USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Півострів ізоляції: як Крим «відрізали» від світової ІТ-сфери

2 Березня 2015 19:00
Кінець січня і початок лютого 2015 в Криму ознаменувалися хвилею блокувань: великі американські ІТ-компанії закрили жителям півострова доступ до своїх сервісів. У їх числі - Apple, Google, PayPal і eBay.

Анексія українського півострова Росією для певної категорії росіян стала чи не найголовнішою подією їх життя. Люди вважали Крим ледь не «землею обітованою», пророкували туристичний бум, мільярдні інвестиції від зарубіжних партнерів та розвиток місцевого сегменту бізнесу. Провал курортного сезону 2014 року не став причиною для росіян переглянути свої погляди. Навпаки, в ЗМІ почали з’являтись ідеї нових стратегій розвитку – одна фантастичніша від іншої.

Серед них пропонували перетворити Крим на «російський Лас-Вегас», облаштувавши всі умови для «азартного бізнесу», чи навіть створити свій аналог американської Кремнієвої долини. Можливо, в далекій перспективі цей напрямок можна було б і розвивати, якби не одне «але».

В кінці 2014 року президент США Барак Обама підписав указ, в якому зобов'язав всі американські компанії припинити будь-які торгово-грошові операції з фізичними та юридичними особами, зареєстрованими на території Криму. Формально указ був випущений в грудні 2014 року, але в документі містилася невелика лазівка: «деякі зобов'язання з технічного обслуговування, укладені до 20 грудня 2014 року, можуть бути виконані, якщо це відбудеться не пізніше 1 лютого 2015».

Санкції США фактично відрубали користувачів півострова від світових сервісів. Apple, Google, eBay, PayPal, Valve, Blizzard та десятки інших почали масово блокувати користувачів з Кримського півострова в рамках пакету санкцій, які наклала Росія. За лічені місяці таке явище, як ІТ-бізнес, фактично, зникло з Криму. Навіть ті розробники, які працюють на зарубіжні компанії дистанційно, були вимушені зупинити співпрацю – американські біржі фрілансу блокували користувачів, а платіжні сервіси – їх грошові рахунки.

Steam блокує покупку комп’ютерних ігор

Корпорація Valve заблокувала аккаунти користувачів з Криму без попередження. Таким чином, вони втратили можливість користуватись найпопулярнішим в світі онлайн-рітейлером комп’ютених ігор. При спробі придбати гру користувач отримував повідомлення про помилку: «Your purchase cannot be completed due to U.S. trade restriction» (з англ. Ваша покупка не може бути здійснена через торгові заборони США).
Apple блокує аккаунти розробників мобільних додатків

Наступний удар завдали «купертінівці». Про те, що компанія почала блокувати аккаунти користувачів з Криму, стало відомо в ніч на 17 січня. На ІТ-порталі «Хабрахабр» почали з’являтись повідомлення про те, що Apple розсилає своїм користувачам листи з повідомленням про те, що компанія в односторонньому порядку розриває роботу з користувачами через нові санкції США і Єврокомісії, які були оголошені 19 та 18 грудня відповідно. При спробі увійти в особистий кабінет на сайті користувач отримував повідомлення про помилку: «There may be a problem with your account. Please, contact us».

Фріланс-біжа Odesk блокує рахунки користувачів

Користувач «Хабрахабр» Родіон Власов, який проживає в Криму, поскаржився на те, що американська фріланс-біржа Odesk без попередження заблокувала його рахунок. Зі слів Власова, він отримав повідомлення від адміністрації про те, що він більше не може користуватись сервісом, а кошти на його рахунку – «заморожені». Також в тексті листа йшлось про те, що блокування здійснене на вимогу указа Барака Обами, і надалі такі дії будуть розповсюджуватись на всіх жителів півострова.

Apple забороняє продавати її техніку в Криму

Компанія заборонила партнерас-реселлерам продавати її продукцію на території Республіки Крим. Про це повідомив в своєму Twitter мобільний аналітик порталу Mobile Review Ельдар Муртазін.

Згідно з документом, який отримав Муртазін, свої дії компанія мотивувала законом, який підписав Обама 19 грудня 2014 року. Заборона була введена в дію з 1 лютого 2015 року. Звичайно, «чорний» ринок мобільної техніки «яблучного» бренду і надалі діє на території півострова, проте придбати девайс в офіційному магазині з гарантією та відповідними документами відтепер – зась.

Apple блокує магазин додатків App Store

Зрештою, користувачі з Криму втратили можливість навіть завантажувати безкоштовні програми на свої смартфони. Вранці 29 січня кримчани почали скаржитись на те, що при спробі завантажити безкоштовний додаток або обновити програму вони отримували повідомлення про те, що покупки в цьому регіоні недоступні відповідно до Регламенту №1351/2014 Ради ЄС.

Google блокує рахунки кримських користувачів рекламної платформи AdSense

Неприємним видався для власників сайтів та вебмастерів з Криму ранок 23 січня, які отримали повідомлення про те, що Google заблокував не лише їх рахунки, але й усі кошти, які на них знаходились. Таким чином, люди, які заробляли на розміщенні реклами в мережі або продавали місця під рекламу на власних веб-ресурсах, фактично, втратили більшу частину свого прибутку. Оскільки аналогічна система від Яндексу приносить їм набагато менше коштів.

Google Chrome блокує скачування і оновлення браузера

Зрештою, користувачі одного з найпопулярніших у світі браузерів втратили можливість навіть обновляти безкоштовну програму. Компанія Google почала блокувати завантаження для оновлень браузера для користувачів Криму 30 січня. Згідно з повідомленнями користувачів на сайті «Хабрахабр», не можна завантажити програму і з офіційного сайту виробника – при спробі перейти за посиланням в них з’являлось повідомлення «404. That's an error. That's all we know» (404. Це – помилка. Це все, що ми знаємо, - англ.).
Google блокує аккаунти користувачів Google Play

23 січня стало відомо про те, що з 1 лютого відбудеться масове відключення користувачів найпопулярнішої мобільної операційної системи Android від магазину додатків Google Play. Своє рішення корпорація мотивувала тим, що завантаження мобільних додатків, навіть безкоштовних – це теж, свого роду, експорт. Таким чином, кримські користувачі фактично втратили можливість використовувати свої смартфони – без програм та різноманітних гаджетів вони перетворились на звичайні мобільні телефони з великими сенсорними екранами. Те ж стосується і планшетів, з яких відтепер можна, хіба, читати новини.

Hewlett Packard і Dell зупиняють продажі на території Криму

26 січня стало відомо про те, що Hewlett Packard і Dell, слідом за Google, PayPal, Apple і Steam, зупиняють роботу на території півострова. Заборона почала діяти з 1 лютого 2015 року і стосується техніки та сервісного обслуговування вищезгаданих брендів. Як і у випадку з Apple, в Криму відтепер неможливо придбати техніку в офіційного продавця. Що стосується сервісного ремонту, то відтепер кримчани не зможуть ним скористатись, навіть якщо гарантійний термін на придбаний товар не закінчився.
Blizzard блокує аккаунти гравців з Криму

Розробник таких світових бестселлерів, як Diablo, Starcraft, World of Warcraft розпочала процес блокування аккаунтів кримських користувачів. Про це повідомив у соцмережах один з користувачів, який отримав лист від адміністрації. В ньому йдеться про те, що компанія «повинна застосовувати такі заходи для того, щоб здійснювати юридичні заборони стосовно торгівлі з деякими країнами та регіонами». Посилаючись на ці заборони, Blizzard відмовились повертати гравцям гроші чи навіть перенести раніше придбані ігри та послуги на інший обліковий запис.
Реєстратор GoDaddy виставив на продаж домени кримчан

Одна з найбільших доменних компаній в США GoDaddy зупинила підтримку доменних імен в Криму – про це вони сповістили своїх користувачів електронною поштою. В ньому йдеться про те, що з 1 лютого компанія перестає обслуговувати користувачів з Криму. Після цього доменні імена, які належать їм, автоматично виставлять на продаж.
eBay припиняє обслуговування жителів Криму

Найбільша в світі мережева торгова платформа eBay заявила про припинення обслуговування кримчан наприкінці січня. Зокрема, в повідомленні компанії йшлося про те, що адміністрації сервісу прикро, що вона відтепер не може обслуговувати клієнтів з Криму.

«Як глобальний майданчик для електронної комерції, компанія eBay повинна мати можливість пропонувати своїм клієнтам безперебійне обслуговування на всіх ринках, де ми працюємо. Шкодуємо, що в даний момент ми не можемо надати нашим клієнтам у Криму підтримку на високому рівні. Ми повідомили всім клієнтам в Криму про сформовану ситуацію, і наша служба підтримки готова надати допомогу кожному з них. Ми приносимо вибачення за спричинені незручності і з нетерпінням чекаємо моменту, коли обставини в регіоні поміняються, щоб повернутися до Криму і забезпечити стабільну роботу всіх наших сервісів», - йдеться в повідомленні.

Життя після санкцій – чи вижив ІТ-бізнес в Криму?

Журналісти видання Siliconrus спробували з’ясувати, який нині стан справ у сфері ІТ Криму. Вони зв’язались з представниками ІТ-сфери півострова і спробували розібратися, яким нині є життя у Криму, як вести там бізнес, чи можна якось подолати кризу, і що збираються робити постраждалі від американських санкцій жителі півострова.

Зі слів Дениса Радіна, уродженця Криму, який нині проживає в Амстердамі, але постійно контактує з колишніми колегами, обмеження частково можна обійти. Інша справа, зазначає він, що багатьом з представників ІТ в Криму просто набридло. Для них криза стала «сигналом для старту» - вони збирають речі і їдуть в Європу чи в Росію.

Інший кримський розробник (щоправда, початківець) Михайло Гришин розповідає, що по всьому півострову почали закриватися ІТ-компанії. У Севастополі припинило працювати відділення американської дослідницької організації FactSet. Гришин зазначає, що залишають Крим не тільки проекти зі США. Із Севастополя переїхало відділення українського розробника ПЗ SoftServe. Остання надія для молодих розробників, вважає Гришин - російська компанія «Рарус 1С», що працює, з його слів, виключно на внутрішній ринок.

Власник компанії, що працює в сфері аутсорсингу, Влад Іваненко розповідає, що в нього свій невеликий бізнес - аутсорс в сфері ІТ. До цього він працював у кількох великих компаніях, останніми з яких були «Мірафокс» (колишній «Міралаб») і ZFort Group (Харків). Чоловік розповідає, що заборони позначилися на роботі його фірми, оскільки спочатку вони орієнтувалися на західних замовників, а після закриття oDesk і Elance (фріланс-біржі) для кримчан і виникнення складнощів з платіжними системами (PayPal, Payoneer заблокували свою роботу в Криму) їм довелося перекваліфікуватися на російський ринок, і, відповідно, знизити ставку.

«Крім оDesk і Elance є купа інших популярних бірж. А гроші можна переводити на рахунок, відкритий на материковій Росії. Російський ринок не так вже й поганий, головне - фільтрувати реальних замовників від «ведмедів», - каже він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 2 Березня 2015 19:15
ВН - тролі))) фотка заголовна - чудова))
Дончанин до 123 Показати IP 3 Березня 2015 00:06
Не в первый раз.
укроп до Дончанин Показати IP 3 Березня 2015 09:28
шо не спиться? поцілуй фото карлика, ту ти поняв...
Изя Шнеерзон до укроп Показати IP 3 Березня 2015 11:41
Какого карлика? Уточните. Рост известных людей- Нестор Махно-151 Николай Бухарин-155 Горацио Нельсон-160 Дмитрий Медведев-162 Тарас Шевченко -164 Владимир Ленин-164 Йозеф Геббельс -165 Иосиф Сталин -166 Уинстон Черчилль-166 Никита Хрушев-166 Наполеон -169 Бенито Муссолини-169 Владимир Путин-171 Адольф Гитлер-175 Михаил Горбачев -175
ВВК до Изя Шнеерзон Показати IP 3 Березня 2015 12:53
Ти диви як за Хутіна кацапам пукан рве...))))
Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 19:24
В них IT відрізали, а нам ціни підняли на усе!
тітка до Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 22:32
А ви поцікавтеся, які в них ціни... Знайомі кримчани не в меншому шоці, ніж ми.
Анонім до тітка Показати IP 3 Березня 2015 00:10
По поводу "знайомой кримчанки" - если она кинулась оформлять гражданство тогда, когда увидела реальную выгоду, то она пролетела. Т.е. получает, например, пенсию по украинским стандартам. Если же она сразу же кинулась перейти в российское гражданство, то и пенсия у нее - российская. Соответственно и зарплата.
Я Крымчанин Показати IP 2 Березня 2015 20:28
редакция может проверить по IP-пос.Мирный в Евпатории. Рядом живёт ваша бывшая коллега Бигун она с волыни. Все сервисы работают. Это правда.
Анонім до Я Крымчанин Показати IP 2 Березня 2015 21:57
ч**н ти а не кримчанен
Правда до Анонім Показати IP 2 Березня 2015 23:46
Можно как мантру ежесекундно повторять :"Украина едина", но делать все для того чтобы раздробить страну.От злобы, подлости и зависти захлебываются недалекие.
Анонім до Правда Показати IP 3 Березня 2015 00:18
коментар було видалено
крем Показати IP 3 Березня 2015 09:26
Что дальше?... Да хоть камни с неба! Мы срусские. Раисся вперде!!!
Я Крымчанин Показати IP 3 Березня 2015 12:52
Только сейчас обратил внимание. На гугловских картах морские маршруты в Крым обозначены с индексацией RU. Как видите этот гугловский сервис у нас в Крыму работает. Никто не отключал.
Лучанин Показати IP 3 Березня 2015 14:06
Свои проблемы надо решать, а не заглядывать через забор. Национальная комиссия по государственному регулированию в сферах энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ) увеличила с 1 апреля текущего года минимальный тариф на газ для населения Украины в 3,3 раза - до 3 600 гривен за тысячу кубометров газа. При этом, тариф на газ для населения для приготовления пищи определяется с 1 апреля на уровне 7 188 грн за тысячу кубометров, что в 6 раз превышает нынешний тариф. Минимальный тариф для граждан устанавливается в отопительный сезон с 1 октября по 30 апреля при максимальном потреблении газа в объеме до 200 кубометров в месяц. В случае превышения обозначенного минимального объема, последующие кубы оплачиваются из расчета 7 188 грн за тысячу кубометров. В период межсезонья - с 1 мая по 30 сентября – цена природного газа составит 7 188 грн за тысячу кубометров, независимо от объемов использования. Ростом тарифов на голубое топливо НКРЭКУ не ограничится: комиссия собирается до марта 2017 года увеличить среднюю стоимость на электроэнергию для населения в 3,5 раза – до 1,23 грн за кВтч с 0,36 грн за кВтч.
комсомол Показати IP 3 Березня 2015 16:23
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus