USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Шухевич в Луцьку: чому демократія в Україні - кримінальна

1 Березня 2015 08:00
«Не за таку кримінальну Україну, яка є сьогодні, боровся мій батько. Як би він зараз встав з могили, то б усіх депутатів розстріляв як мародерів», - розповідає політв’язень, нардеп, громадський діяч та син Героя України Юрій-Богдан Романович Шухевич.

В інтерв’ю для Інформаційного агентства Волинські Новини видатний українець розповів, чому в Україні досі «кримінальна демократія», що потрібно, аби змінити корупційну систему, як перемогти у війні над агресором та за яких умов Україна буде в мирі з Росією.

Чому Ви називаєте демократію в Україні кримінальною?

Подейкують, що теперішня влада не на довго прийшла, зокрема Верховна Рада та Президент. Я вважаю, що такі думки виникають з кількох причин. По-перше, війну у Донбасі неможливо розтягнути до нескінченності. Ми бачимо, що економіка в не найкращому стані, соціальне незадоволення росте та й з весни можуть початися протестні акції. Ходять чутки, що теперішній Президент може закінчити як і його попередник. Та усе це небезпідставно. Такі думки виникають на тлі того, що теперішній гарант Порошенко «тягне на себе ковдру» та попри все хоче якомога більше повноважень. Але тут є й інша сторона медалі. Велика кількість прав не гарантує вирішення проблем у державі.

Приміром ситуацію на Донбасі можна було вирішити дуже просто, необхідно було лише вчасно спохватитися. Але в силу якихось незрозумілих причин запровадили перемир’я, що дало можливість ворогам перегрупуватися, підтягнути сили, як наслідок – наступальні операції, нова техніка з боку бойовиків та наші «вантажі 200 та 300».

Погодьтеся - ми свої позиції здаємо. Це просто треба визнати. От уявіть, окрім територіальних втрат, скільки загинуло військових, а скільки мирних жителів. Багато людей залишилися інвалідами – і фізичними, і психологічними. Маю на увазі не лише тих, хто брав участь в АТО, а й їхні сім’ї. З цим не можна змиритися!

Тут подякувати треба волонтерам, які споряджували солдатів на фронт, збирали сухпайки, бронежилети, шили балаклави, надавали медичну допомогу. Бо якби не вони, не жінки, які готували борщі на схід, не «бабусині батальйони», які в’яжуть шкарпетки, наші воїни там би просто пропали. Але говорімо відверто – хтось же ж у такій ситуації винен?! Таке з рук легко не сходить!

Те, що говорить там Полторак, мовляв, армія забезпечена одягом, взуттям, харчуванням – усе це брехня. Десь там, може, у Львові на Яворівському полігоні і ще десь на Житомирському полігоні то так, але на задовільному рівні. Українці, в жилах яких тече гаряча козацька кров, – ніколи не пробачать і не подарують такого!

Біда у тім, що винні не притягаються до відповідальності. Діє тут таке правило – чим більший злочин, тим більше грошей задіяно. А отже, є чим відкупитися, дати хабара. І виходить така арифметика - не відповідають ні ті, хто давав, ні ті, хто брав. Поки така система діятиме, ми не житимемо у вільній незалежні і європейській Україні. На жаль, зараз нас огортає сувора дійсність - в Україні кримінальна демократія: кради і тебе не посадять.

Втім, влада не особливо хоче це змінювати, оскільки, певною мірою, залежна від неї.

Погляньмо на ситуацію зі сторони. Уже понад рік як немає старої влади, режиму Януковича. Але де позитивні зміни? Усіх необхідних реформ й досі немає, хабарі як брали – так і беруть. І взагалі, я вам скажу, що зараз беруть ще більші хабарі, ніж колись брали.

У Януковича була своя поміркована система. Він добре знав, що можна буде взяти і цього року, і наступного.

А теперішня влада усвідомлює, що крісло, на якому вона так зручно вмостилась, – дуже хитке, тому треба якомога більше «нахапати». Бо ж хтозна, що буде завтра. От і результат не примушує довго себе чекати - зловживання своїми повноваженнями, так би мовити, «на обличчя». Така влада не може бути довговічною.

Корупційна система, яка вибудовувалася роками, – лишилася, але вона зламна і її життєво необхідно зламати. Власне, у нас нічого не змінилося, бо питання стоїть не про зміну влади-персоналій. Не важливо, хто на керівній посаді – Іван, Степан чи Василь, умовно кажучи. Коли керівник заслужить довіру громади, коли люди не боятимуться йти в лікарю, викликати міліцію чи звертатися за справедливістю в суд – ось тоді ми зможемо говорити про ефективність та професіоналізм обраних нами чиновників.

На жаль, зараз ми бачимо лише розсадник беззаконь і не справедливих рішень.

Та поки усі гасла щодо європейських цінностей, чесних виборів та справедливості марнослівні. Це вибір без вибору. Ми бачимо, що змінилося за рік. І зовсім не в захваті, оскільки спостерігається не те що покращення є, а погіршення. Треба не удосконалювати систему, а докорінно її змінювати!
Як змінити систему?

Давайте порівняємо перший Майдан, коли люди вийшли на підтримку свого Президента і думали, що усе зміниться. У них були надії, сподівання. Та й усі хотіли ліпшого життя. Але, мабуть, не думали про те, що буде, коли все ж таки до влади прийде обраний. 2004-й минув і все затихло. Саме це, на мою думку, й стало головною помилкою. Другий же Майдан у 2014-го показав, що люди не розійшлися, і вони почали вимагати. Втім, їх теж обдурили ті ж старі політикани, які почали роздавати обіцянки, що все буде інакше. Українці не змирилися, не опустили руки, а взяли зброю та пішли вперед! Для Росії це стало несподіванкою, оскільки на такий подвиг її громадяни ніколи б не наважилися. От в таких діях – націоналістичних, бойових, потужних та найголовніше – згуртованих, братських, і заключається єдність українського народу! Росіяни сподівалися, що Україна розколеться, прийде Путін і завладарює. Ні, так ніколи не буде.

Зараз підростаюче покоління патріотів, яке вже виховане в Україні й хоче іншого життя. Необхідно їх приводити до влади, аби вони докорінно усе змінили. Згідний, що це не легко, але можливо.

(Ред. – щодо реформ: Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про грузинський сценарій - зняття пенсій, звільнення в ДАІ, приватна медицина. Реформа МВС уже відбувається – Волинський вимір. Нещодавно Президент підписав закон, який дає старт судовій реформі. А на медичні реформи на Волині Світовий банк дає 30 мільйонів доларів США.)
Щодо підтримки ЄС і США, чи достатньо їхніх дій, щоб допомогти Україні?

Я би перефразував ваше запитання інакше, приміром: «Чи достатні дії, які чинить Україна, для того, аби ЄС і США нам допомагали?». Бачите, ми вимагаємо, аби приймали жорсткіші санкції, а натомість наша держава успішно торгує, зокрема стратегічними матеріалами та комплектуючими частинами.

Візьмемо, наприклад, Крим. Зараз він окупований Росією. Логічно, що саме вона і має його забезпечувати. А Україна, своєю чергою, мала б припинити подачу електроенергії, води, газу на півострів, а торгівельні зв’язки розірвати.

Але все відбувається без змін. Це ж нерозумно. А ось якби ми так вчинили, то Росії було б важко забезпечувати півострів усім необхідним через Керченську протоку. І, можливо, ситуація б змінилася. Але завжди є якісь «але». І за таких умов ми хочемо, аби нам допомагали? Це просто смішно, не вважаєте?

Ось іще один нюанс - заяву про те, що Росія агресор, прийняли відносно нещодавно, але і тут не до кінця довели діло, бо не вказали, що Україна є жертвою цієї агресії.

Самі ж, по-суті не робимо необхідних кроків, а від інших вимагаємо допомоги, - це неможливо.

А чому, що ж нам заважає - складно зрозуміти. Можливо, така поведінка керівників держави зумовлена страхом. Так – вони просто бояться, що їхні посади тимчасові і треба встигнути награбувати.

Тому й часу на те, щоб «розрулити» ситуацію не знаходиться.

Що потрібно Україні для перемоги над російсько-терористичними військами?

Київські владці бояться Путіна – це факт. А ще - остерігаються ідейних військових. Молоді хлопці – цвіт української нації покидають сім’ї, вагітних дружин, батьків, малолітніх дітей та йдуть захищати Батьківщину, не маючи впевненості у тому, чи повернуться і чи потім хтось забезпечить їхніх рідних. Тому столичні «керовніки» бояться, що ці, трансформовані війною уже справжні чоловіки, розлючені, зі зброєю воїни, повернуться завтра і спитають з них. Влада прагне, аби на сході загинули кращі сини України.

Щоб вирватися із цього пекельного кола необхідна рішучість. Україна має справжніх воїнів-захисників, техніку. Трохи, правда, застарілу, але все таки. Утім найголовніша зброя, якою володіють українці, і якої немає у жодного народу світу, – це незламний дух. Нам бракує рішучості. Зрозумійте, у нас є рішучість вояка, але рішучості влади немає. Це дуже прикро.

Усе частіше я розмірковую про те, чим же закінчиться це протистояння. І дійшов висновку, що є лише два шляхи: перемога чи поразка. Однак попри очевидність, влада не хоче ні того, ані іншого. Проте так не буває, погодьтеся! І виходить, що наша «Сізіфова праця» просто нищить кращих Тарасових синів. Але не забувайте про нашу «таємну зброю» – за нами лише перемога!

Знаєте, зваживши на усе, що принесла ця війна, попри розруху, сльози, смерті, голод, та безгрошів’я – вона навчила нас. Так, урок коштував дуже дорого, але він засвоєний. Ми об’єдналися!
За таку Україну, яка є зараз, боровся Ваш батько?

Безумовно, що ні. Це й зрозуміло. Ось, наведу ще один приклад. У 2012-ому році перед виборами до органів львівської місцевої влади, я виступав у міській раді. Я їм сказав правду. Конкретно про те, що там робиться, назвав прізвища депутатів, які зловживають службовим становищем, порушують закон. І поіменно людей та які вони роблять зловживання. Закінчив свою промову приблизно так: «Зараз вибори, ви всі - великі націоналісти, так себе подаєте людям, весь час жонглюєте прізвищами Коновальця, Бандери, Шухевича. А чи можете ви собі уявити, що було б, якби Шухевич сьогодні встав з могили?! Він би усіх вас розстріляв як мародерів! Ці слова Львівська міська рада зустріла глухим мовчанням, ніхто не насмілився нічого заперечити.

Це і є відповідь на ваше запитання, бо він не за таку Україну боровся і загинув, як і тисячі-тисячі наших земляків. Тому що Роман Шухевич боровся за сильну та незалежну Україну й за достойне життя її громадян. Чого зараз, на превеликий жаль, немає.
Як гадаєте, чи можливо буде встановити дружні стосунки між Україною та Росією?

Зауважу, що тут не треба робити ілюзій, щодо поганого Путіна, він – це продукт Росії, буде інше прізвище, але політика буде та сама. А нам, українцям, варто завжди пам’ятати, що Росія ніколи не була нашим «братом». З нас вибили історичну правду. Ми забули, що Україна ще за часів Київської Русі була окремим народом.

Росія завжди для нас буде ворогом, бо для неї Україна – це щось немислиме. Росіяни втратять свою історію без Києва, бо ж говорять «Киев - мать городов руских». А Росія ніколи не була Руссю. Росіяни не руські, а московіти. Навіть у європейський документах, за часів Києвської Русі, існувало поняття Московія - назва земель, центром яких було місто Москва і які перебували під владою князів Московських.

Ми різні й повинні це усвідомлювати. От тільки тоді, коли і Україна, і Росія зрозуміють, що ми різні, можна буде знайти зв’язки співіснування. Втім, лише за умов рівності, а не з позиції «старшого брата».





Розмову вів репортер Інформаційного агентства Волинські Новини
Вадим Панафідін





Нагадаємо, політв’язень, нардеп, громадський діяч та син Героя України Юрій-Богдан Романович Шухевич відкрив першу свою приймальню, яка знаходиться в Луцьку.
Також зауважимо, що Роман Шухевич увійшов до переліку найвидатніших українців усіх часів.

До слова, подвиги Великих Українців надихають й жителів Донбасу, які самотужки «стають представниками своєї нації».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дідо Показати IP 1 Березня 2015 08:19
при фактичному 5-ти річному правлінні „Тимошенко – Януковича”, де вся повнота законодавчої влади та управління економікою належала їм обом, не знаходиться коштів на українське видавництво , на державну підтримку української мови, на українську культуру, на охорону відновленого палацу Розумовського в Батурині, на підтримку мезею Т.Шевченка в Каневі та багато іншого. Не дивуймося, що команди обох претендентів у всіх засобах масової інформації глумляться над темою Голодомору, зневажають та перекручують українську історію, відкрито демонструють зневагу до борців за волю України, цинічно розкрадають державну казну, руйнують медицину, освіту, народ опускають в прірву зубожіння, не сумісного з гідністю людини. Політика „Тимошенко – Януковича” – облудна і хибна!
Mik (галицька миша) Показати IP 1 Березня 2015 09:48
Правильнi думки, вельмишонавний пане Юрiю!
Волинянин Показати IP 1 Березня 2015 10:08
В жодного з політиків не бачимо скромного життя, а бачимо маєтки, оправдовування і неправду. Це не Німеччина, де все скромно і чесно. Як живе Ангела Меркель: зарплата, житло й машина канцлера Німеччини.
лучанка Показати IP 1 Березня 2015 12:29
Дякую, за ці слова правди! Третій майдан гадаю або цього літа, або осінню, довше люди не витимають. Хіба війна скінчиться, це єдине, що може врятувати нинішню владу!
Анонім до лучанка Показати IP 6 Травня 2015 12:50
навпаки, поки є війна - теперішні можновладці будуть при владі, а всіх незгідних із ними вони будуть представляти як агентів путіна. як тільки війна скінчиться - всі зрозуміють, що у проблемах україни винуватий не путін, а теперішні можновладці, які продовжують грабувати український народ
За Шухевича Показати IP 1 Березня 2015 12:39
Досить вдало Шухевич охарактеризував ситуацію в краіні і "роль" влади, щось не видно коментів типу слави Украіні, сидите і переварюєте те, що натворили і творите далі.
партієць Показати IP 1 Березня 2015 14:06
А ляшко зовсім інше меле.шухевича головою партії!
НЕЛУЧАНИН Показати IP 1 Березня 2015 15:17
розпочинати треба знову ж таки з виборів. кого вибрали в депутати ? некомпетентних балаболів або тих, хто сидить тихенько і протирає штани в Верховній Раді, натискаючи на ту кнопку, яку йому скаже голова фракції.
123 Показати IP 1 Березня 2015 22:22
А Шушевича привів - Ляшко - молодець, та гонтарєву як ту гниду трусить 2 рази молодець
Іванна Показати IP 4 Березня 2015 10:06
Дуже гарна стаття! Велике дякую автору!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus