставшейся окраины.
лучанин до Дончанин Показати IP 16 Вересня 2014 16:29
Нічьо нічьо, скоро все лугандонське бидло саме виздихає
макеевчанин до лучанин Показати IP 16 Вересня 2014 16:40
хорошо хоть такое быдло как ты не сдохнет, будешь своим нормальным землякам жизнь портить
лучанин до макеевчанин Показати IP 16 Вересня 2014 16:44
А уж скільки ви своїм землякам щастя принесли криками "раїсяпутінпамагі"...
макеевчанин до лучанин Показати IP 16 Вересня 2014 17:33
почему-то не разрешает местный полицай на сайте мне с тобо общаться, держит блокаду,а я думаю где ров будут рыть?
Анонім до читач Показати IP 16 Вересня 2014 16:43
Ложив вiн на ваш майдан...
Андрій до читач Показати IP 16 Вересня 2014 21:10
Він боїться, що Путін докаже, хто стріляв в людей на майдані!
lilochka Показати IP 16 Вересня 2014 15:15
Ото закон! По перше, звільнили від кримінальної відповідальності всіх нелюдів, а точніше звірів, які вбивали патріотів. Доказати їх провину або невинність просто неможливо, бо у законі є взаємовиключаючі один одного пункти. По друге, Чому це ми маємо відновлювати інфраструктуру тих районів? Ті місцеві дауни з російською допомогою знищували підприємства, затоплювали шахти, вивозять дороговартісне обладнання, а ми і без того при погіршенні рівня життя, маємо останнє віддати, щоб створити їм кращі умови життя??????
Дончанин до lilochka Показати IP 16 Вересня 2014 16:01
"По перше, звільнили від кримінальної відповідальності всіх нелюдів" - где там прописано освобождение от ответственности ваших ребяток?
белое крыло Показати IP 16 Вересня 2014 15:16
Спасибо петеньке за то что в Минске тихо СЛИЛ АТО...спасибо Петеньке .эа это что Лугандонск родил лся на Планете.Спасибо мой през-иден-т вам будут синться мальчики которые сгорели за живо за ваши амбиции и шоколадку по 7-99.Мертвые помнят..одному вЕнок другому сОладт под ноги.Миром правят знаки а он БОГ есть...Жалко ребят Жалко наших Детей..а вас НЕТ.
чорна дупа до белое крыло Показати IP 16 Вересня 2014 16:34
Як родився лугандонськ так і здохне, а ось наших хлопців дійсно жалко.Але надіюсь ,що в українців пам"ять хороша і помсту, як блюдо подадуть холодною
Дончанин до чорна дупа Показати IP 16 Вересня 2014 17:45
А не шла бы ты к своим хозяевам, т.е. ляхам, и прекратила мордовать своими бздыками украинцев?
чорна дупа до Дончанин Показати IP 16 Вересня 2014 20:29
А не пішов би ти колорадовський ватнік да під ботоксногномовське дупло. Там більше платять
Валерій Показати IP 16 Вересня 2014 15:27
Кажуть краще поганий мир ніж війна. Поживемо - побачимо.
ЯЯ Показати IP 16 Вересня 2014 17:06
Взагалі не зрозуміло, а на х*я при такому розкладі вони Україні потрібні взагалі? Тобто українські гроші з дерджавного бюджету вони брати будуть, а все решта у них буде російське. Та наша влада, що в повному складі пацієнти психушки? Х*й з ним з Кримом, там хоч пацани наші не гинули, а тут за що тих хлопчиків від 18 р. катували стільки часу, а скільки їх полягло,щоб врешті все тупо злити? А чому не відгородитись від них стіною і не порвати всі відносини, хай будуть визнані лише рашею і один одним, хай гребуться в своїх руїнах самі, хай раша тягне на собі ці депресивні бидлорегіони.
я до ЯЯ Показати IP 16 Вересня 2014 19:48
100%згоден, нехай би йшли в рашу і тішилися, і такі г ..ни, як коментарі дончанин, луганчанин, макеевчанин ононіми пропали б з наших сайтів і з нашого життя. А порох довір'я народу все більше не оправдуе
ре Показати IP 16 Вересня 2014 19:31
Чемодан-Донбасс-Россия! Досвiдання украiно!
мі до ре Показати IP 16 Вересня 2014 20:26
І здравствуй жопа під орасія. Як були ан***м України, так і будете ан(***м расєї
Анонім до ре Показати IP 16 Вересня 2014 20:27
Триколор в ж.опу
соль до ре Показати IP 16 Вересня 2014 20:33
краще прощайте і уйобен нах
UA Показати IP 17 Вересня 2014 04:05
Згорівші під градами,зкалічені осколками бійці віддали і віддають найдорожче.Москальськожидівські договори.особливий статус,амністія,місцева міліція,співробітництво з окупантами російськими?До виборів 7 грудня Петя Солодкий може і Ахметова випустить з мільярдами нажитими непосильною працею до Януковича в расєю?!Будемо відновлювати за кошти українців резервацію луганда - даунбас.Як казав Попандопало - ми на грані грандіозного шухера.Негайне введення візового режиму з окупантом!Посилення кордону інженерними загородженнями,мінуванням і авіацією.Профукали Крим,куди далі?!
болить... Показати IP 18 Вересня 2014 14:13
ні! ні! і ні!....особливий статус - це зробити отгорожену зону на карантін...дешевше державі проураїнських людей влаштувати в інших місцях навіть житло надати....а решта хай хоть з"їдять себе....не хочу, щоб як таргани пагані розповзались по Україні - це як хронісне захворювання буде - КАРАНТІН....скільки людей загинуло, а тепер амністія!!!!! дурдом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus