USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пряма мова: три президенти України – про своє місце в історії

26 Серпня 2016 10:02
Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко розповіли про свій внесок у незалежність України.

Що найважливіше вони зробили для України, що можна було б зробити краще, а чого - не робити взагалі, президенти розповіли журналістам «РБК-Україна».

Відповідальними за курс держави завжди були її лідери. Багато в чому те, чим зараз є Україна - результат політики її президентів. За 25 років незалежності в Україні їх було п'ять.

Процес побудови держави нескінченний. З кожним новим поколінням переглядаються правила, пріоритети, а іноді і цінності. І все ж важливо розуміти, як воно було спочатку. Становлення незалежності України відбулося в роки правління двох президентів - Леоніда Кравчука і Леоніда Кучми. Усвідомлення себе нацією – за Віктора Ющенка.

Трьом президентам журналісти поставили одне питання - "А ви що зробили для України?". Якщо хтось побачив у цьому питанні виклик, то даремно. Задаючи саме в такій формі, ми не ставили під сумнів їх досвід і заслуги. Як свого часу висловився один з них - "маємо те, що маємо".

Леонід Кравчук (президент України з 5 грудня 1991 року по 18 липня 1994 року):



- Спочатку категоріями світового масштабу, а потім перейдемо на більш практичний рівень. Перше, що мені вдалося зробити, - я підписав усі основні документи і провів все конкретні дії для створення незалежної держави Україна. Тобто, я виконав основну історичну задачу, якої було б досить на століття: відвоював, разом з однодумцями, незалежна держава Україна.

Друге. Я, разом зі своїми однодумцями - Єльциним, Шушкевичем і іншими - розвалив найстрашнішу в світі імперію - Радянський Союз, і відкрив дорогу до демократичних перетворень на території не тільки СРСР, але і всього світу.

І третє. Я зробив все, щоб ядерна зброя перестало бути фактором залякування в житті людей. Принаймні, Україна показала приклад.

Я думаю, що цих трьох пунктів було б достатньо, щоб більше нічого не говорити про мій внесок. Але, я хочу сказати про конкретні завдання будівництва України. Що це таке? Це створення влади, створення міністерств, відомств, створення системи управління державою, системи захисту, створення нової зовнішньої і внутрішньої політики новоствореної держави.

Тут, я щиро вам зізнаюся, що мені не все вдалося, як і не все вдається. Але Україна вже живе 25 років - бореться, помиляється, перемагає ... Те, що ми святкуємо цей ювілей, означає, що ми жили і працювали не даремно.

Це було дуже відповідально, тому що будь-який неправильний крок міг би призвести до цивільної або ядерної війни, велике кровопролиття.

Я - виходець із системи радянської влади, і знав, які можуть задіяти важелі. І американський президент Буш тоді мені говорив, що основні зусилля українського народу повинні бути спрямовані на реформування Радянського Союзу, він не вірив, що його, Союзу, не буде. Але я також знав, що народ хоче незалежності, хоча, можливо, і не всі з 91%, які підтримали це рішення на референдумі, розуміли незалежність так, як розумів її я.

Ви запитаєте, чи задоволені вони своїм життям? Я скажу: ні. І я не задоволений. Я не про своє особисте життя, я живу нормально. Але мені болить і корупція, і війна на сході, і анексія Криму.

Леонід Кучма (президент України з 19 липня 1994 року по 23 січня 2005 року).



- Перш за все, і головне: Конституція, національна валюта, земля - селянам, відродження і зростання промисловості, подолання глибокої економічної кризи і покращення життя людей, - це ж факт.

Йдучи з поста глави держави, я передав мирну і стабільну країну з економікою, що бурхливо розвивається, без протиріч між Сходом і Заходом.

Навіть колосальна провокація під назвою "касетний скандал", яку хотіли використовувати для дестабілізації ситуації в Україні, не змогла перешкодити зміцненню української державності.

Віктор Ющенко (президент України з 23 січня 2005 року по 25 лютого 2010 року):



- Усвідомлення курсу 2005-2010 років станеться не сьогодні і не завтра. Ми переживаємо історичні зміни, витоки, масштаб і вплив від яких можна оцінити лише з часом. Причини багатьох подій, свідками яких ми є сьогодні, лежать у тому періоді, 2005-2010 роках.

Тоді з'явилася дієва демократія, оскільки громадяни відчули, що вони мають право вимагати гідного до себе відношення і дотримання владою їхніх прав. Сформувалася національна економіка, яка дозволила українцям гідно працювати і забезпечувати свої сім'ї.

По золотовалютних резервах НБУ відмітка 2009 і 2010 років є рекордом, до якого ми найближчим часом не підійдемо.

Європейська та євроатлантична інтеграція, соціологія по якій стабільно зростає з 2005 року, була для мене безальтернативним стратегічним курсом з самого початку президентства.

Важливість вивчення національної історії та відновлення нашої історичної пам'яті – те, що було значною складовою моєї політики як президента, тоді викликала у багатьох скептичне ставлення, нерозуміння. Але сьогодні у нас проводиться політика декомунізації, і перелік імен національних героїв викликає все менше громадських дебатів.

Національна політика, спрямована на консолідацію на основі цінностей, на культурну єдність, на створення єдиної помісної православної церкви, мовна політика - ці пріоритети сформували ту громадянську свідомість та патріотизм, яку ми бачимо зараз, особливо серед молодого покоління.

Ті, чиї батьки брали участь у "Помаранчевому" майдані, коли їм було 8-10 років, зараз із гордістю носять національний одяг, голосують не за «гречку». Все тому що у них інші цінності. Вони йдуть на фронт захищати свою країну. Вони вимагають політики без корупції і популізму. Це і є головний результат тих моїх п'яти років. І він вартий більше, ніж критика, політичні помилки і прорахунки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ПЕТРО Показати IP 26 Серпня 2016 11:05
Чи хтось зрозумыв що сказав Ющенко а ще быльше що зробив ?
Коля до ПЕТРО Показати IP 28 Серпня 2016 00:30
Ющенко все робив правельно.а всі що пишуть дурниці,нерозуміють що таке держава нація гідність.
Міхал Показати IP 26 Серпня 2016 11:23
Біля пар*ші їхнє місце!
А ндрій Показати IP 26 Серпня 2016 11:48
Вони,це ми в мініатюрі!!! Це переважаюча більшість нас їх обрала...
Микола Показати IP 26 Серпня 2016 12:01
Три придурки. Більш нічим не запам'яталися.
Анонім Показати IP 26 Серпня 2016 15:55
головна біда України - це містечковість і вузьколобість її керівників. про останніх двох злодіїв і говорити не хочеться. чим стала Україна за 25 років ? злиденною територією із купкою нуворишів-злодіїв та жебраками. за той самий час Польща, Чехія, Угорщина та навіть бідна Словаччина побудували більш-менш пристойні держави. наші ж горе-президенти спромоглись лише прос"ати той потенціал, який був у 1991 році. нульова промисловість, убоге життя людей - ось "вагомі" результати їхньої бездарної діяльності.
лучанин Показати IP 26 Серпня 2016 23:41
Їхнє місце на кладовіщі ….. нашої історії !!!!
Покара вони наша Показати IP 27 Серпня 2016 07:25
Горе-Президент сьогоднішній і горе-екс- президентів мали.... Державу перші люди країни не розбудовували, а все зробили, щоб знищити і економічно і територіально !!!
Миру в Україні Показати IP 27 Серпня 2016 07:49
Останні дні настали на планеті-Земля... дивлячись на всі події як у світі, так і в Україні-неньці ! Світ котиться в пекло !!! Само себе людство погубить !!! Не бояться люди ні гріха, ні Бога. Не хоче людство дотримуватись ні Божих, ні державних Законів, тому так і в пеклі живемо на святій землі. неначе люди подуріли... тільки думають про збагачення і що ми майна на той світ з собою заберемо ... Ні, 2-х пар туфель ніхто на Той світ не кладе, а тільки одну, і для чого на Тому світі і одна пара взуття, на десятках гектарів людини ніхто не хоронить, а тільки приблизно дають 2,5 на 1,5 м землі на цвинтарі померлій людині ?! За наші вчинки на Страшному Суді нас всіх і мене запитають... Покаймося Люди, добра вже не буде, на світі ще гірше буде! Покаймося ЛЮДИ, поки ще не пізно ! Будьмо добрими, мудрими і милосерднимии і буде Мир і спокій на планеті- Земля! Від кожного з нас залежить ДОБРО І МИР в Україні-НЕНЦІ і у світі.... Не зловживаймо алкоголем, наркотиками, будьмо законопослушними, добре буде жити в країні нашій. Я маю НАДІЮ і ВІРУ, що будемо мати і ми , українці, НОРМАЛЬНОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ-НЕНЬКИ !!! ЛЮБІМО УКРАЇНУ І ОДИН ОДНОГО !!!
Сергій Показати IP 29 Серпня 2016 00:11
Ганьба України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus