USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Політика Уряду призвела до 10-кратного збільшення боргів за газ

4 Серпня 2015 17:35
Борги за спожитий газ за півроку зросли в 10 разів і за станом на 1 травня склали 4,3 мільярди гривень. Найбільші газорозподільчі підприємства України вважають, що причина - у політиці Уряду. Про енергетичні ризики інформує Волинська газета.

Керівництво ПАТ «Волиньгаз» ще в червні звернулося до Глави держави з проханням втрутитися в ситуацію на газовому ринку. У бездіяльності автори звернення (а це керівники 32-х найбільших газорозподільчих підприємств України, в тому числі й «Волиньгазу») звинувачують НКРЕКП та інші органи виконавчої влади. Як повідомили у прес-службі ПАТ «Волиньгаз», відповіді на звернення не отримали.

У листі-зверненні газовики пояснюють, чому в газорозподільчих підприємств виникли борги і хто в цьому винен. Лист підписано 32 керівниками найбільших газорозподільчих підприємств України і направили на адресу Адміністрації президента, де його отримали і зареєстрували 4 червня 2015 року. До 31 липня 2015 року відповіді на листа адресати не отримали.

«Газорозподільчі підприємства України стурбовані ситуацією, яка склалася із розрахунками за спожитий природній газ перед НАК "Нафтогаз України". За шість місяців опалювального сезону 2014-2015 років наші борги перед НАК "Нафтогаз України" збільшилися майже у 10 разів і за станом на 01.05.2015 року склали 4,3 мільярди гривень, – стверджують автори листа до глави держави. – Причиною виникнення такої ситуації є виключно дії та бездіяльність низки органів державної влади за період з травня 2014 року до теперішнього часу. Зокрема:

1) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) за вказаний період не прийнято жодного рішення для коригування тарифів газорозподільних підприємств, незважаючи на:

- неодноразове та істотне підвищення ціни на природний газ з 4724 грн. до 8900 грн. за 1 тис. кубометрів;

- істотне зниження обсягів транспортування газу по розподільним мережам майже на 30%;

- істотне підвищення цін на всі основні групи матеріалів та обладнання, які використовуються для поточного обслуговування та ремонту газорозподільних мереж.

Нові тарифи, що встановила НКРЕКП з 1 квітня 2015 року, лише частково ліквідують існуючі дисбаланси. Однак, передумови для подальшого погіршення фінансового становища газорозподільних підприємств та загроза їх неплатоспроможності зберігаються внаслідок не обґрунтованих рішень Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики.

2) Кабінет Міністрів України, без достатнього опрацювання, в серпні 2014 року прийняв Постанову №409 "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування", яка в 2 рази знизила норми споживання газу абонентами, у яких відсутні газові лічильника.

Відкрите звернення керівників газорозподільних підприємств до Уряду щодо негативних наслідків такого нормотворення проігнорували.

Більше того, в квітні 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №237, яка знизила ці норми ще в два рази. В результаті таких дій Уряду, відбулось декларативне зменшення споживання газу населенням більш ніж на 900 млн. куб. метрів при відсутності реальних змін обсягів споживання. Це означає, що близько 6 млрд. грн. на користь НАК "Нафтогаз України" не буде нараховано, отже, і сплачено споживачами. При цьому реальної, фізичної економії газу не відбудеться. Цей обсяг, відповідно до діючих нормативних актів, кваліфікують як "розбалансування", або "виробничо-технологічні втрати" (далі ВТВ), і вартість цього газу повинні будуть сплатити газорозподільні компанії. Коштів на це в тарифах не передбачили.

3) Міністерство енергетики та вугільної промисловості наказом від 02.03.2015 №122 затвердило нові граничні розміри ВТВ на 2015 рік, які для всіх газорозподільних підприємств знижені на 30% порівняно з розмірами 2014 року. При цьому таке зниження не має будь-якого підґрунтя, не відповідає затвердженим цим же Міністерством методикам, та реальним втратам газу у розподільних мережах. У результаті такої "паперової економії" більше 260 млн кубометрів газу теж не оплатиться на користь НАК "Нафтогаз".

Керівники газорозподільчих підприємств звертають увагу Президента на питання платного користування державними газорозподільними мережами як спосіб боротьби з монополіями на ринку природного газу.

«Якщо найближчим часом Кабінетом Міністрів України, Міністерством енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКП не будуть вжиті адекватні дії для нормалізації ситуації в галузі, це може призвести до непрогнозованих негативних наслідків для всіх учасників ринку природного газу та дестабілізувати енергетичну безпеку нашої країни», – йдеться у листі до Президента, під яким поставили свої підписи майже всі керівники облгазів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
свідомий Показати IP 4 Серпня 2015 17:38
А хтось з цим урядом чогось іншого очікував? А народ мовчить...
Чую біду Показати IP 4 Серпня 2015 17:56
Скоро взагалі не будуть платити, бо не будуть мати чим, або всі без газу будуть сидіти.
дідо Показати IP 4 Серпня 2015 18:28
Пільгова ціна газу для населення дає можливість красти Волиньгазу. За ціну газу люди мають "подякувати" кремлівській агентці Тимашєнка ,яка підмахнула кабальний газовий пакт з Путлєром.
бабо до дідо Показати IP 4 Серпня 2015 19:39
Таке враження,що у всьому винна Тимошенко!?вже після того кабального пакту були набагато кабальніші.Хто винні ми і так знаєм а от що робити?
Андрій до дідо Показати IP 4 Серпня 2015 22:10
А Ще Клята Юлька ще й Крим завалила поРошенковськими цукерками. Очікує епідемії діабету у ворогів...
fff Показати IP 4 Серпня 2015 18:32
фірташ з бойком заплатить
кунг до fff Показати IP 4 Серпня 2015 21:31
Тимошенко таки дійсно заради збереження свого політичного рейтингу наробила багато капостей з тарифоутворенням. Ах, як вона переживала за абонентів без газових лічильників! А тільки тому, що в межах країни це значно більший електорат. А абонентів з газовими лічильниками пані Тимошенко цинічно "кинула". І для чого тепер в квартирі встановлювати газовий лічильник, якщо можна безконтрольно споживати газ. Зимою в таких квартирах постійно горять газові конфорки, як під час совдепії. Мотив газорозподільчих компаній теж зрозумілий - ну не хочеться їм втрачати ні копійки попередніх надприбутків. Отже щось придумають, щоб побільше здерти із споживачів.
Андрій до кунг Показати IP 4 Серпня 2015 22:38
Щось не видно зовсім поривів захистити "свій продукт", та встановити лічильники обліку газу (безкоштовно), як це роблять "Обленерго".. (встановлення та облік "кількості наданих послуг" лежить НЕ на спожевачеві, а на постачальнику! Споживач сплачує тільки спожите згідно розцінок НКРЕ) Шановні, а "розцінки на газ хіба не "рошенівський вундеркід" подав в Кабмін? (можете підловити: " В якому місці прийняла "участь" Тимошенко в формуванні тарифив, коли газ закуповують в Словакії по 240$ ( вКацапії НЕ купляють - НЕМАЄ грошей(це - НЕ "санкції)), а продають : "- неодноразове та істотне підвищення ціни на природний газ з 4724 грн. до 8900 грн. за 1 тис. кубометрів;" -------------- (сьогоднішній курс доллара від НацгонТИРЄВОЇ? 21,75!) Нехітрий розрахунок: 8900 / 21,75 = 409.19 - за тисячу кубів газу платить населення!!!! ЩЕ МАЛО? ДЕ гроші Зін, в чиї йдуть кишені? (Віденському кукловоду?)
Анонім Показати IP 4 Серпня 2015 19:31
Газорозподільчі підприємства це приватні підприємства олігархів зменшилося споживання і вони втрачають прибутки,ще треба розібратися як вони ці підприємства поприватизовували і попрали в оренду
українець Показати IP 4 Серпня 2015 20:01
А політика українського народу до уряду дуже проста.Нах.й разом із бездарем прем"єром!!! Чим скоріше,тим краще.Цей жидяра зразу після студентської лавки почав обскакувати всі найвищі державні посади і кругом наробив,як кіт на глині.Де Яценюк,там рутина.
2 Показати IP 4 Серпня 2015 20:17
Кожен народ має ту владу, яку заслуговує!
волинянам Показати IP 4 Серпня 2015 22:13
яценюка у віжставку, ціни на газ знизити в 3 рази

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus